Gündem Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

11.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde Anıtkabir’deki törenle anıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’de saat 09.05’te Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Erdoğan daha sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı...

Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

ANKARA Milliyet - Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Aslanlı yoldan yürüyerek Anıtkabire gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki kortejde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kabine üyeleri, CHP lideri Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komuta kademesi, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay’a ilişkin hak ihlali kararından sonra, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan “yüksek gerilim” törene yansımadı. AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca kortejde yan yana yürüdü.

Haberin Devamı

Bahçeli-Akşener sohbeti

Aslanlı Yol’da MHP lideri Bahçeli ile İYİ Parti lideri Akşener’in de yan yana yürümeleri ve sohbet etmeleri gözlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Daha sonra Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve gönderdeki Türk bayrağı yarıya indirildi. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçildi.

‘Gurur kaynağı Cumhuriyet’

Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz Atatürk, vefatınızın 85. sene-i devriyesinde bir kez daha zat-ı alinizi, silah arkadaşlarınızı vatanımız için toprağa düşen kahraman şehitlerimizi ve aynı ideal uğrunda kanlarını akıtan gazilerimizi rahmetle yad ediyoruz. İlk asrını büyük bir gururla geride bırakıp Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ikinci asrına başladığımız Cumhuriyetimizi ilelebet payidar ve muzaffer kılmak için 21 yıldır olduğu gibi bugün de aşkla çalışıyoruz. Mazlumların umudu, kimsesizlerin kimsesi, vatandaşlarının gurur kaynağı olan Türkiye Cumhuriyeti’ni her alanda yüceltmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin yükselişine, Türkiye Yüzyılı’nın inşasına ve milletimizin asırlık hedeflerine ulaşmasına hiçbir güç engel olamayacaktır. Ruhun şad olsun.”

Haberin Devamı

Özel- Akşener selamlaşmadı

Törenden sonra Özel ve CHP heyeti, Anıtkabir’in önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Tören öncesi Erdoğan ile el sıkıştıklarını ancak Akşener ile selamlaşamadığını vurgulayan Özel “Ana muhalefet partisi olmanın sorumluluğu ve önümüzdeki dönemde devleti yönetecek namzet parti olarak da devletin tüm kademeleriyle hak ettikleri saygı ve ilgi çerçevesinde temaslarımız olacak. CHP’ye saygılı davranan herkes aynı saygıyı görecektir” dedi.

Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

Erdoğan, törene ilk kez CHP Genel Başkanı sıfatı ile katılan Özgül Özel ile tokalaştı.

Devletin zirvesi Ata’nın huzurunda

Aslanlı Yol’dan yürüyüş sırasında Bahçeli ile Akşener arasındaki diyalog dikkati çekti.

TBMM’de Atatürk’ü anma töreni

Ulu önder için TBMM’deki Atatürk Anıtı’nda da tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri, Meclis bürokratları ve çalışanlar katıldı. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı, saat 09.05’te tüm yurtta olduğu gibi TBMM’de de çalan sirenlerle birlikte bayraklar yarıya indirildi ve Atatürk’ün hatırası için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.