Gündem ‘En büyük pişmanlığım CHP’den 15 vekil istemek’

‘En büyük pişmanlığım CHP’den 15 vekil istemek’

25.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İYİ Parti 3. Olağan Büyük Kongresi ATO Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

‘En büyük pişmanlığım CHP’den 15 vekil istemek’

ÖNDER YILMAZ, BEYZA COŞKUN Ankara - “Rotamız Belli, Pusulamız Millet” sloganı ve 1350 delegenin 1070’nin imzasıyla gerçekleştirilen kongrenin Divan Başkanlığı’nı İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu yaptı. Kongrelerde diğer siyasi partilere davet gönderme geleneği, İYİ Parti kurultayında terkedildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Akşener parti kurullarına aday isimlerin yazılı olduğu kağıtların içinde olduğu torba ile kürsüye geldi.

Haberin Devamı

Konuşmasında sık sık sesini yükselten ve yumruğunu sıkan Akşener, milletvekilleri adaylarının önseçimde para ile kazandığı iddialarına yanıt vererek, “Sizden para mı istedik?” diye sordu. Akşener, “Affetmeyeceğim, hesaplaşacağım. Ben sadece oylarınızla genel başkanlığa seçilmiş, başka hiçbir sıfatı olmayan buradaki tek kişiyim. Beni parayla satın alabilen oldu mu? 30 yıllık siyasi hayatımda parayla ilgili hiçbir isnat olmamışken bunu yapanlar kahrı perişan olsun inşallah. Ama bugün Meral Akşener’i düşmanlarının suçlamadığı, atmadığı iftiralarla suçladınız. Kahrolun, kahrolun, kahrolun” dedi.

‘Herkes her şeyi istiyor’

Çarşaf-blok liste tartışmalarına da değinen Akşener, işlettiği tüm yöntemlerin eleştiri konusu olduğuna dikkati çekerek, “Listeye giremeyen seçilemeyenler su koyuverdi. Kurultaylar hesaplaşma yeridir, ben hesap vereceğim siz de hesap vereceksiniz. Burada söyleyemeyeceğim öyle pislikler oldu ki, tekrar edemeyeceğim. Sonra görüm ki, olmuyor. Herkes her şeyi istiyor, yetmiyor” diye konuştu. Çarşaf, blok ve yarı çarşaf liste ihtimallerine dikkat çeken Akşener, kürsüye getirdiği torbayı göstererek, “Bu, bütün üst kurul delegelerimizin, milletvekillerimizin ismi olan bir torba. Bana kala kala kura kaldı. Ayıp be ayıp. Kura mı çekeyim ben?” dedi.

Haberin Devamı

‘Ömer Seyfettin’in diyeti’

CHP’den 15 milletvekili aldığı dönemi hatırlatan Akşener şöyle devam etti: “Biz önce parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Savaşmalıydık, bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik. Girmiyorsak da gereğini yapmalıydık. Kılıçdaroğlu’na bir kez daha teşekkür ediyorum. Ama o gün bugün 15 milletvekilin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in diyetine döndü bu iş. Beraber gittik seçime girdik. Cesaret edemedik, savaşmadık. Bu bize kuyruk siyasetine mal oldu.”

‘Size hayatta başarılar’

Akşener bir aydır süreci izlediğini vurgulayarak hem Altılı masaya hem de İYİ Parti’yi eleştirenlere “Yolları ayırma” mesajını şu ifadelerle verdi: “Önce Kılıçdaroğlu’nun üzerine yürüdüler. Sonra birden bire olağan şüpheli Akşener ve İYİ Parti gündeme geldi. Biz çalışmamışız onun için seçim kaybedilmiş. 54 noktada bizzat çalıştık. İnsafınız kurusun. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.”

Haberin Devamı

Daha sonra yapılan seçimde bin 151 delege oy kullandı. 24 oy geçersiz sayılırken Akşener bin 127 oyla üçüncü kez genel başkan seçildi.​​

Listede Vural sürprizi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu listelerine neşter vurdu. 50 asil 25 yedek olmak üzere 75 üyeden oluşan GİK listesinde 55 ismi değişti. GİK listesinde en büyük sürpriz ise Eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural oldu. MHP’nin en uzun grup başkanvekilliği görevinde bulunan Vural, Haziran 2016’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin isteği üzerine bu görevinden ayrılmıştı. GİK Listesi’nin açıklanmasıyla Vural’ın MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçtiği de ortaya çıkmış oldu.

İYİ Parti ‘nin 3. Olağan Büyük Kongresi’nde Akşener üçüncü kez genel başkan seçilerek güven tazeledi. Kongre konuşmasında eleştirelere de sert yanıt verdi. - YAVUZ ÖZDEN Milliyet