Gündem ‘Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın’

‘Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın’

07.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen “Tarımda Kadın Emeği Zirvesi”ne katıldı.

‘Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Zirvedeki hitabında, Avrupa kıtasının tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken, Türkiye’de 12 bin çeşit bitki yetiştiğine dikkat çeken Emine Erdoğan, “Bu sorumluluğun ağırlığını en iyi sizlerin anladığını düşünüyorum. Anadolu toprağı nasıl bereketliyse, Anadolu kadını da çalışkandır, üretkendir” dedi.

Haberin Devamı

‘Geleceği koruyacağız’

Ata Tohumu Projesi’ne ilişkin çalışmalara da değinen Erdoğan, şöyle devam etti: “2017’den bu yana 1537 çeşit ata tohumunu, gen bankalarında koruma altına aldık. 37 yerel çeşidi de tescil ettirerek kayıt altına aldık. Tarımın en büyük zenginlik olduğu dünyamızda, el birliğiyle, kırsalı gençler için fırsatlarla dolu bir alana dönüştürelim. İnanıyorum ki, biz yerel ve bölgesel üretime sahip çıktıkça, hem geleceğimizi koruyacağız, hem de kırsalımızı kalkındıracağız. Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım. Toprağa yalnızca karnımızı doyuracak ürünü değil, geleceği de ektiğimizi hiç aklımızdan çıkarmayalım.”

Haberin Devamı

Kompost gübrenin toprağı zenginleştirirken, kimyasal gübreler ve zirai ilaçların küstürdüğüne işaret eden Erdoğan, “Biz Külliye’de oluşan organik atıklarımızı kompost gübreye dönüştürüyor ve park bahçe faaliyetlerimizde kullanıyoruz. Bahçede gördüğünüz bütün bitkiler kompost gübre ile beslenip serpiliyor. Böylece kimyasal gübrelerin toprakta birikmesini, derinlere sızarak yer altı sularına karışmasını ve gaz halinde havayı kirletmesini de engellemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Doğal yöntemler’ vurgusu

Tarım uygulamaları ve toprak kalitesinin toplum sağlığını da doğrudan etkilediğini vurgulayan Erdoğan, “Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doğal yöntemleri kullanmazsak, biyoçeşitliliğimiz de tehlike altına giriyor. Oysa bu topraklar, Yaradan’ın yeryüzüne nakşettiği muhteşem bir eserdir. Topraklarımıza bir anne şefkatiyle sahip çıkan kadın çiftçilerimizin ve tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü şimdiden tebrik ediyorum” dedi. Erdoğan, kadın muhabirlerin Dünya Kadınlar Günü’nü de kutladı.