Gündem Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

23.11.2022 - 20:50 | Son Güncellenme:

AFAD, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem çok sayıda ilde şiddetli şekilde hissedildi. Aynı bölgede 4,7 ve 4.3 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı olurken, yaralı sayısına ilişkin son bilgiler de aktarıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) verilerine göre saat 04.08'de merkez üssü Düzce ili Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Zeminden 6.81 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.Sarsıntıyla büyük korku ve panik yaşayan vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı. Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 6.0 olarak revize etti.

Haberin Devamı

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

DEPREM BÖLGESİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BAKAN KURUM SARIDERE KÖYÜNDE İNCELEMEDE BULUNDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin merkez üssü Düzce Gölyaka ilçesinin Sarıdere köyünde ve Çilimli ilçesinde incelemelerde bulundu. Hasar gören binalarda incelemelerde bulunan Bakan Kurum, beraberindeki heyetle depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

20.54: Düzce Valisi Cevdet Atay, yarın okullarda eğitim ve öğretime 1 gün ara verildiğini duyurdu. Ayrıca kamuda çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağını belirtti.

18.47: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Düzce Gölyaka merkezli depremde yaralı sayımız son belirlemelere göre 93'tür. Düzce’de 1’i ağır 37 yaralı; İstanbul’da 2, Bolu’da 14, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26, Bursa’da 4 yaralı var. Hastanelerimizde halen 17 kişinin tedavisi devam ediyor. Allah tüm afetlerden korusun.

Haberin Devamı

18.00: Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından şehre su verilen ana regülatördeki arazı nedeniyle şehre su verilemeyeceği bildirildi. Düzce Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Depremin ardından Beyköy ana su alma regülatöründe meydana gelen arızadan dolayı şehir genelinde su kesintisi yaşanacaktır. Ekiplerimiz arızayı gidermek için aralıksız çalışmaktadır” denildi.

17.30: AFAD'dan yapılan yeni açıklamada, "Saat 17.05 itibarıyla bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 143 artçı deprem meydana gelmiştir." denildi.

BAKAN KURUM'DAN HASARLI BİNA UYARISI

17.04: Bakan Kurum Düzce'deki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 321 binada hasar tespiti yapıldı. Akşam saatlerinde kentin yüzde 95'ine elektrik verilecek. Vatandaşlarımızdan isteğimiz binaların hasarlı olup olmadığının tespitinin yapılmasını müteakip evlerine girmeleridir. Neticede artçı depremler hala devam ediyor.

AYAĞI TAKILIP DÜŞEN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

16.09: Çilimli’ye bağlı Pırpır köyünde oturan Hikmet Çelebi (48), panik içinde evinden çıkmaya çalışırken ayağı takılarak düştü. Başını beton merdiven korkuluklarına çarpan Çelebi, sağlık ekipleri tarafından ilk olarak Çilimli Entegre Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Hikmet Çelebi ardından kaldırıldığı Atatürk Devlet Hastanesi’ne yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Haberin Devamı

16.23: Kent meydanına AFAD tarafından ‘Hasar tespit çadırları’ kuruldu. Evleri hasar gören kişiler, bu çadırlara gelerek tutanak tutturdu. İşlemlerin tamamlanmasının ardından beyanda bulunan kişilerin evleri, yetkili mühendisler tarafından kontrol edilerek rapor altına alınacak.

15.15 - AFAD, depreme ilişkin son durumu paylaştı. Açıklamada, "Sağlık Bakanlığından alınan bilgide an itibariyle Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi, Bolu’da 1 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 80 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 23 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir. Bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet, 112, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Kızılay, İlbank ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden toplamda 2 bin 234 personel ve 444 araç görevlendirilmiştir. AFAD Lojistik deposundan 10 bin battaniye, 20 adet 112 metrekare genel maksat çadırı ve 489 adet 16 metrekare aile yaşam çadırı, 480 yatak, 480 yastık- çarşaf seti ve bin 200 ısıtıcı sevk edilmiştir. Afet Zarar Tespit Grubu 20 personel ile bölgede çalışmalara başlamıştır. Bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir." denildi.

