Gündem Dışişleri’nden sert tepki

Dışişleri’nden sert tepki

30.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli makamların Türkiye ve BM Genel Kurulu’na yönelik açıklamalarına sert bir dille tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, “İftira ve mesnetsiz iddiaları kabul etmiyoruz” denildi.

Dışişleri’nden sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Gazze’deki hak ihlallerini eleştiren Türkiye ve uluslararası kamuoyu ile bölgedeki insani yardımlar için ateşkes kararı alan BM Genel Kurulu’na karşı çeşitli açıklamalar yapan İsrail makamlarına sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gece yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İsrailli birtakım yetkililerin iftiralarını ve mesnetsiz iddialarını kesinlikle reddediyoruz. Doğruların ve gerçeklerin dile getirilmesine dahi tahammül edemeyen kimi İsrailli yetkililerin, Gazze’de Filistinli sivilleri topluca hedef alan acımasız katliamı örtbas etme umuduyla, çarpıtmalar ve iftiralar eşliğinde gündemi değiştirme çabaları sonuç vermeyecektir. Tüm dünyanın gözü önünde bir insanlık suçu işleyen, ancak eleştiriye ve kınamaya bile tahammül edemeyen bu yetkililerin, Birleşmiş Milletler’i, BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almaları, içine düştükleri aczin açık bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ülkemize yönelik antisemitizm suçlamasını, iftira ve hakaretleri, muhataplarına misliyle iade ediyoruz. Bugün İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren birçok ülkenin aksine, Türkiye’nin bu konudaki sicilinin lekesiz, tertemiz olduğu herkesin malumudur. Türkiye’nin tarih boyunca Yahudiler dahil zulme uğrayan herkese güvenli bir melce olduğu tüm tarihçilerin teslim ettiği bir hakikattir.”

Haberin Devamı

Dışişleri’nden sert tepki

Geri çektiği diplomatları tekrar çağırdı

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları nedeniyle Türkiye’den gelen sert açıklamalar sonrası, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen önceki gün Türkiye’deki tüm diplomatları geri çağırdıklarını duyurdu. Ancak diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrailli diplomatlar, ülkenin “güvenlik gerekçesiyle” aldığı karar doğrultusunda 19 Ekim’de Türkiye’den ayrılmış.

Türk diplomatik kaynakları, İsrailli diplomatların bakanlığa bir nota ilettikten bir gün sonra, 19 Ekim’de Türkiye’den ayrıldığı ve şu anda ülkede olmadıklarını ifade ediyor. Cohen’in açıklamasını değerlendiren bir Dışişleri yetkilisi ise “Cohen’in geri dönmeleri için kime talimat verdiğini anlamak zor. Zira açıklamasında sözünü ettiği diplomatlar zaten ülkemizden ayrılmışlardı” ifadesini kullandı.