Gündem Doğumlar ebelere emanet

Doğumlar ebelere emanet

10.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.

Doğumlar ebelere emanet

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Yerel seçim öncesi yasalaştırılması planlanan teklifte yer alan belli başlı düzenlemeler şöyle: 

Haberin Devamı

■ Serbest diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde fazladan bir diş hekimi istihdam edebilecek. 

■ Normal doğumların artırılması amacıyla doğumları artık ebeler yaptırabilecek. Gebeliğin tespiti, gebe izlemi, bu amaçla gerekli muayene ve değerlendirmelerin yapılması, normal doğum eyleminin gerçekleştirilmesi, normal doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahalelerin yapılması ebelerin görevleri arasında yer alacak. Küçük tıbbi müdahalelerin kapsam ve sınırları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. 

Teftişi eczacı yapacak 

■ İlaç ruhsatlandırma işlemlerinde AB müktesebatına uyumlu hale getirilece. 

■ Eczanelere yönelik teftişler artık eczacılar tarafından da yapılabilecek. 

■ Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. 

Haberin Devamı

■ Sağlık turizmi kapsamındaki her türlü kuruluşun faaliyetleri Sağlık Bakanlığı denetlenecek. Ruhsatsız veya yetkisiz hizmet veren veya verdirenlere bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak. 

■ Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde kamu sağlık hizmetlerinde devamlılığı sağlamak amacıyla sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak. 

■ Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının artırılması amacıyla destek ödemesi yapılacak.