Gündem Diplomasinin nabzı Ankara’da atıyor

Diplomasinin nabzı Ankara’da atıyor

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Rusya, İran ve Ukrayna’nın Ankara büyükelçileri Azerbaycan Milli Günü resepsiyonunda bir araya geldi. Dört büyükelçinin aynı salonda bulunmaları, Ankara’nın diplomatik arenadaki önemini gözler önüne serdi...

Diplomasinin nabzı Ankara’da atıyor

Aydın Hasan - Azerbaycan Milli Günü Ankara’da verilen resepsiyonla kutlandı. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, önceki akşam eşi ile birlikte Azerbaycan’ın 28 Mayıs Bağımsızlık Günü ile 26 Haziran Silahlı Kuvvetler Günü ndeniyle Ankra JW Marriott Oteli’nde bir resepsiyon verdi. Davete; hükümeti temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları da resepsiyonda tam kadro bulunarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Azerbaycan’a güçlü desteğini sembolik düzeyde vurguladı.

Haberin Devamı

Diplomasinin nabzı Ankara’da atıyor

Büyük salon doldu taştı

Azerbaycan 10 milyon dolayında bir nüfusa sahip bir ülke olmasına rağmen resepsiyona Ankara’daki diplomatik misyonun ilgisi dikkat çekiciydi. Resepsiyona katılım nedeniyle otel salonu, iğne atsan yere düşmez bir havadaydı. Resepsiyona katılan büyükelçiler arasında ABD, Rusya, İran ve Ukrayna’nın Ankara büyükelçileri dikkat çekti. İtalya ve Norveç gibi ülkelerin büyükelçilerin yanı sıra çok sayıda ülkenin askeri ataşesi de resepsiyona katıldı.

ABD elçisi eşiyle katıldı

Ukrayna savaşının ve bölgesel çatışmaların yaşandığı bir süreçte; ABD, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerin büyükelçilerinin Azerbaycan Büyükelçiliği’nin Türkiye’deki davetinde birbirinden uzak dursalar da aynı anda bulunmaları dikkat çekiciydi.

Haberin Devamı

Resepsiyona katılanlar içinde ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake ve eşi, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da yer aldı. Büyükelçilerin salonun içinde kalabalığın arasında, yapılan protokol konuşmalarını dikkatle dinledikleri görüldü.

Diplomasinin nabzı Ankara’da atıyor

Azerbaycan’ın devlet sanatçısı Azerin, resmi törenin ardından sahne alarak Can Azerbaycan ve Çırpınırdı Karadeniz türkülerini seslendirdi. Gece de; Şuşa Müzik Grubu da, sevilen şarkı ve danslarla sahne aldı.

Sevinç ve kederde birlik

Büyükelçi Memmedov, konuşmasında Zengezur Koridoru’nun geçmesi planlanan toprakların da tarihi Azerbaycan topraklarının bir parçası olduğunu vurguladı. Memmedov, Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinde Haydar Aliyev’in “Bir millet, iki devlet” sözlerinin Ankara ile Bakü arasındaki işbirliğinin yol haritası olarak kabul ettiklerini dile getirdi. Büyükelçi, Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kaderi kaderimiz” sözlerine atıfta bulunarak, “Azerbaycan ve Türk halkları sevinci de kederi de birlikte yaşamışlar” dedi.