Gündem Eğitim bir ömür sürer

Eğitim bir ömür sürer

03.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’de henüz 5 kampüsü bulunan ‘Tazelenme Üniversitesi’ 60 yaş ve üzeri öğrencilere eğitim veriyor. Gönüllülük ilkesiyle çalışmalarını yürüten üniversite YÖK’ün kendilerine resmi bir sıfat vermesini talep ediyor

Eğitim bir ömür sürer

Akdeniz Üniversitesi’nde 2016 yılında başlayan Tazelenme Üniversitesi hareketi 60 yaşının üzerinde olan ve okuma yazma bilen herkesi yeni şeyler öğrenmeye davet ediyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi’ne konuk olup Mikrobiyolojiden Felsefi Tartışmalara, Aikidodan Tangoya pek çok dersin verildiği amfide 60 yaşın üzerindeki gençlerin okullu olma heyecanına ortak olduk.

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşlanma

Tazelenme Üniversitesi’nde gönüllü olarak çalışan iletişim uzmanı ve geriatride doktora yapan Buğçe Baybaş’tan Tazelenme Üniversitesi’nin hikâyesini ve işleyişini dinledik:

“Tazelenme Üniversitesi ilk olarak Prof. Dr. İsmail Tufan’ın önderliğinde Akdeniz Üniversitesi’nde kuruldu. Bizim amacımız yaşlıların hayata daha aktif katılımının devamı, ben buradayım demesi. Buraya kayıt yaptırmanın tek şartı 60 yaşında olmak. Belirli bir eğitim düzeyi aranmıyor. Yaş grubundan dolayı aktif ve sağlıklı yaşlanma açısından Halk Sağlığı dersimiz var. Kadınlar için tadilat dersimiz, yalnız yaşayan erkekler için Yemek Pişirme Sanatı dersimiz var. Her ihtiyaca karşılık veren bir ders programı hazırlamaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Yaklaşık bin öğrenci var

Teorik ve pratik derslerin olduğu üçüncü yaş üniversitede Hayat Boyu Sağlık, Hukuk, Öykü Atölyesi, Metin Yazarlığı, Mitoloji, Örgü, Geriatri, Psikoloji, Yoga, Halk Dansları, İngilizce gibi pek çok ders var. Öğretim üyelerinin gönüllü olarak ders verdiği okulda katılım oldukça yüksek. Sadece yüzde otuz devamsızlık hakkının olduğu üniversitede öğrencilerin çoğu daha fazla ders alamamaktan muzdarip.

2017-18 itibariyle beş kampüsü bulunan Tazelenme Üniversitesi için kapılarını açmaya hazırlananlar arasında Hacettepe, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Kıbrıs da yer alıyor. YÖK’ün desteğini bekleyen oluşum kurumsal bir kimlik kazanarak gönüllülüğün daha sürdürülebilir olmasını umuyor. Eylül ayında kapılarını açan üniversite mayıs ayının ortasında yılı bitiriyor. Kayıt için hiçbir ücretin talep edilmediği üniversitenin öğrenci sayısı binleri bulmuş durumda.

Eğitim bir ömür sürer

Milliyet ‘Tazelenme Üniversitesi’nde derslere girdi, 60 yaş üstü öğrencilerin öğrenme sevincine tanıklık etti.

Eğitim bir ömür sürer

Öğrencisinden ders alıyor

Şener Dedebal, 78 yaşında. Elinde şişler yüzünde kocaman bir gülümsemeyle dinliyor Sevgi Hoca’yı. Sevgi Çetintepe ise daha bir heyecanlı; Nazilli Öğretmen Okulu’nda matematik dersini pür dikakt dinlediği hocasına örgü öğretmekten mutlu. Emekli öğretmen Dedebal, “Türkiye’de öğretmenliğin oluşmasının temel nedenlerinden biri İsmail Hakkı Tonguç gibi isimlerin olması. Onların oluşturdukları sistemin üretime yansıması. Öğretmen sadece bir şeyi öğrenip derse hazırlanıp, gidip anlatan değil. Öğretmen çocuğun sorduğu sorulardan da öğrenen bir yapıya sahip” diyor.

Haberin Devamı

Eğitim bir ömür sürer

‘İnsan sevgisini unutmuşuz’

Tazelenme Üniversitesi’nin öğrencilerinden Zühre Kale öğrenme sevincini şu sözlerle anlatıyor:

“Gençler bizi gördükçe yaşlılıktan korkmuyorlar. Onlara örnek oluyoruz. Biz yaşlılıktan korkmuyoruz. Ölüm nasıl olsa gelecek ama yaşadığımızı iyi yaşayabilmek ve bunu topluma aksettirmek önemli.”

Öğrenci temsilcisi olan Muharrem Atalay ise bizlere ayda bir gerçekleştirdikleri “Siz Küçükken Biz Büyürken” programını anlatıyor: “Beş okuldan 10’ar öğrenci biz de buradan 50 kişi bir araya geliyoruz. Kendi kuşağımızın oyunlarını onlara öğretiyoruz, onlar da bize öğretiyor. Kuşakların birbirini anlaması için çok önemli. İnsanlar bir yerde insan sevgisini geliştiriyor, bu çok önemli. İnsan sevgisini unutmuşuz. Birbirimizi unutmuşuz, benliğimiz fazla basmış.”

Haberin Devamı

Eğitim bir ömür sürer

Eğitim bir ömür sürer

Tazelenme Üniversitesi’nde öğrencilerinin sağlıklı bir yaşlılık geçirmesine yardımcı olacak derslerin yanı sıra Mikrobiyolojiden Felsefi Tartışmalara, Aikidodan Tangoya birçok konuda eğitimler veriliyor.

Yazarlar