Gündem DSP, Cumhur İttifakı’na katıldı

DSP, Cumhur İttifakı’na katıldı

08.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milletvekili aday listelerinin YSK’ya teslimi arifesinde DSP, Cumhur İttifakı’na katıldı.

DSP, Cumhur İttifakı’na katıldı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara  - Edinilen bilgiye göre AK Parti’den önceki gün gece yarısı DSP’ye randevu için telefon gitti. Talebin kabul edilmesi üzerine de AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile birlikte DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ı ziyaret etti. 30 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Yıldırım, “Bu seçimlerde beraber yol yürüyebileceğimizi düşündük ve bu teklifi DSP’ye ilettik” dedi.  

Haberin Devamı

Aksakal ise, “DSP’nin 38 yıllık siyasi geçmişi ve üç defa devlet yönetimindeki birikimlerinin yeni dönemde TBMM’ye taşınması yönündeki görüşlerini bizlerle paylaştılar. DSP seçimin ilk turda sonuçlanması ve devlet düzeninin bozulmaması için elinden geleni yapacaktır” dedi. Aksakal ardından Başkanlık Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Kulislere AK Parti’nin kendi listesinden DSP’ye bir ya da iki milletvekilliği kontenjanı önerdiği iddiası yansırken, teklife ilişkin nihai karar saat 16.00’da iade-i ziyarette bulunularak AK Parti’ye iletildi.  

Aksakal, AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılırken partisinin AK Parti listelerinden seçime gireceğini ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini söyledi. 

Haberin Devamı

HÜDAPAR’a 3 vekillik 

DSP’nin kararını açıkladığı saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Külliye’de bir araya geldi. Destici, görüşme sonrası “Şu anda son durum, hepimiz ayrı listelerimizle seçime giriyoruz. BBP de seçime hazır, ama ben Fatih Erbakan bey ile de görüşeceğim. Ve bundan sonra BBP olarak, biz üzerimize düşen her şeyi yapmış olarak seçmenimizin karşısına çıkacağız” dedi. 

AK Parti’nin seçim işbirliği yapacağını açıkladığı HÜDAPAR’a, Diyarbakır ve Batman’dan 3 milletvekilliği verme konusunda anlaştığı belirtiliyor. AK Parti listelerini yarın YSK’ya AK Partili iki genel başkan yardımcısının teslim edeceği öğrenildi. 

Eski bakanlar da listeye girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan “sürprizler olacak” dediği aday listesine son noktayı koymak için yoğun mesai sarfediyor. Eski bakanlar Lütfi Elvan’ın Mersin’den, Faruk Çelik’in Artvin’den ve Nihat Zeybekçi’nin Denizli’den birinci sıra adayı olacağı belirtiliyor. Mevcut milletvekillerinden Tuğrul Türkeş’in Ankara’dan, AK Parti Gençlik Kolları Eyüp Kadir İnan’ın İzmir 1. Bölge 1. sıradan aday gösterileceği, bakanların listedeki son durumunun şöyle olduğu ifade ediliyor: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul 1. Bölge, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. Bölge, Ticaret Bakanı Mehmet Muş İstanbul 3. Bölge, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara 1. Bölge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2. Bölge, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Samsun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Osmaniye. Erdoğan’dan milletvekilliği adayı olmamak için izin isteyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un ise listelerde yer almama ihtimalinin olduğu kaydediliyor.