Gündem Disleksi hastalığının tanımı nedir ve belirtileri nelerdir?

Disleksi hastalığının tanımı nedir ve belirtileri nelerdir?

01.05.2018 - 14:17 | Son Güncellenme:

Okuma ve öğrenme bozukluğu olan disleksi, kesinlikle zekâ geriliği olarak düşünülmemelidir. Genellikle okula yeni başlayan çocuklarda ortaya çıkan bu hastalık, geç fark edildiğinde hastanın yaşamını oldukça zorlaştırır. İşte disleksi hakkında bilmeniz gereken her şey…

Disleksi hastalığının tanımı nedir ve belirtileri nelerdir

Disleksi nedir?

Haberin Devamı

Disleksi, öğrenme bozukluğuna bağlı olarak çıkan bir çeşit hastalıktır. Okuma bozukluğu ya da öğrenme bozukluğuyla kendini göstermektedir. Ayrıca matematiksel düşünmede ve yazılı anlatımlarda bozukluklara sebep olur. Disleksi hastaları, kelimeleri seçememe ve akıcı konuşmada sıkıntı yaşadıkları için hecelerken de zorlanırlar. Kısacası disleksi hastası olan insanlar, yazılı olan kelimeleri telaffuz ederken ve okurken zorluk yaşamaktadırlar.

Disleksi belirtileri

Disleksi, genellikle küçük yaşlarda çocukluk döneminde okuma yazmaya başlandıktan sonra kendini gösterir fakat ilerleyen yaşlarda da ciddi problemlere yol açabilir.

Küçük çocuklarda görülebilecek bazı belirtiler şunlardır;

  • Oyunlardan çabucak sıkılıp oyunu yarıda bırakmak
  • Renklerin birbirine karıştırılması
  • Kelimeleri yanlış okumak veya söylemek
  • Yön karıştırmak
  • Benzerlikleri fark edememek
  • Bir şeyi sıraya koyarken güçlük çekmek
  • Ayakkabıların ters giyilmesi
  • Peltek konuşmak

Disleksi neden olur?

Haberin Devamı

Disleksi hastalığı, doğuştan veya travmaya bağlı oluşan sonuçlardan olmak üzere iki sebepten ortaya çıkar. Anne adaylarının gebelik sürecinde dengesiz ve yeterli beslenmemesi, bilinçsiz ilaç kullanımı veya geçirdikleri bir enfeksiyon bu hastalığa sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra yeni doğan bebeğin yaşadığı ateşli bir hastalık veya bebeğin nefes alış verişindeki güçlük bu hastalığı tetikleyebilir. Disleksi düşünülenin aksine kesinlikle zekada gerilik veya beyin hastalığı olarak bilinmemelidir. İyi bir sosyal çevreye rağmen oluşabilen bir öğrenme bozukluğu hastalığıdır. Çocuklarda bu hastalıkta yaşanan en büyük sorun, hastalığın fark edilememesi ve geç kalınmasıdır.

Disleksi tedavisi

Disleksi hastalığı için birçok tedavi şekli mevcuttur. Öncelikle beyni güçlendiren ve besleyen beslenme şekli, tedavi için oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra bireylerde özgüven artırılmalı, bireylerin kendilerine güvenmeleri sağlanmalıdır. Ev ortamı huzurlu bir hale getirilmelidir. Psikologlar yardımı ile birlikte kişinin faydalı olan bir yeteneği geliştirilmeli, yapabilecekleri sınırlandırılmamalıdır.

Disleksi hastası bireylerin kesinlikle zekâlarıyla ilgili bir gerilik olmadığını onlara dile getirerek, bu bireyler her zaman desteklenmelidir. Bu esnada aile, psikolog ve öğretmen her zaman iç içe, hasta için etkileşim halinde olmalıdır. Disleksi hastası çocuğunuzu kesinlikle diğer çocuklarla yarıştırıp karşılaştırmayın. Onunla olabildiğince kaliteli zaman geçirmeye çalışıp birlikte oyun oynayın. Fiziksel olarak enerjisini atabilmesi için ona engel olmayın. Onun ne kadar değerli olduğunu ve onu her zaman seveceğinizi dile getirmekten kaçınmayın. Hastanın kafasını karıştırmamak için yapacağınız şeylerin planını ve programını yapın. Her birey birbirinden farklıdır ve gerekli ortamı onlara verdiğinizde her şeyin en iyisini yapabileceklerini unutmayın.