Gündem Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

01.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akdeniz bölgesi, eşsiz denizi, doğası ve tarihiyle kamp ve karavan tatili tercih edenlere sayısız alternatif sunuyor. Dingin koylarda kulaç atıp serinleyecek, doğa yürüyüşlerinde eşsiz manzaralar seyredecek, antik kent gezilerinde eski uygarlıkların izini süreceksiniz...

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Yolu dağlardan denizlere çıkanlara

Denizli-Tavas (Dağ yolundan)- Gökova (Kadınazmağı Nehri)- Fethiye (Likya Yolu)- Kaş (Sualtı-yamaç paraşütü)- Kekova(Antik kent-kano)- Demre(Noel baba) Kemer (Beydağları Sahil Milli Park)- Göynük( kanyon)- 400 kilometre

Haberin Devamı

Anadolu’nun eşsiz güzellikleri yansıtan Denizli’nin Tavas ilçesinden yola çıkmadan önce Tavas ovası çevresindeki tarihi Roma ve Bizans dönemine kadar inen Tabea ve Heraclea yerleşim yerleri ziyaret edilebilir. Honaz Dağı Milli Parkı, doğa tutkunlarına yüksek rakımlı bir hava sunacak. Yöresel geleneklerin zaman aşımına uğramadığı Tavas’dan çıkarak Babadağ, Bozdağ, Serinhisar dağlarının üzerinden inilen ova yolculuğun heyecanını yansıtacak. 950 metre rakımdan inildiğinde hissedilen tatlı sarhoşluk Gökova Körfezi’nin serin esintisiyle son bulacak. Muğla’nın sakin şehri Akyaka’da doğa tutkunlarını bambaşka bir sürpriz bekliyor. Her yıl 1 milyondan fazla insanın akın ettiği eşsiz doğal akvaryum Kadın Azmağı Deresi su samurundan deniz kaplumbağasına onlarca hayvanı barındırırken, tekne ve kano gezileriyle seyahatin renklerini arttıracak. Güçlü rüzgarlar alan Akyaka’da yapılabilecek başka bir doğa etkinliği de uçurtma sörfü. Köyceğiz Gölü üzerinden ulaşılacak Fethiye’de Babadağ’dan uçularak yapılacak yamaç paraşütü ve 509 kilometrelik Antik Likya Yolu Anadolu’nun zenginliğini kanıtlayacak. Türkiye’nin dalış başkenti Kaş ise sualtından, kana gezisine, doğa yürüyüşünden yamaç paraşütüne kadar pek çok doğa sporuyla öne çıkacak. Geyikova adası ve Kekova’nın antik batık şehrine kano gezisinin ardından geçilecek Demre tarihe kırmızı giysili iyilik sembolü Noel Baba’nın (Aziz Nicholas) memleketi olarak geçti. Noel baba müzesi ve kilisesi kültür duraklarından biri olduktan sonra geçilecek Adrasan Koyu dinginlik sunacak kadar güzel. Tahtalı Dağı’na teleferikle çıktıktan sonra Kemer’in sunacağı güzellikler Olimpos, Çıralı ve Phaselis Ören Yeri ile sınırlı değil. Göynük Kanyonu’nda tur rehberleri eşliğinde ya da bireysel doğa yürüyüşü serin bir Akdeniz günü geçirmeyi sağlayacak.

Haberin Devamı

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Kamp ve park alanları

Akyaka Orman Kampı: 0551 448 70 34

Akyaka Uçurtma Sörfü Kite Excite: 05335673739

Azmakbaşı Kamping: (0252) 529 12 21

Gökova Uçurtma Sörfü: 05353993154

Kemer Kındıl Kamp: 05058289354

Fethiye Cennet kamp: 05443528755

Haberin Devamı

Fethiye Best Dalış Merkezi:

05616125756

Kaş Baraküda Dalış: 05324905576

Kanyon Diving: 05324565482

Kekova Kamp (0242) 874 22 28

Fethiye yamaç paraşütü:

0546 655 90 20

Kemer Göynük kanyonu:

+90 242 825 72 71

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Deniz mavisinden göl mavisine yolculuk

İç Anadolu’dan dönüş- Mersin (Silifke)  Kestel Dağı Milli Parkı- Karaman-Konya (Beyşehir- Akşehir- Eber Gölü)- Afyon (Sultan Dağı) -Kütahya(Domaniç Dağları)- Bilecik( Kömürsü Yaylası)-Sakarya(Sapanca Gölü)- İstanbul( 1100 Km)

Silifke’den başlayan İç Anadolu rotası Mut ilçesindeki Kestel Kanyonu sarp kayaların içinde 5 kilometre yürüyüş parkuruyla doğa harikası. 400 yaban keçisinin yaşadığı kanyonda aynı zamanda Yaban Hayatı Geliştirme Sahası. Kuzeye doğru çıkılırken konya ve Isparta arasındaki Beyşehir Gölü adeta bir deniz gibi uzanacak önünüzde. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünde yamaç paraşütü, aletli dalış, mağara keşfi, doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, bisiklet turu, amatör balıkçılık ve arazi aracı safarisi bile yapılabiliyor. Tuz Gölü’ne gitmek doğuya dönülürse Karatay’da Bozdağ Milli Park Alanı görmeden geçilmemeli. Tercihe göre Anadolu’nun Göller Bölgesi’ne yönelerek masalsı Akşehir ve Eber Gölleri görülebilir. Milli mücadelenin simge kenti Afyon’da Sultan Dağı ve Büyük Taarruz’un gerçekleştiği ovayı görmek sizi duygu seline sürükleyebilir. Sarıkız Tepesi’ndeki Büyük Taarruz Şehitliği Ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı kampçıların gözde uğrak yeri. Kütahya’daki Domaniç’te Anadolu’nun yaygın söylencelerinden Sarı Kız efsanesini dinleyebilirsiniz. Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Kömür yaylası, su kaynakları ve ağaç çeşitleriyle günlük yürüyüş için uygun. Sakarya ile Kocaeli şehirlerinde uzanan Sapanca Gölü dönüşteki mola yeriniz olmalı. Tesislerin çeşitliliğini göl üzerinde yapılacak tekne ve deniz bisikleti turları renklendirecek.

