Gündem Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Emziren anneler oruç tutabilir mi?

07.05.2019 - 10:24 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının başlaması ile müslümanların üzerinde farz olan oruç ibadeti bazı nedenlerden dolayı bazı insanların üzerine farz olmaktan çıkıyor. Hoşgörü dini islam, oruç ibadetinin gerçekleşmesinde de sağlığa çok fazla değer veriyor. Bu kapsamda ilaç kullanan sağlık durumu oruç tutmaya el vermeyen insanlar bu ibadetleri yerine getirmek ile mükellef kılınmıyor. Peki Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Emziren anneler oruç tutabilir mi

Ramazan ayının başlaması ile birlikte milyonlarca müslüman farz olan oruç ibadetini yerine getirmeye çalışıyor. Oruç ibadeti müslümanlara farz kılındığı gibi çeşitli durumlarda farz olan bu ibadet yükümlülerin üzerinden kalkabiliyor. Hoşgörüye büyük önem veren İslam dini sağlık sorunu olan insanların oruç tutmasını şart koşmuyor. Peki Emziren anne oruç tutabilir mi? Oruç tumakla yükümlü mü?

Haberin Devamı

Emziren anne hem kendini hem çocuğunu düşünmeli

Emziren annelerin diğer kadınlara göre günlük besin ihtiyacı çok daha fazladır. Emziren anneler, hem kendi vücudunu toparlamak hem de çocuğunun besin ihtiyacını karşılamak için diğer insanlara göre çok daha kaliteli besinlerle beslenmeli ve yediklerine, içtiklerine çok daha özen göstermelidir. Anne ne yerse bebeği de onu yer. Süt verimi ve kalitesini arttırmak annenin elindedir. Süt, ne kadar kaliteli ve sütün besin değerleri ne kadar yüksek olursa çocuğun gelişimi çok daha iyi olur.

İlk altı ay çok önemli

Bebek gelişimi ve bebeğin ileriki hayatı için anne sütü, özellikle ilk altı ay çok değerlidir. Bebeğin ihtiyacı olan birçok besin maddesi anne sütünde bulunur. Anne de bol meyve, sebze, su, mineral, vitamin ve kararında et ürünü tükettiğinde bebek de bundan yararlanır.

Haberin Devamı

Doktor kontrolü şart

Emziren bir anneyseniz ve oruç tutmayı düşünüyorsanız mutlaka bu düşüncenizi doktorunuza danışmalısınız. Yanlış yaptığınız her şey kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. İlk altı ay doktorunuz da bu duruma pek sıcak bakmayabilir ama bebeğiniz daha büyükse size ve bebeğinize uygun bir sahur, iftar diyet listesi hazırlayabilir.

Sağlıklı bir sahur ve iftar yapmalısınız

Lif içeriği yüksek, protein açısından değerli, tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar, bol su, az karbonhidrat, bolca meyve ve sebze yemelisiniz. Öğünlerinize birden yüklenmemeli, biraz zaman geçtikten sonra muhakkak hafif egzersiz veya yürüyüş yapmalısınız. Bunlara uymadığınız takdirde süt veriminiz azalacak ve bebeğiniz yeteri kadar beslenemeyecektir. Hatta bebeğiniz yavaş yavaş sütü bırakmaya bile başlayabilir. Kendiniz de zaten güçsüz kalacak ve çocuğunuz için gerekli enerjiye sahip olamayacaksınız.