Gündem Dudakta uçuk neden çıkar ve nasıl geçer?

Dudakta uçuk neden çıkar ve nasıl geçer?

25.04.2018 - 12:26 | Son Güncellenme:

Dudak üzerinde kabartı ve kaşıntıyla başlayan uçuk özellikle kadınların korkulu rüyalarından birisidir. Sabah kalktığınızda dudağınızın şiş ve yara görünümünde olması hoşunuza gitmeyecektir. O zaman dudağınızda uçuğun neden çıktığına ve böyle bir durumla karşılaşmanız halinde neler yapabileceğinize bir bakalım.

Dudakta uçuk neden çıkar ve nasıl geçer

Dudakta uçuk neden çıkar?

Haberin Devamı

Ağız içinizde ya da dudaklarınızda oluşan, içi sıvıyla dolu ve yara kabarcıkları görünümündeki uçuğun birçok sebebi vardır. Aslında insan vücudunda uçuk virüsü var olan bir virüstür. Çeşitli sebepler ve olaylar sonucu ortaya çıkar ve uçuk oluşturur. Bu çeşitli sebeplerin içerisinde;

  • Fazla uykusuz kalmak,
  • Yorgunluk hali,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • Fazla stres,
  • Aşırı heyecan ve korku anları,
  • Sağlıksız beslenmeler,
  • Geçirdiğiniz gribal enfeksiyonlar,
  • Fazla maruz kalınan güneş ışınları gibi etmenler bulunur.

Uçuk geçirme yöntemleri

Antiviral uçuk kremleri

Uçuğun oluştuğu bölgedeki deriden geçerek uçuk virüsüne etki eden kremler, deriye daha fazla zarar vermelerini engeller ve o bölgeyi iyileştirmeye başlar. Uçuk kremleri eczanelerde satılmaktadır. Evinizde uçuk kremi bulundurup uçuğun çıkacağını anladığınızda ve belirtileri oluştuğunda o bölgeye kremi sürerseniz oluşacak uçuğu büyümeden engellersiniz.

Şişkinlik için buz koyun

Haberin Devamı

Dudağınızda oluşan şişkinliği bir nebze de olsa azaltmak için doğal yöntemlerden birisi olan buzu kullanabilirsiniz. Buz soğuk olmasıyla uyuşturucu etkisi yaratır. Oluşan şişmeyi indirir ve yayılımını engeller.

Uçuğun üzerine makyaj yapmayın

Kadınlar dudaklarında çıkan uçukları saklamak amacıyla makyaj yapar. O anlık görünümü kurtarsalar da aslında uçuğun iyileştirme sürecini uzattıklarının farkında değillerdir. Uçuğunuzu kimyasal maddelerle temas ettirmeyin. Vazelin sürebilirsiniz.

Uçuğunuza sarımsak sürün

Evde yapabileceğiniz yöntemlerden bir diğeri uçuk çıkan bölgeye sarımsak sürmektir. Elinizle biraz ezdiğiniz sarımsağın suyunu, uçuk çıkan bölgeye masaj yaparak sürmeniz o bölgeyi iyileştirmede yardımcı olur. Çok fazla bastırmamaya dikkat edin.

Süt kullanın

Süt içerdiği lisin denilen aminoasit sayesinde uçukları iyileştirmede rol alır. Pamuğunuzu süte bandırarak uçuk çıkan bölgeye hafif dokunuşlarla yaymanız iyileşme sürecini hızlandırır.

Misket limonu

Antiviral ve antibakteriyel özelliğe sahip olan misket limonu, uçuğunuzu iyileştirmede size yardımcı olur. Gün içerisinde belirli aralıklarla uçuklu bölgenize bir iki damla misket limonu damlatın. Uçuğunuzun iyileştiğini gözlemleyeceksiniz.