Gündem Ege’de yine göçmen faciası

Ege’de yine göçmen faciası

16.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Düzensiz göçmenlerin Avrupa hayali bir kez daha faciayla sonuçlandı. Çanakkale’nin Eceabat ilçesi açıklarında batan bottaki yedisi çocuk 22 düzensiz göçmen boğularak hayatını kaybetti.

Ege’de yine göçmen faciası

Çanakkale Eceabat açıklarında kıyıdan sekiz mil uzakta düzensiz göçmenleri taşıyan lastik bot dün alabora oldu. Sahil Güvenlik ekipleri tarafından arama kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalara Kıyı Emniyeti, AFAD, Jandarma ve AKUT da destek verdi.

Haberin Devamı

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, bir uçak, iki helikopter, bir İHA; Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı dokuz ve diğer kurumlara ait dokuz bot olmak üzere toplam 18 bot ve 502 personelle arama ve kurtarma çalışması yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada “Son belirlemelere göre iki kişi kendi imkanlarıyla kurtulmuş, iki kişi de Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılmış olup yedisi çocuk 22 kişinin de cansız bedenine ulaşılmıştır” denildi.

Göçmenlerin Eceabat’a bağlı Büyük Kemikli Burnu mevkiinden yola çıktığı ve Yunanistan’ın Semadirek Adası’na gittikleri öğrenildi.

Gece batmış

Botun gece battığını, ihbarın sabah geldiğini belirten Çanakkale Valisi İlhami Aktaş “Kaç kişinin olduğuyla ilgili sağlıklı bilgi yok. Bununla ilgili netleştirme çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Botta 49 göçmenin olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Hatay’da 14 günde 13 olay

Hatay’da göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye karşı çalışmalar aralıksız sürüyor. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda 1 Şubat-14 Mart tarihleri arasında 13 olaya müdahale edildi. Organizatör olduğu düşünülen 25 şüpheli yakalandı ve 16’sı tutuklandı. Dokuzu ise serbest bırakıldı. Ayrıca bu olaylarda 123 kaçak göçmen yakalanarak İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Bir olaya müdahale esnasında araç bagajına adeta istiflenen üç göçmenin ve bir minibüs içerisinde çok sayıda göçmenin yakalandığı anlar da kameraya yansıdı.

Üç ayda 3 bin 126 göçmen geri itildi

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, son üç ay içerisinde geri itilen 3 bin 126 düzensiz göçmen kurtarıldı. Geri itilme nedneiyle dört göçmen hayatını kaybetti. 30 organizatör de yakalandı.

10 kişi taşıyabiliyor

Göçmen kaçakçılarının genelde kullandığı lastik botların uzunluğu 4 metre 20 santim. Bin 100 kilo taşıma kapasitesi olan bu botlar, ortalama 10 kişiyi taşıyabiliyor.