Gündem Depremin yaraları eğitimle sarılıyor

Depremin yaraları eğitimle sarılıyor 

29.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MEB, deprem bölgesinde eğitimin devamı için bir dizi kararı hayata geçirdi: Çadır ve konteynerlerde 2 bin 26 eğitime destek sınıfı kurdu; 734 noktada sınava hazırlık kursu başlattı; 11 milyon 820 bin kitap dağıttı; 416 psikososyal destek çadırı açtı.

Depremin yaraları eğitimle sarılıyor

OZAN ÖMER KADÜKER - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimle ilgili bir dizi kararı hayata geçirdi. MEB’in 6 Şubat’tan itibaren adım adım uyguladığı kararlar şöyle:

Haberin Devamı

71 ilde okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okullar 20 Şubat’ta açıldı. Yaklaşık 15 milyon 242 bin öğrenci eğitime başladı.

10 il koşullarına göre eğitim açısından 3 kategoriye ayrıldı. Birinci kategoride yer alan Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1 milyon 236 bin 929 öğrenci 1 Mart’ta; ikinci kategorideki Adana, Gaziantep ve Osmaniye’de de 1 milyon 258 bin 719 öğrenci, 13 Mart’ta eğitime başladı. Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’ın yer aldığı üçüncü kategoride ise okullar, ilçe bazlı açıldı. Malatya’da Arapgir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doğanyol, Yazıhan, Darende, Hekimhan’da; Adıyaman’da Kahta, Gerger, Sincik, Samsat, Çelikhan’da; Kahramanmaraş’ta Andırın, Ekinözü’nde; Hatay’da Yayladağı, Altınözü, Erzin, Reyhanlı, Payas, Dörtyol ve Arsuz’da ders zili önceki gün çaldı.

Haberin Devamı

10 ilde ve Elazığ’daki öğrenciler ile bu illerden başka illere nakil olanlardan, ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmaması kararı alındı.

Çadır, konteyner, yurt gibi konaklama alanları taşımalı eğitime dahil edildi.

Psikososyal destek verildi

Deprem bölgesinde tüm öğretmenlerin okullar kapalı olduğunda da ek ders ücretlerini almaları sağlandı. Yine ücret karşılığı derse giren öğretmenler ve usta öğreticilerin deprem nedeniyle eğitime ara verilen günlerde de ders ücretlerini alabilmeleri sağlandı.

10 ilde eşi veya çocuğunu kaybeden veya bakmakla yükümlü olduklarından sağlık sorunu olup deprem nedeniyle tedavisi bulunduğu ilde mümkün olmayan öğretmen ve idari personelin istedikleri illere norma bakmaksızın nakil yapabilmeleri sağlandı. 4 bin 390 öğretmen ve 146 idari personelin nakilleri yapıldı.

10 ilde tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 416 adet psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırı kuruldu. Okulöncesi, rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, 1 milyon 68 bin 605 öğrenci ve veliye destek sağladı. Nakillerini diğer illere aldıran 988 bin 675 öğrenci ve veliye de psikososyal destek hizmeti verildi.

2 bin 26 çadır sınıfı kuruldu

10 ilde 110 hastane sınıfında tedavisi devam eden öğrencilere ve hastanedeki sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim desteği veriliyor.

Haberin Devamı

Bölgede çadır ve konteyner merkezlerinde 2 bin 26 sınıf kuruldu. Bu kapsamda 403 anasınıfı, 293 ilkokul, 239 ortaokul, 277 lise çadır/konteyner sınıfında eğitim desteği veriliyor.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için de 80 adet çadır/konteyner sınıf oluşturuldu.

Depremin yaraları eğitimle sarılıyor

Öğrencilere nakil hakkı tanındı

10 ilde ailelere isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilme hakkı verildi. Bu kapsamda 252 bin 829 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı. Yukarıdaki haritada da görüldüğü gibi nakille gidilen iller arasında 34 bin 441 öğrenciyle Ankara ilk sırada yer aldı. Nakille giden 10 bin 496 öğrenci ise şehirlerine geri döndü

Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin yüzde 3’ünü tam burslu okutma şartı, yüzde 10’a çıkarıldı. Böylece oluşan yüzde 7’lik yeni kapasitenin 10 ilden nakillerini diğer illere aldıran öğrenciler için kullanılması sağlandı. Bu haktan şu ana kadar 35 bin 902 öğrenci yararlandı.

Haberin Devamı

10 ildeki ortaokul ve lise öğrencilerine istemeleri halinde nakillerini aldırdıkları illerdeki pansiyonlu okullara parasız yatılı yerleştirilme hakkı getirildi.

Deprem bölgesindeki anne veya babası ya da vasisi vefat eden öğrenciler, bu eğitim yılı sonuna kadar burslu öğrenci kapsamına alındı.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile üniversite öğrencilerinin katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkartıldı.

10 ildeki 8. sınıf öğrencilerine 4 Haziran’daki LGS’ye istedikleri ilde girebilme hakkı getirildi.

Depremin yaraları eğitimle sarılıyor

Sayıları 236’ya ulaştı

Çadır kentlerde çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için Milli Savunma Bakanlığı ile iş birliği yapılarak Mehmetçik Okulları oluşturuldu.

Depremin yaraları eğitimle sarılıyor

Ders kitapları yeniden dağıtıldı

8 ve 12. sınıf öğrencilerinin tüm ders kitapları ve yardımcı kaynakları tekrar bastırıldı. 11 milyon 820 bin 918 kitap öğrencilere dağıtıldı. Ayrıca 15 milyon 521 bin 530 temel eğitim ve ortaöğretim ders kitapları yeniden basılarak dağıtıldı.

Haberin Devamı

10 ilin tamamında ve diğer illere nakil yapanlar da dahil depremzede öğrencilerin tüm kırtasiye ihtiyaçları karşılanıyor.

Bölgede kurulan tüm konteynerlere öğrencilerin TRT EBA’dan dersleri takip edebilmeleri için televizyon kuruldu. Şu ana kadar 15 bin televizyon kurulumu yapıldı.

Mobil Bilim Merkezi, deprem bölgesindeki öğrencilerle buluşuyor.

10 ildeki Halk Eğitimi Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü kurslarına 91 bin 609 vatandaş katıldı. Bu kurslarda 5 bin 952’si usta öğretici, diğerleri MEB personeli olmak üzere 6 bin 944 kişi eğitici olarak görevlendirildi.