Gündem E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

14.07.2017 - 08:14 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi, kamu hizmetlerine vatandaşların daha kolay ulaşabilmesini sağlar. E-Devlet sistemi üzerinde pek çok kamu kurumuna ait hizmetler sunulur. Her geçen gün yeni hizmetin eklendiği sistemde iki binin üzerinde hizmet için işlem yapılabilmektedir. E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet ile hangi işlemler yapılabilir?

E-Devlet sistemine nasıl girilir E-Devlet şifresi nasıl alınır

Kayıtlı kullanıcı sayısı 33 milyonu geçen E-Devlet sistemi, sunduğu avantajlarla vatandaşlara kolaylıklar sağlar. E-Devlet sistemi üzerinden kamu kurumlarında yapılması gereken hizmetler, sıra beklemeksizin birkaç dakika içinde hızlı şekilde halledilebilir. E-Devlet sisteminde mobil hat sorgulamadan trafik cezası ödemeye, askerlik belgesi sorgulamadan SGK hizmet dökümü belgesi almaya kadar pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? E-DEVLET ŞİFRESİYLE SİSTEME NASIL GİRİLİR?

E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapılabilmesi için sisteme giriş yapılması gereklidir. Sisteme giriş www.turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden sağlanır. Giriş için birçok seçenek yer alır. Bu seçenekler; E-Devlet şifresi, mobil bankacılık, internet bankacılığı, E-İmza ve T.C. kimlik kartıdır.

Sistemde kayıtlı olan kullanıcılar tarafından tercih edilen giriş seçeneği, E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğidir. E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek şifrenizi alabilirsiniz. PTT şubesi aracılığı ile size kapalı zarf içerisinde verilen şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır. Şifre ile size ait kişisel bilgilere erişim sağlandığı için şifrenizi başkalarıyla paylaşmamanız güvenliğiniz açısından önemlidir. E-Devlet şifresi alındıktan sonra T.C. kimlik numarası ile birlikte giriş yapılabilir.

E-Devlet sisteminde yapılabilecek olan işlemlerin listesi ekranın sol tarafında yer alan menülerde görülebilir. Bu listede e-Hizmetler, Kamu Kurumlar ve Belediyeler seçenekleri yer alır. Bu seçenekler de kendi içerisinde çeşitli bölümlere ayrılır. Yapılacak olan işleme daha kolay ulaşabilmek için ekranın üst kısmında bulunan arama kutucuğu da kullanılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresinin unutulması halinde yine sistem üzerinden şifre değişikliği yapılabilir. Şifre değişikliğinin yapılabilmesi için daha önceden sisteme girildiğinde cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Eğer sisteme cep telefonu numarası kayıt edilmemişse PTT şubesine gidilere yeni bir şifre talebinde bulunulabilir.

PTT şubesi tarafından verilen şifreler akılda kalıcı olmayabilir. Bu gibi durumlarda şifre değişikliği yapmak isteyen kullanıcılar, sisteme giriş yaptıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısı üzerinden ‘’Şifre ve Güvenlik’’ bağlantısına girerek gerekli şifre işlemlerini gerçekleştirebilirler. Yeni şifre oluşturabilirler.

E-DEVLET SİSTEMİNDE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet sistemi için yeni hizmet ekleme işlemleri devam ediyor. Sistemde vatandaşlara yaklaşık olarak 2 bin hizmet sunuluyor ve 33 milyon kayıtlı kullanıcı bulunuyor. Kullanıcılar tarafından en çok işlem yapılan kurumlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yer alıyor. En çok yapılan işlemler ise SGK hizmet dökümü sorgulama ve araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemleridir. Bu işlemler dışında da pek çok hizmete kolayca erişim sağlanabilir.