Gündem Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural! Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı

Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural! Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı

11.12.2021 - 08:47 | Son Güncellenme:

Antalya'da bir araya gelen 12 genç, besmeleyle başlayıp helalleşerek bitirdikleri yarışmada rakiplerine en iyi Osmanlı tokadını atmak için ter döktü. Vurunca karşısındakini bayıltacak güçte olan Osmanlı tokadında, yarışma kuralları ise oldukça dikkat çekici.

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Kick Boks Milli Takım Antrenörü ve Dünya Osmanlı Tokadı Federasyonu Kurucu Başkanı Talat Ayhan, spor haline getirmeye çalıştığı Osmanlı tokadını gençlere sevdirmek için en iyi Osmanlı tokadı atma yarışması düzenledi.

Yarışmaya yaşları 16 ila 19 arasında değişen 8 erkek ve 4 kız sporcu katıldı. Yarışmacı gençler önce vücutlarına herhangi bir darbe almamak için kasklarını ve eldivenlerini kuşandı. Daha sonra ise kırmızı ve mavi takım olmak üzere ikiye ayrıldılar. Her sporcu karşısındakine 3 tokat attı ve en iyi tokadı atan kişi bir üst tura yükseldi.

Haberin Devamı

YURT DIŞINDA DA YAPILIYOR

Talat Ayhan, bu vuruş tekniğinin bir savaş taktiği olarak atalarımız tarafından yıllarca kullanıldığını söyledi. Tarihte tokatçıların iri yarı insanlardan seçildiğini söyleyen Ayhan, rivayete göre Osmanlı tokadı atıldığı zaman düşmanın beyin kanamasından öldüğünü belirtti. Amerikalıların ve Almanların tokat atma sporunu yaptığına dikkat çeken Talat Ayhan, bize ait olan sporu Türkiye'ye mâl etmemiz gerektiği kanaatinde. Ayhan, günümüzde spor alarak atılan Osmanlı tokadının sert olmadığını, dişlik ve kask kullanıldığını vurguladı. Yurt dışında yapılan müsabakalarda böyle kuralların olmadığının da altını çizdi.

Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı

KENDİNE ÖZGÜ KURALLARI VAR

Peki, Osmanlı tokadı müsabakasının kuralları neler? Talat Ayhan, öncelikli kuralların düzgün bir giyim ve duruş olduğunu söyledi. Ayhan bu kuralları, "Besmeleyle maça başlıyoruz, helalleşerek bitiriyoruz. Tokadın açılımı da önemli. Sert vurmayacak. Rakibe sert bir tokat vurursanız ve rakibin burnu kanarsa siz o maçı kaybedersiniz. Burada amaç sert vurmak değil, bu bir gösteri. Bu tokat bizlere ait, biz bu kültürden geliyoruz" diyerek açıkladı.

Haberin Devamı

'NEDEN BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ OSMANLI TOKADI İLE DÜNYAYA DUYURULMASIN?'

İnsanların farklı branşlardaki spor dalları için ülkelere üye olmasını örnek gösteren Talat Ayhan, Osmanlı tokadı için de Türkiye'deki federasyona üye olunmasını sağlamak istediklerini söyledi. Ülkelerin kültürlerini sporları içerisinde harmanladığını ve öğreti olarak sunduğunu belirten Ayhan, "Neden bizim kültürümüz de Osmanlı tokadı sporu üzerinden dünyaya duyurulmasın?" sorusunu sorarak yola çıktığını dile getirdi.

Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı
Dünya Osmanlı Tokadı Federasyonu Kurucu Başkanı Talat Ayhan

'TOKADIN AÇISI ÖNEMLİ'

Yarışmada kadın ve erkek olmak üzere ayrı ayrı kategorilerin olduğunu, bu kategorilerin de genç ve yetişkinler olarak ikiye ayrıldığını belirten Ayhan, "Dünyada kategori yok, her isteyen yarışabiliyor" dedi. Tokat açısının ve eldiven kullanılmasının önemli bir kural olduğunu vurgulayan Ayhan, "Vuruşun aşırı sert olmaması lazım. Her şey tamamen tekniğe göre değerlendiriliyor. Sert olmamasının sebebi bunun bir spor olması. Biz gidip çocuklarımıza tokat attırmak istemiyoruz. 'Bu spor bize ait ve böyle yapılır' demek istiyoruz, dünyaya anlatabilmek istiyoruz. Gerçek anlamda Osmanlı tokadı vurulduğu zaman rakip bayılır. Kulak tözüne (dibine) vurulan bir tokattır. Biz hiç oralara vurmuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

OLİMPİK BİR SPOR DALI OLMASI MÜMKÜN MÜ?

Birçok insanın da bu spora sempatiyle yaklaştığını söyleyen Ayhan, özellikle kadın ve çocuklara Osmanlı tokadı sporunu öğretmek istediğini vurguladı. Vücudun bazı noktalarına yapılacak ufak dokunuşlarla karşıdaki insanın etkisiz hâle getirilebileceğinin altını çizdi.

Şu an için bu sporun olimpik olamayacağını söyleyen Ayhan, dünyada 6 ila 7 ülkede yapıldığını da ifade etti. Geleneksel bir spor olduğunu, olimpik olması için çok büyük çalışmalar gerektiğini söyledi.

Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı

'DİĞER SPORLAR GİBİ ÇOK EMEK GEREKTİRMİYOR'

Talat Ayhan, "Dünyada yapan az olduğu için şu aşamada olimpik olması çok zor. Milli takımımız yok. Eğer devlet himayesine girerse olur. Şu an özel federasyonuz. Devletin desteği olsa dünyaya yayılabilir. Diğer sporlar gibi çok emek gerektirmediğinden oldukça fazla ilgi var. Biri geliyor, 'En iyi tokadı ben atarım' diyor. Biz tokat attırmıyoruz, teknik bir şekilde kültürü tanıtmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ANTREMANLARINDA CAM MACUNU KULLANIYORLAR

Antrenmanlarını gölge boksu şeklinde yaptıklarını söyleyen Ayhan, eskiden mermerde talim yapıldığını fakat kendilerinin bu yöntemi kullanmadığını belirtti. Mermerden daha etkili çalışmaları olduğunu söyleyen Talat Ayhan, "İlginç ve ilkel bir yöntem kullanıyoruz ama parmakları çok geliştiriyor. Cam macununu alıp 30-45 dakika sıkıyoruz ve macun yumuşayıp ele yapışıyor. O macunu elden çıkartmak için de toprakla ovalıyoruz. Toprakla ovalamamızın sebebi hem cam macununu çıkarıyor hem de parmakları güçlendiriyor" diyerek antrenman yöntemlerini açıkladı.

Bayıltan kazanıyordu, işte yeni kural Dünyaya nam salan Osmanlı tokadı

İYİ BİR TOKAT NASIL ATILIR?

İyi bir tokat nasıl atılır? Talat Ayhan iyi bir tokadın, elin yukarıya kaldırıldıktan sonra omuz, kol ve bütün vücudun gücüyle kulak dibine atıldığını söyledi. Ancak yarışmadaki vuruşların gerçek bir Osmanlı tokadı olmadığını da vurguladı. "Yarışmada vurulan tokadın teknik olması lazım" diyen Ayhan, Osmanlı tokadının 6-7 çeşide ayrıldığını belirtti. Ayhan, "Uçarak, zıplayarak, avuç içiyle kulak tözüne (dibine) ve çene altına vurulur" dedi.

Haberin Devamı

'AYRI BİR SAVAŞ SANATI'

Osmanlı tokadı sporunun resmi bir federasyon olmasını beklediğini söyleyen Talat Ayhan, "Osmanlı tokadı, yeniçeri askerlerinin özel çalışmaları sonucunda sadece tokat olarak değil kılıç, güreş ve okçuluk gibi geliştirilen bir savaş sanatı" diyerek sözlerini sonlandırdı.