Haberin Devamı

14.45 - BAKAN KURUM: VATANDAŞLARIMIZ BİNADA HASAR OLDUĞUNU GÖRÜYORSA TESPİTLER BİTMEDEN BİNAYA GİRMESİN

Kağıthane’de kentsel dönüşümü tamamlanan evlerin kura çekim törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Düzce depremiyle ilgili konuşan Bakan Kurum, “Yıkılan hiçbir binamız yok, artçı depremler devam ediyor. Hasarlı binalarımız var ekiplerimiz yoğun bir şekilde tespitlerini yapıyor. Vatandaşlarımız binada hasar olduğunu görüyorsa biz tespitleri bitirmeden girmesin. Çünkü olası bir artçı depremde az ya da orta hasarlı bina daha çok hasar alabilir” dedi.

Haberin Devamı

14.14 - CEDİDİYE CAMİİ’NİN MİNBERİ YIKILDI

Düzce’de kent merkezindeki Cedidiye Camii’nin minberi yıkıldı. Camide ibadet devam ederken, vatandaşların dikkatli olmaları istendi. Ayrıca minberin bulunduğu alan ise emniyet şeridi çekilerek koruma altına alındı. 1883 yılında yapılan caminin diğer bölümleri zarar görmezken, daha sonraki yıllarda yapılan minber kısmında hasar oluştu.

 

12.58 - BAKAN KOCA: TOPLAM 68 YARALIMIZ VAR

Sağlık Bakanı Koca, yaralı sayısına ilişkin, "Şu an Düzce'de 37 yaralımız var. 1 yaralımızın durumu ağır. Entübe, solunum cihazına bağlı. 1'inci kattan düşme sonucu Afganistan uyruklu 28 yaşında bir kişi, beyin kanaması var. Toparlayabileceğini düşünüyoruz. Toplam 68 yaralımız var. Bu yaralıların 26'sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GENİŞ BİR ALANDA ETKİSİNİ HİSSETTİRDİ

12.15: AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bu sabah erken saatlerde yaşadığımız Düzce Gölyaka merkezli 5,9 şiddetindeki depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Geniş bir alanda etkisini hissettiren depremde yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Deprem Gölyaka'da çok sayıda binada hasara neden olmakla birlikte vahim bir yıkım ve kayıpla karşılaşmadık. Kurumlarımız gereken tespit ve telafi çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'yi depreme hazırlamak için son 20 yıldır TOKİ projelerinden kentsel dönüşüm faaliyetlerine kadar bina alt yapımızı yeniliyor, kurumsal kapasitemizi genişletiyoruz. Bu amaçla 2022'yi deprem tatbikat yılı ilan ederek 94 binin üzerinde faaliyet yürütmüştük. Gölyaka depremi hem deprem gerçeğinin ne kadar yakınımızda olduğunu hem de yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini göstermiştir." dedi.

 12:10 - 123 ARTÇI DEPREM

AFAD'dan yapılan açıklamada "Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4,3 olmak üzere toplamda 123 artçı deprem meydana gelmiştir" ifadesine yer verildi. 

AFAD: "Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre an itibarıyla Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Zonguldak’ta 8 kişi, Sakarya’da 9 kişi, Bolu’da 1 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 61 vatandaşımız yaralanmıştır. Halen 27 kişinin tedavisi hastanelerde devam etmektedir."

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

10.30 - AFAD: ELEKTRİK KESİNTİSİ YAPILIYOR

AFAD'dan yapılan açıklamada "Düzce ilinde bazı bölgelerde kontrol amaçlı olarak elektrik kesintisi yapılmaktadır." denildi.  Açıklamada ayrıca, "Depremin ardından yaşanan artçı sayısı 114 olarak güncellendi. AFAD'dan Düzce Valiliği hesabına ilk etapta 500 bin lira acil yardım ödeneği gönderilmiştir." ifadeleri kullandı.

