Gündem El ayak ağız hastalığı nedir?

El ayak ağız hastalığı nedir?

18.04.2018 - 14:55 | Son Güncellenme:

Özellikle, 10 yaş altı çocuklarda görülen el ayak ağız hastalığı, anne babaları korkutmaya devam ediyor. Belirti olarak yüksek ateş, bademcikte kızarıklık ve ciltte döküntüler olarak kendini gösterir. O hâlde ebeveynleri korkutan bu hastalık hakkında daha fazla bilgi edinelim.

El ayak ağız hastalığı nedir

El ayak ağız hastalığı nedir

Haberin Devamı

El ayak ağız hastalığı, enterovirüs ailesinin sebep olduğu bir hastalık türüdür. Çoğunlukla 10 yaş altı çocuklarda ve nadiren de yetişkinlerde görülür. Hastalık yüksek ateş, sıtma ve boğaz ağrısıyla kendisini gösterir. Kişiden kişiye belirtileri farklılık gösterir. Kimi insanda ellerde dökülme yaparken, kimilerinde ayaklarda dökülmeler oluşur. El ayak ağız hastalığı, bulaşıcı özellik taşır. Bu hastalığa yakalanmış bir kişiyle girdiğiniz temas, artık sizi de el ayak ağız hastası potansiyeline sokar.

Korunmak için neler yapılmalıdır

1. Çocuklarınızın uğraştığı aktivitelerden sonra, ellerini düzgün şekilde yıkadığından emin olun. Hastalıklar en çok el yoluyla yayılır.
2. Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra, ellerinizi iyi şekilde yıkayıp dezenfekte edin. Oluşabilecek mikropları temizlemiş olursunuz.
3. El ayak ağız hastalığı bulaşıcı özellik taşıdığından, bu hastalığa yakalanmış kişilerle temasa geçmeyin.
4. Çocuklarınızın ortak olarak kullandığı alanları, oyuncakları en iyi şekilde dezenfekte edin. Hastalığın çocuğunuza ve diğer çocuklara bulaşmasını önleyin.
5. Çocuğunuz el ayak ağız hastalığına yakalandıysa en az bir hafta okul, kreş, anaokulu gibi kalabalık yerlerden uzak tutun. Hem çocuğunuzun daha hızlı şekilde iyileşmesini sağlarsınız, hem de diğer çocuklara bulaşmasını önlersiniz.
6. Kişisel sayılan eşyaları ortak kullanmaktan kaçının. Tabak, bardak, havlu, kaşık gibi eşyalarınız size özel kalsın.
7. Hastalığa yakalanmış kişileri öpmeyin. Bulaşıcı özellik taşıyan hastalık öpme ve sarılma yoluyla size geçer.
8. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. İçerideki havayı temizlemeniz oluşabilecek hastalıkları önler.
9. El ayak ağız hastalığına yakalanmış kişilerde, sıvı tüketimini arttırın. Hastalık sırasında çorba, yoğurt ve benzeri besinler verin. Su tüketimini ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Tedavisi nasıldır

El ayak ağız hastalığı, viral bir enfeksiyon olduğu için tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Özel bir tedavi yöntemi, aşısı ve ilacı yoktur. Ciltte oluşan kaşıntıları azaltmak için spreyler ve losyonlar kullanılır. Suçiçeği ve benzeri bakteriyel hastalıklarla belirtileri aynı olduğu için teşhisi kolay değildir. Teşhis için doktora başvurun.