Gündem Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'i destekleyecek mi? CHP kulislerinden son bilgiler

Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'i destekleyecek mi? CHP kulislerinden son bilgiler

15.09.2023 - 13:27 | Son Güncellenme:

CHP Genel Merkezi bugün çok hareketli. Peş peşe adaylık açıklamaları gelecek. Peki o açıklamalar yapılırken CHP kulislerinde neler konuşuluyor? CNN TÜRK Ankara Temsilicisi Dicle Canova son kulis bilgilerini aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in başkanlık için adaylığını ilan edeceğini açıklamıştı. Kıçıçdaroğlu açıklamasında, 'Daha sonra İstanbul'dan başka bir arkadaşımız var. 'Cumhuriyet Halk Partisi' demek, 'demokrasi' demektir. 'Cumhuriyet Halk Partisi' demek, 'hak, hukuk, adalet' demektir. Herkes özgürce genel başkan adayı olur, ondan sonra da özgürce yarışır" ifadelerini kullanmştı.

Haberin Devamı

CNN TÜRK Ankara Temsilicisi Dicle Canova CHP'deki son kulis bilgilerini aktardı.

Canova'nın değerlendirmeleri şöyle; İddialı bir isim, iddialı bir adaylık açıklaması olacak. Öyle anlıyoruz. Tabi kritik bir süreçte aslında bu yarışa giriyor.

Kılıçdaroğlu'nun karşısında kaybetme olasılığı bir yana Genel Başkan seçilirse partiyi hemen bir kaç ay içerisinde yerel seçime götürecek. Ve olası bir başarısızlıkta siyaseten kendisine sıkıntı yaratacaktır. Dolayısıyla 'Neden bu riskleri göze alıyor?' sorusu üzerinden kulisler hareketli ve konuşuluyor.

"UZUN ZAMANDIR KENDİNİ HAZIRLADI"

Şunu söyleyenler var; 'Uzun zamandır genel başkanlık için kendini hazırladı. Bu kurultayı kazanamasa da namzet (aday) olarak kendisini tescil etmiş olacak.' yorumunu yapanlar var.

Haberin Devamı

Diğer yandan bir başka yorum veya bakış açısı parti kulislerinde; 'Başından beri iletişim halinde olmalarına rağmen Özgür Özel'in siyasi strateji olarak genel başkanlık yolunda önünde en güçlü adayın önünü kesmeye çalıştığı...' yani Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu sonrası genel başkanlığa ismi geçen en güçlü adaydı.

Bu nedenle Özel'in İstanbul ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı yarışına odaklayarak siyaseten genel başkanlıkta kendi önünü açmaya çalıştığı gibi bir takım siyasi yorumlar da yapılıyor. Ancak altını çizmem gerekir.

İMAMOĞLU, ÖZEL'İ DESTEKLEYECEK Mİ?

Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu bu sürecin başından beri iyi bir diyaloga sahipler, sürekli görüşüyorlar. Adaylığı açıklandıktan sonra bizzat Ekrem İmamoğlu'nun da 'Benim kurultayda adayım Özgür Özel'dir' gibi açıktan destek verip vermeyeceği merak konusu. Biraz orada da kulisleri yokladım. Yine farklı görüşler var. Mesela Ekrem İmamoğlu için İstanbul İl Kongresi sonucunun önemli olacağı yönünde tespitler yapılıyor. Yani 'O kongrede kaybedilirse Kılıçdaroğlu'nun karşısında kazanamayacak bir adaya destek vererek siyaseten kendini yıpratmak istemez' diyenler de var.

İMAMOĞLU'NUN YAKIN ÇEVRESİ NE DİYOR?

Diğer yandan İstanbul İl Kongresi'ni değişimciler kazanırsa yeniden genel başkanlık yarışına girip girmemeyi düşünebileceği yönünde yorumlar da var. Bunlar parti kulislerinde farklı farklı çevrelerce konuşuluyor. Ama İmamoğlu'nun yakın çevresiyle konuştuğum zaman da onlar da diyor ki; 'Artık İBB adaylığından vazgeçmez. Geriye dönüş olmaz. Değişim söylemini de bırakmaz. Dolayısıyla vakti zamanı geldiğinde Özgür Özel'e açıktan desteğini verecektir' diyorlar.

Haberin Devamı

Küçük bir not; Özgür ÖZel bu sabah sosyal medya hesabından yapacağı basın toplantısına dönük paylaşımda bulundu. O paylaşımı Ekrem İmamoğlu da beğendi. Özel'in yapacağı açıklamayı şimdiden desteklemiş de oldu.

ÖZEL’İN KAZANMA ŞANSI NE?

Bugün yanımda aşağı yukarı 25-30 milletvekili olması bekleniyor. Bülent Tezcan, Tekin Bingöl gibi kıdemli isimlerin desteğini aldığı da söyleniyor. Kılıçdaroğlu’nun karşısındaki en ideal aday ama sonuç alır mı? Bununla ilgili farklı tespitler var.

Şu an delege açısından il-ilçe kongrelerinden çıkan tabloya bakıldığında Kılıçdaroğlu, kurultay için avantajlı görülüyor. Ama seçim sonrası partide genel bir tepki var. Bu kurultayda en az 200 delegenin Kılıçdaroğlu dışındaki bir isme oy verme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Diğer yandan bir ikinci unsur İYİ Parti’nin ittifak çıkışı. Bu da biraz kurultay öncesi olması nedeniyle farklı yorumlara sebebiyet verdi. “Kurultay sonucuna göre Akşener fikrini değiştirebilir.” deniyor. Dolayısıyla yerel seçim başarısı için bu nedenle değişimden yana hareket edilebilir beklentileri dile getiriliyor.

Haberin Devamı

'SESSİZ DELEGE' DETAYI

Bir başka nokta şu an genel merkezde kavga görüntüsü vermeyen, rengi belli etmeyen delegelerin varlığından bahsediliyor. Bu nedenle, “Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkacak adayın hiç şansı yok” denemez ifadeleri kullanılıyor. Delege karar anı geldiğinde süreci analiz eder, düşünür ve ona göre adım atar diyen bir kesim var.