Gündem Elektronik salgın

Elektronik salgın

31.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Satışı yasak olmasına rağmen gençler arasında tüketimi artan e-sigara, ‘zararsız’ algısıyla merdiven altı üretimle yaygınlaştı. Uzmanlar, e-sigaranın bilinen sigaraya göre daha az zararlı olmadığı uyarısı yapılıyor.

Elektronik salgın

ALEYNA SEVİM İstanbul - Türkiye’de 2008’den bu yana yasak olmasına rağmen elektronik sigara (e-sigara) satışı yapılıyor. Sigarayı bırakma iddiasıyla kullanılan e-sigara normal sigara kadar tehlikeli. Uzmanlar, birçok zararlı maddenin bulunduğu e-sigara kullanımı konusunda uyarıyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, elektronik sigaranın kullanımının yasak olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmeleri paylaştı:

Haberin Devamı

Kısırlığa neden oluyor

“İçerisinde birçok zararlı kimyasal madde var. Bu maddeler beyin gelişimini etkileyebiliyor. Kısırlığa neden olabiliyor. Erkeklerde düşük sperm sayısına neden olarak kısırlığa yol açıyor. Kadınlarda da yumurta kalitesini etkileyerek içmeyenlere göre 10 kat daha fazla kısırlık görülmesine sebebiyet verebiliyor. İşin kötü tarafı olası bir hamilelikte bebeğin gelişimini etkileme riski de var. Elektronik sigara dumanını, akciğer içerisinde bulunan hava keseciklerini koruyan makrofaj denen hücrelerin işleyişini bozarak zarar görmesine neden oluyor. Kalp üzerinde de olası zararları var. Elektronik sigara kullanan kişilerde koroner kalp hastalığı, depresyon, kalp krizi riski görülme olasılığı kullanmayanlara göre yüksek. Kan damarlarında sertleşmeye yol açtığı için felç geçirme ya da kalp krizi geçirme riski yaratıyor. Uzun vadede kalp sağlığına ciddi zararlar verdiği net bir şekilde ispatlanmış durumda.”

Haberin Devamı

Merdiven altına indi

Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ise elektronik sigaraya bağlı ölümcül akciğer hasarına dikkat çekerek, uyardı:

“İçeriğinde THC diye madde olanları kullanımı sonrası bu hastalık ortaya çıkıyor. O madde yasaklı ama ülkemizde aşırı merdiven altı kullanım var. Çok denetlenemeyen bir alan ve çok yaygın. Özellikle gençler tarafından hiçbir zararı olmadığı zannediliyor ama mesela Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkez’inin yayınında bu tür likitlerin içinde ağır kurşunlardan tutun da bir sürü toksik ve sağlığa zararlı madde olabileceği belirtiliyor. Tabii ki böyle merdiven altı üretimleri içeriğindeki maddeler açısından denetlemek de mümkün değil.

Akciğer astımı uyarısı

Sigaranın içerisinde 7000 küsür zararlı ve toksik bir madde var. Pek çok kansere neden olduğu ispatlanmış. Ama elektronik sigaralar da masum değil. İnsanlar daha masum sigarayı bırakmaya yöntemlerine yönlendirilebilir. E-sigaranın özellikle uzun süreli kullanımda akciğer astımını tetiklediğini akciğer hasarına neden olduğunu ve bazı kalp hastalıklara neden olabildiğini paylaşan makaleler var.”

Haberin Devamı

Nikotini zehir düzeyine çıkarıyor

Sağlığa Evet Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da e-sigaradaki sıvı nikotinin akut zehirlenmeye neden olabileceğine vurgu yaptı:

“Sıvı kartuşun tekrar tekrar kullanımı nikotin seviyesini zehir düzeyine çıkarabilir. İçeriğinde bulunan nitrozaminlerin kanserojen olduğu bilinmektedir. E-sigaralarda klasik sigaralara benzer yan etkiler de vardır. Pasif etkilenme kan basıncını arttırır ve hemoglobin düzeyini yükseltir. E-sigara kullanımı diğer yandan sigara içiciliği azaltmak yerine normal sigara kullanımını da artırıyor. Toplumsal araştırmalar, bireylerin geleneksel sigaranın sağlık risklerini bildiklerini ancak e-sigaranın sağlık riski olmadığına inandıklarını göstermiştir.”

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Çağla Uyanusta Küçük de tütünü bırakmaya yönelik pazarlanan elektronik sigaranın Türkiye’de yeşil tütün hastalığı sebep olduğunu kaydetti.