Haberin Devamı

Kamp ve park alanları

Beyşehir Gölü Tabiat Parkı

Beyşehir Sualtı Sporları: +90 (332) 512 33 99

Beyşehir Ada karavan park: (0332) 528 90 93

Yakamanastır Tabiat Parkı

Melikler Yaylası Kamp Alanı

Ilıcaksu Sarıkız:

Haberin Devamı

Akdağ Tabiat Parkı: 0533 371 85 26

Karatay Belediyesi Karavan park: (0332) 350 13 13

Keremali Kamp Alanı

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı: 0544 941 53 54

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Issızlığın ortasında ve tek başına

Mersin’de doğup büyüdüğü için denize, dağlara, doğaya ve güneşe aşık biri olarak yetişen Pelin Haşimoğlu, Anadolu’nun enfes ama bir o kadar da ıssız yerlerinde tek başına kamp yapan bir maceraperest. İstanbul’da çok uluslu bir kimya şirketinde çalışan tam bir beyaz yakalı olmasına rağmen koronavirüs salgınıyla birlikte işini çadırdan yürütecek kadarda başarılı. Sahiplendiği köpeği Arthur ile kamp maceralarına atılan Haşimoğlu’nun belleğinde en çok Antalya’daki Korsan Koyu kalmış. Hiçbir tesis olmayan ve genellikle Likya yolu yürüyüş rotasını kullananların geldiği doğa harikası Korsan koyunu cennet olarak tanımlıyor. Haşimoğlu, “Uçurumun kenarında aşağıda kendine ait çok güzel ufak koyu olan bir cennet. Akşam hiç ışık olmadan ağaçların arasından yıldızları seyretmek, sabah gökkuşağına uyanmak, öğlene doğru denize girmek ve çevrede yürüyüş yapmak gerçek hayattan kopartan bir keyif veriyor” dedi. Deneyimli kampçı Isparta Kuyucak’taki Lavanta Bahçeleri’ni de öneriyor. Haşimoğlu, “Lavanta bahçesinden ürünler alabilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Köylülerin yardımıyla lavanta bahçesinde kalmıştım. Toprak yolu olan, iki tepenin arasında kalan büyüleyici bir bahçeydi burası. Gün batımı ve gün doğumunu da eşsiz güzellikte izleyebildiğim tek kamp yeriydi burası” dedi.

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Zamanın tanığı Yörükler eşlik edecek

Yörükler Manavgat- Alanya- Gazipaşa- Mersin (Kız Kalesi)- Çamlıyayla- Mut (Göksu Nehri)- Yörükler- Seyhan Nehri- Adana (Akyatan Gölü)- (600 Km)

Antalya’nın ikinci büyük ilçesi Manavgat, adını aldığı ırmak ile coğrafi güzellikler diyarı. Efsaneleriyle ünlü Toros Dağları’nın eteğindeki Manavgat ise serin bir şelale olmaktan öte konaklamak için farklı alternatifleri sunacak. Rotanın son durağı Alanya Dim Çayı, Damlataş Mağarası, Sapadere Kanyonu, Kleopatra Plajı gibi doğal güzellikleri barındırıyor. Doğa sevgisine kültürel etkinlik eklemek isteyenler Alanya Kalesi ve Syedra Antik Kenti’ni mutlaka görmeli. Torosların gölgesinde sera tarlalarının kenarında sürecek yolculuk mersin Anamur’a kadar götürecek rotayı. Büyük İskender’in Doğu seferinde Anemurium ismiyle anılan Anamur kıyılarında nesli tükenmekte olan Caretta caretta deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foklar bulunuyor. Çam, meşe ve çınar ağaçlarının uzandığı ilçede keçiboynuzu ağaçları da görmek mümkün. Köşebükü Mağarası ve Çukurpınar Düdeni gezildikten sonra Mersin’in kartpostallık Kız Kalesi görülmeden gidilmez. Bolkar Dağları ve Kuzkuyu yaylası zamana yenilmeyen göçebe Yörüklerin göçlerini görme imkanı verecektir. Aydıncık ilçesindeki Gilindere Mağarası denizle yerkürenin oluşumuna dair şaşırtıcı güzellikler barındırıyor. Göksu Nehri’nin kenarındaki Silifke, Mut’ta Yerköprü Şelalesi ve Sertavul Yaylası’nın ardından gidilecek Adana Akyatan Lagün Gölü yaban hayatına dair güzellikler sunacak. Anadolu’nun en büyük yaban kedilerinden saz kedisi, tilki, porsuk, kızıl geyik, flamingo, elmabaş patka gibi türler doğaseverlere eşlik edebilir.

Dünyanın orta denizi: Akdeniz

Kamp ve park alanları

Manavgat Belediye kamp: (0242) 756 96 91

Alanya İncekum orman kampı: (0242) 517 16 11

Mersin Mavi Kız kamping: 0538 637 86 17

Mersin Dragon Karavan Park

Mersin çinili Göl Kamp Alanı

Karataş Magarnus Karavan: 0538 484 01 16

Göksu Nehri Pullu Kamp: (0324) 827 11 51

YARIN: BİR YANIN MAVİ BİR YANIN YEŞİL; KARADENİZ