Gündem Dünyanın da ‘Yaren’i

Dünyanın da ‘Yaren’i

02.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bursalı balıkçı Adem Yılmaz ile 13 yıldır ziyaretine gelen Yaren adlı leyleğin dostluğu, New York Times gazetesine de konu oldu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Adı “Arkadaş” anlamına gelen Yaren leylek ile Adem ‘amca’nın müthiş dostluğu, New York Times aracılığıyla dünyanın da gündemine taşındı. Bu dostluk, Bursa Karacabey’in Eskikaraağaç köyünde 13 yıl önce Yaren leyleğin, balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına konmasıyla başladı. Ardından Yaren her yıl göç sırasında Yılmaz’ı ziyarete geldi. Yaren leyleğin 13. ziyaretini gerçekleştirdiği geçen hafta misafirleri arasında, ABD’nin saygın gazetesi New York Times’in İstanbul Büro Şefi Ben Hubbard da vardı. 

Haberin Devamı

HAYATININ RENGİ 

Hubbard Adem ‘amca’yla Yaren’in dostluğunu yerinde inceleyip New York Times’ın sayfalarına yansıttı. Haberde, Yaren’in, annesini çocukken kaybettikten sonra hayatı zorluklarla geçen Yılmaz’ın hayatına renk kattığı belirtildi. Hubbard’a konuşan Yılmaz, 13 yıl önce göldeyken Yaren’in kayığına konduğunu ve ona balık verdikten sonra yanından ayrılmadığını söyledi. Yılmaz sonraki yıllarda da her göç dönüşü kayığına konan Yaren için “Onun geri döneceğinden emindim” dedi.

FİLMİ DE ÇEKİLDİ

Şimdi 70 yaşında olan Adem Yılmaz ile 17 yaşında olduğu tahmin edilen Yaren leyleğin dostluğu, Alper Tüydeş’in çektiği fotoğrafı paylaşmasıyla başlamıştı. Bu dostluk ardından bir çocuk kitabına ve ödüllü bir belgesele konu oldu. Yılmaz’ın kısa bir rol aldığı ve leyleğin dijital versiyonunun bulunduğu bir çocuk macera filminin de bu yıl vizyona girmesi bekleniyor. 235 nüfuslu Eskikaraağaç köyü de Yılmaz ile Yaren’in dostluğunun ardından ünlendi ve okul gezilerinin uğrak noktası oldu.

Haberin Devamı

‘NAZLI’SI VAR

Kuş bilimci Ömer Döndüren, Yaren’in 13 yıldır Afrika’ya gittikten sonra geri gelip Adem Yılmaz’ı nasıl bulduğu konusunu aydınlattı. Döndüren, “Kuşlar tek eşliliğe eğilimlidir ve yuvalarına sadakat gösterirler, göç etmek için de eşleriyle yollarını ayırırlar. Ama ilkbaharda üremek için aynı yuvada buluşurlar. Bu da Yaren’in neden her yıl Yılmaz’ın evinin yakınına geldiğini açıklıyor. Ayrıca doğada duygu yok, zahmetsiz gıda kaynağı var” dedi. Yaren’in köye geldiğinde “Nazlı” adı verilen eşiyle buluştuğu hatırlatılırken, Yılmaz dostluklarını sevgiyle açıklıyor. Köyde leyleklerin azalması ise üzüntü yaratıyor.