Gündem Doğu kentlerinde kıyasıya rekabet

Doğu kentlerinde kıyasıya rekabet

11.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

14 Mayıs seçimleri için belirleyici unsurlardan olan doğu ve güneydoğudaki sandıklarda kıyasıya yarış bekleniyor.

Doğu kentlerinde kıyasıya rekabet

NAMIK DURUKAN, HANDE ATILGAN Ankara - Bölgenin iki büyük merkezi Diyarbakır ve Van’da AK Parti eski milletvekilleri ile seçime giderken, Yeşil Sol’un buna karşın daha avantajlı olduğu yorumları yapılıyor. Millet İttifakı’nın da Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Van’daki listelerinin sürpriz yapma potansiyeli olduğu belirtiliyor. Yeşil Sol, bölgede Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki ortağı Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) desteğiyle sahaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Diyarbakır yarışı

Diyarbakır’da 2018 genel seçimlerinde HDP yüzde 65.98 oy potansiyeli ile 9 milletvekili çıkarmıştı. AK Parti de 3 milletvekilliği kazanmıştı. Eski milletvekili Galip Ensarioğlu’nu 1. sıraya koyan AK Parti, Cengiz Çandar’ın da bulunduğu Yeşil Sol listesine karşı yarışacak. Ancak İYİ Parti’nin Ensarioğlu ailesinden Vejdin Ensarioğlu’nu 1. sırada aday göstermesi AK Parti’yi zorlayacağı belirtiliyor. İki kuzenin yıllardır rakip olarak iki ayrı partide siyaset yaptıkları biliniyor.

İki dönem İstanbul’dan milletvekili olan CHP’nin 1. sıra adayı Sezgin Tanrıkulu da iddialı olarak adından söz ettiriyor. CHP’nin 2. sıra listesinde ise DEVA Partisi kontenjanından Ali İhsan Merdanoğlu yer alıyor. DEVA Partisi Genel Başkan Başdanışmanı olan Merdanoğlu, AK Parti’den iki dönem milletvekilliği yapmıştı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da durum

Şanlıurfa’da da dengeler hassas. 8 milletvekili olan AK Parti önemli isimlerden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı liste başı yaptı. Bozdağ’ın karşısında ise Yeşil Sol’dan HDP Eş Genel Başkana Mithat Sancar, Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan ve 2018 seçimleri öncesi Suruç’ta bir saldırıda ailesinden üç kişiyi kaybeden Ferit Şenyaşar yarışacak. CHP’nin listesinde ise 1. sırada kentin yerlilerinden Mahmut Tanal bulunuyor. DEVA kontenjanından eski baro başkanı Ahmet Tüysüz de CHP listesinde yer alıyor. Ayrı listeden seçime giren İYİ Parti’nin 1. sıra adayı ise Şanlıurfaspor Kulüp eski Başkanı Emin Yetim oldu.

Van’a eski vekiller

Yeşil Sol’un güçlü olduğu Van’da da kritik isimler yarışacak. İYİ Parti’nin aday çıkarmadığı kentte CHP listesinin başında Seracettin Bedirhanoğlu var. Kentte 3 milletvekili bulunan AK Parti, eski milletvekili Burhan Kayatürk’ü listenin 1. sırasına, yine eski milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nu ise 2. sıraya koydu. Yeşil Sol’un 1. sıra adayı ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan oldu.

Bingöl’de yeni girişim

Bingöl’deki 3 sandalyenin 2’sini alan AK Parti Feyzi Berdibek’i listenin 1. sırasına koydu. HDP de Yeşil Sol listesinden Bingöl Baro Başkanı Ömer Faruk Hülakü’yü aday gösterdi. CHP ise 1. sıradan Saadet Partisi kontejanından eski bir AK Parti’li belediye başkanı olan Serdar Atalay’ı aday gösterdi.

Haberin Devamı

Elazığ ve Erzurum

Yeşil Sol, önceki dönem milletvekili çıkaramadığı Elazığ ve Erzurum’da tercihini iddialı isimlerden yana kullandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Erzurum’da 1. sıradan, gazeteci Savaş Erdoğan ise Elazığ 1. sıra adayı oldu. 2018 seçimlerinde HDP Erzurum’da yüzde 12, Elazığ’da ise yüzde 7.7 oy alabilmişti.

TİP desteği

Yeşil Sol, TİP’le doğu ve güneydoğuda aday göstermemesi konusunda anlaşmıştı. Batıda Kürt oylarının önemli olduğu bazı yerlerde karşı karşıya gelecek olan ortaklar, doğu ve güneydoğuda ise Yeşil Sol listeleri için sahada olacak. TİP, Yeşil Sol’a destek için doğu ve güneydoğu illeri dahil 34 seçim bölgesinde aday çıkarmadı.