Gündem e-ALES Deneme Sınavı ve Sınav Başvuru Tarihleri

e-ALES Deneme Sınavı ve Sınav Başvuru Tarihleri

12.01.2017 - 08:24 | Son Güncellenme:

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, e-ALES sınavları ilk kez bu sene uygulanacak. E-ALES sınavları 2017 yılında ilk kez düzenleneceği için, ÖSYM bu sınava girecek adayların yararlanması adına e-ALES deneme sınavları düzenleyecek. E-ALES ve E-ALES deneme sınavları ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

e-ALES Deneme Sınavı ve Sınav Başvuru Tarihleri

E-ALES ve ALES sınavları, ülkemizde daha çok akademik hayata adım atmak, lisans eğitimini bir adım ileriye götürmek için yüksek lisansa başlamak amacıyla düzenlenir ve her sene on binlerce aday, ALES sınavlarına girerek akademik kariyerine başlar. ALES ve E-ALES sınavlarından alınacak başarılı sonuçlar sayesinde, yüksek lisans eğitimi yurt dışında bir üniversitede yapılabilir, okutman, uzman, çevirici, öğretim görevlisi gibi kadro ve pozisyonlara atamalar yapılabilir. ALES ve e-ALES sınavları, tezli yüksek lisans programlarına başlamak için, ülkemizde önemli bir sınavdır. Yüksek ALES puanları, üniversitelere yüksek lisans başvurularınızda sizi diğer birçok adayın önüne geçiren önemli bir etkendir. Yüksek lisans başlangıcında, adayların diploma notu, yapılmışsa mülakat sonuçları ve kimi üniversitelerin düzenlediği bilim sınavı sonuçları ile birlikte ALES ve YDS, e-ALES ve e-YDS gibi sınavların sonuçlarına bakılır. Bu kriterler arasında en önemli yere sahip olan kriter ALES, YDS, e-ALES ve e-YDS sınavlarıdır. YÖK’ün lisans üstü eğitim başlangıcı şartlarını anlattığı yönetmeliğinde, ALES’in önemi, ‘’ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla az olmamak koşulu le ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.’’ Cümlesi ile vurgulanır. Bu, ALES’in lisans üstü eğitime geçişteki önemi, en az %50’lik bir paya sahip demektir.

Haberin Devamı

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-ALES Deneme Sınavları Başvuruları

E-ALES sınavları ilk kez uygulanacağı için deneme sınavları düzenleneceğini söylemiştik. Bu deneme sınavı için, sınav yeri, sınav tarihi ve saati ile başvuruları içeren detayların yer aldığı bir açıklama, ÖSYM resmi sitesinden adaylara duyuruldu. E-ALES deneme sınavı: Başvuruların Alınması başlığı ile yayımlanan açıklamanın tam metni şu şekilde;

e-ALES 11 Şubat 2017 tarihinde elektronik ortamda yapılacağından, isteyen adayların sisteme aşinalık kazanmasını sağlamak için 28 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da Esenboğa e-Sınav Merkezi’nde saat 14:30'da “e-ALES Deneme Sınavı” uygulanacaktır. e-ALES Deneme Sınavına başvurular, 6-18 Ocak 2017 tarihleri arasında aşağıda bağlantısı sunulmuş olan https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden yapılacaktır. Deneme Sınavı ücreti 20 TL olup, sınav sonuçları ALES puanı yerine kullanılamayacaktır. 2017 e-ALES Deneme Sınavına başvuran adaylar aynı zamanda e-ALES ve diğer e-YDS’lere de başvuruda bulunabilecektir. İlgililere duyurulur.''

Haberin Devamı

E-ALES deneme sınavlarının düzenleneceği binanın bir kontenjan sınırı bulunmaktadır, e-ALES ve e-YDS gibi elektronik ortamda düzenlenip uygulanan sınavlar için, yalnızca belirli binalarda sınavlar düzenlenmektedir. Bu nedenle, başvuru tarihleri arasında kontenjanlar dolmadan başvuruların yapılması gerekir.

E-ALES Sınavı Başvuruları ve Deneme Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden yapılabilen başvurularda, adayların öncelikle ÖSYM resmi web sitesini ziyaret etmeleri, ardından Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapmaları ve e-ALES başvuru sekmesinde e-Ales- Randevu seçeneğini tıklamaları gerekiyor. Daha sonra T.C. kimlik numarasını girerek devam tuşuna bastıktan sonra, kontenjan seçeneğini de seçerek, sınav ücretini ödeme kısmına geçiş yapabilirsiniz. E-ALES sınav ücretinin 200 TL olması bekleniyor. Ancak, ödemeler sadece kontenjan boşluğu varken yapılabilir, kontenjan dolmuş durumda ise sistem adaylardan gelecek ödemeleri kabul etmez.

Haberin Devamı

E-ALES Kontenjanları Ne Durumda?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından e-ALES sınavları için uygun görülen sınav merkez binaları, belirli bir kontenjana sahiptir, bunun nedeni ise sınavın elektronik ortamda gerçekleştiriliyor olmasıdır. Buna göre, sınavın düzenleneceği sınav merkezleri, 3 büyük ilde olacaktır. Ankara için belirlenen kontenjan sayısı 3760, İstanbul için belirlenen kontenjan sayısı 431 ve İzmir için 72’dir.

E-ALES deneme sınavı ise Ankara Esenboğa sınav merkezinde, saat 14,30’da düzenlenecek ve sınav merkezinde klavyesiz ekranlar ile sınav uygulanacak. Adaylar yanlarına kağıt ve kalem getirerek soruların çözümünde kullanabilirler.

E-ALES Deneme Sınavı Tanıtım Videosu

ÖSYM, e-ALES deneme sınavını adaylara tanıtmak ve adaylara çeşitli bilgiler vermek amacıyla, internette 1 dakika 13 saniyelik bir video yayınlandı. Videoda, e-ALES deneme sınavlarının, e-ALES sınavlarına herhangi bir etkisi olmayacağı vurgulandı. Sınav ücreti ve sınav ücreti ile ilgili ödeme detaylarını da içeren videoda, sınava katılacak olan adaylarının mevcut kimlikleri dışında bir şey getirmelerine gerek olmadığı da belirtildi. Soru çözümlerinde kullanılacak çeşitli kırtasiye malzemeleri ve müsvedde kağıtların ise ÖSYM tarafından adaylara verileceği videoda belirtildi.