Gündem En büyük rakibinden veda busesi

En büyük rakibinden veda busesi

20.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu dün yakınları, sevenleri ve devlet yetkililerin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. “Cep Herkülü” lakaplı efsane ismin en büyük rakibi Valerios Leonidis’in tabutunu öperek veda etmesi ise tarihe geçti...

En büyük rakibinden veda busesi

Dünya halterinin gelmiş geçmiş en büyük ismi kabul edilen efsane sporcu Naim Süleymanoğlu dün son yolculuğuna uğurlandı. Tedavi gördüğü hastanede önceki gün 50 yaşında hayatını kaybeden “Cep Herkülü” lakaplı eski milli halterciyi bu son yolculuğunda yakınları, sevenleri ve devlet yetkilileri yalnız bırakmadı.

Haberin Devamı

Fatih çevresinde dün erken saatlerden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı, sokaklar Naim Süleymanoğlu’nun posterleriyle donatıldı. Hem yerli hem yabancı olmak üzere çok sayıda basın mensubu da törende hazır bulundu, bir çok televizyon kanalı avlu ve çevresinden canlı yayınlar gerçekleştirdi.

Kariyeri süresince 3 olimpiyat altın madalyası, 7 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunan Naim Süleymanoğlu, 46 kez dünya rekoru kırdı. Yüzyılın sporcusu olarak nitelendirilen Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında ise ‘dünyada yılın haltercisi’ seçildi. Uluslararası Halter Federasyonu tarafından ‘Yüzyılın haltercisi’ olarak tanımlanan unutulmaz ismi son yolculuğuna uğurlayan vatandaşlar Fatih Camii avlusunu tıklım tıklım doldurdu.

Haberin Devamı

‘Kahraman sporcumuz’

Başbakan Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu gibi isimler de cenazede hazır bulundu.

Cami girişinde açıklamada bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Milli halterimizin efsane ismi Naim Süleymanoğlu’nu kaybettik. Ahirete bugün yolcu edeceğiz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Naim Süleymanoğlu bugüne kadar hiçbir sporcunun kıramayacağı rekorları kırmış bir efsane, kahraman sporcumuzdur” dedi.

En büyük rakibinden veda busesi

‘Türk sporu için acı bir gün’

Bakan Bak ise konuşmasında şunları söyledi:

“Türk sporu için çok acı bir gün. Milli sporcumuzu kaybetmenin acısıyla karşı karşıyayız. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber haberi aldığımızda Rize’de kongredeydik. Tedavi sürecinde hep takip etti Sayın Cumhurbaşkanımız. Böylesine önemli bir sporcuya sahip olmak her ülkeye nasip olmaz.”

Gözyaşlarıyla uğurlandı

Naim Süleymanoğlu’nun cenazesi öğlen namazına takriben kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Bakan Osman Aşkın Bak da Süleymanoğlu’nun mezarına toprak attı. Ayazağa Spor Kulübü’nün küçük oyuncuları da Süleymanoğlu’nu son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan mesaj

AK Parti Gümüşhane 6. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet dileyerek “Daha nice nice Naim Süleymanoğlu, inşallah bu ülkemizde yetişsin ve onlarla dünyada gerçekten nam salalım” dedi.

CENAZE TÖRENİNE İKİ RAKİBİ BİRDEN GELDİ

En büyük rakibinden veda busesi

‘Yüzyılın en büyük sporcusu’

Naim Süleymanoğlu’nun cenazesinde, kariyeri boyunca kendisinin gölgesinde kalan Valerios Leonidis ile 2000 Olimpiyatları’nda Naim’i geride bırakan Nikolay Peshalov da hazır bulundu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın davetlisi olarak Naim’e son kez veda etmek üzere gelen Leonidis Milliyet’e yaptığı açıklamada “Naim benim arkadaşımdı. Son yolculuğunda burada olmak istedim. o geçtiğimiz yüzyılın en büyük sporcusuydu” dedi.

Haberin Devamı

İnglizce iletişim kurduğumuz Leonidis, kökenlerinin Anadolu’ya dayandığını da anlattı, az da olsa Türkçe konuşarak, “Ben kökeni Anadolu’ya dayanan bir Pontos’um. Anne-babalarım Kars’tan gitmişler ve dolayısıyla oralıyım. Onlardan öğrendiğim kadarıyla ben de biraz Türkçe konuşabiliyorum” diye konuştu.

Bulgar kökenli olan Nikolay Pechalov da Naim’in vefatından duyduğu üzüntüsünü dile getirerek “Kendisinin Bulgaristan’dan gitmesi benim için iyi olmuş, önüm açılmıştı. Naim çok büyük bir halterciydi, örnek aldığım isimdi. Koparmadaki kaldırış stilini ondan öğrenmiştim” dedi.

En büyük rakibinden veda busesi

Annesi fotoğrafına sarılarak ağladı

Süleymanoğlu’nun annesi Hatice Süleymanoğlu, oğlunun tabutunun başındaki fotoğrafına sarılarak gözyaşı döktü. Kızları Esin ve Sezin ile kardeşleri Muharrem ve Rahim Süleymanoğlu da taziyeleri kabul etti. Eski milli halterciler Halil Mutlu ve Sunay Bulut da cenaze törenine katılarak aileye taziyelerini sundular.

En büyük rakibinden veda busesi


‘Herkesi yendi, ölümü yenemedi’

Naim Süleymanoğlu’nun ölümü tüm dünyada geniş yankı yarattı. Leonidis’ten dolayı Yunanistan, Naim Süleymanoğlu’nu yakından tanırken, buradaki bir çok internet sitesi haberi manşetinden verdi.

Gazzetta.gr, ‘Efsane Naim Süleymanoğlu öldü’ başlığıyla verdiği haberde, “Sporcu olarak rakibi yoktu. Hangi müsabakaya çıksa kazanırdı. Ama o bile ölümü yenemedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

En büyük rakibinden veda busesi

Türk bayrağı ve karanfiller

Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze törenine siyaset, sanat ve iş dünyasından isimlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Türk bayrağına sarılı Süleymanoğlu’nun tabutunun üstü karanfillerle kaplandı. Tabut önünde genç milli halterci Şafak Keskin, Süleymanoğlu’nun Milli Takım formasıyla altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilen ve üzerinde “Kalbimizdesin” yazısının yer aldığı çerçeveli fotoğrafını tuttu.

Barcelona: Huzur içinde uyusun

Barcelona Kulübü, başsağlığı mesajı yayımladı: “Cep Herkülü halterci Naim Süleymanoğlu aramızdan ayrıldı. Huzur içinde uyusun.”