10.10 - BAKAN SOYLU: YARALI SAYISI 50

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "1 ağır, 50 kişi yaralandı, 33 'ü taburcu edildi. Köylerden çok büyük bir hasar bilgisi almadık. 8 bin konutta inceleme yapılacak. Valiliğin koordinasyonunda taramalar yapılacak." dedi.

08.20 - BAKAN YANIK: 10 PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİ GÖREVLENDİRDİK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek" mesajını paylaştı.

07.17 - BAKAN SOYLU BÖLGEDE: KONTROLLÜ ŞEKİLDE ELEKTRİK VERİLİYOR

İçişleri Bakanı Soylu, Ankara'dan helikopterle 5,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Düzce'ye hareket etti. Deprem bölgesinde konuşan Bakan Soylu, "Hasarlı binalarda durmamak lazım ama bize şu ana kadar ağır hasarlı bir binayla ilgili bilgi gelmedi. Yaklaşık 30'un üzerinde yaralı söz konusu. Hem 04:30 hem sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız Valililerle görüştü. Mahalle mahalle yavaş yavaş kontrollü şekilde elektrik veriliyor. Elektrikle ilgili herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak. Tedbire yönelik belli bir periyotta kesinti söz konusu. 70'in üzerinde artçı sarsıntı oldu. Vatandaşlarımıza ekipler battaniye olsun, kendilerinin dışarıdaki imkanlarını sağlamak için desteklerini sağlıyor. AFAD ve Kızılay ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor, intikal etmiş olumsuz bir durum yok. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum." dedi. 

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

07.12 - BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremle ilgili son bilgileri aktardı. Koca, "Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor." dedi.

06.50 - OKULLAR TATİL EDİLDİ

Depremin merkez üssü Düzce ile sarsıntının yoğun olarak hissedildiği Bolu ve Sakarya ile Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde okullar 1 günlüğüne tatil edildi.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler


06.45 - DEPREM BÖLGESİNDE KALP KRİZİNDEN CAN KAYBI

Düzce Çay Mahallesi'nde oturan 63 yaşındaki Sevim Çengel'in, yaşanan depremin ardından panik ve korkuya kapıldığı ve geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

06.40 - EMNİYET'TEN AÇIKLAMA:  ASAYİŞ OLAYLARIYLA İLGİLİ TEDBİRLER ALINDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Düzce’de meydana gelen depremin ardından muhtemel asayiş olaylarına karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirlerin alındığını açıkladı. EGM’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Düzce'de saat 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası ekiplerimizle sahadayız. Depremden kaynaklı saha taramalarını yapıyoruz. Yaşanması muhtemel asayiş olaylarına karşı da gerekli tüm güvenlik tedbirlerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

ANKARA VE İSTANBUL'DA HİSSEDİLDİ

Deprem, Düzce olmak üzere Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Edirne illeri ile ilçelerinde hissedildi.

 "İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Maalesef Düzce adından da  belli olduğu gibi düz bir zeminde bulunuyor. Düzce zemini pek iyi değil ve böyle sarsıntılar oluyor. Ancak bu fay hattında bundan daha büyük bir deprem potansiyeli şu an yok. Çok düşük bir ihtimal. Eğer çatlak olan evler var ise bu evlerden uzak durulmasını tavsiye edebilirim. İstanbul depremini tetiklemez. İstanbul ile bir alakası yok. 6 üzerinde bir deprem üretecek bir fay potansiyel yok." bilgisi verdi.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler

İSTANBULLULAR DEPREMİN ARDINDAN SOKAĞA ÇIKTI

5.9 büyüklüğünde depremin ardından İstanbullular sokağa çıktı. Sarsıntıyı hisseden İstanbullular, korku içinde sokağa çıktı. O anlar görüntülere yansıdı.

DÜZCE'DE BAZI BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Depremin merkez üssü Düzce'de bazı binalarda ve merdivenlerde çatlaklar oluştuğu öğrenildi. AFAD ve belediye ekipleri Düzce merkez ile ilçe ve köylerle irtibata geçerek çalışmalarını sürdürüyor.

Düzcede 5.9 büyüklüğünde deprem İşte dakika dakika tüm gelişmeler