Gündem Edip Başer kimdir? Halit Edip Başer nereli, kaç yaşındaydı? Emekli Orgeneral Halit Edip Başer hayatı

Edip Başer kimdir? Halit Edip Başer nereli, kaç yaşındaydı? Emekli Orgeneral Halit Edip Başer hayatı

12.03.2021 - 01:03 | Son Güncellenme:

Emekli Orgeneral Halit Edip Başer, hayatını kaybetti. Kullanıcılar, 'Edip Başer neden öldü?' sorusunu yoğun olarak aratıyor. 2002 tarihinde emekli olan Halit Edip Başer aslen nereli, kaç yaşındaydı? İşte, Emekli Orgeneral Halit Edip Başer biyografisi...

Edip Başer kimdir Halit Edip Başer nereli, kaç yaşındaydı Emekli Orgeneral Halit Edip Başer hayatı

Halit Edip Başer, asker ve akademisyen olarak biliniyor. Brüksel'deki NATO Uluslararası Askeri Karargahında da görev yaptı. Orgeneral rütbesinde NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı yaptı. Emekliliğinin ardından Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi.

Haberin Devamı

HALİT EDİP BAŞER KİMDİR?

Başer, 1942 yılında Nizip, Gaziantep'de dünyaya geldi. 1961 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1972 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Brüksel'deki NATO Uluslararası Askeri Karargahında Harekât Dairesi Cari Harekât Plan Subaylığı, Genelkurmay Strateji Plan Dairesi Strateji Şubesi Kısım Amirliği, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Napoli'deki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı ve 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1990 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Başbakan Askeri Danışmanlığı görevlerini yürüttü. 1994 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu. 1998 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 2002 tarihinde emekli oldu.

Haberin Devamı

Emekli olduktan sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Hülya Başer ile evli olan Orgeneral 'in iki çocuğu var. Başer, 11 Mart 2021 tarihinde bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.