Gündem En centilmen yayınevi!

En centilmen yayınevi!

24.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edebiyatta ‘fair play’ rüzgârları... Ağaçkakan Yayınları, Facebook üzerinden sadece kendi kitaplarını değil, ‘Keşke yayımlasaydık’ sloganı ile başka yayınevlerinin kitaplarını da tanıtıyor

En centilmen yayınevi

Yayın dünyasındaki rekabet ortamı malum. Yazar, editör transferleri ve bu ücretlerin haber olması artık sadece edebiyatseverler ya da yayıncılar tarafından takip edilmiyor. Sosyal medya sayesinde geniş bir kesim edebiyat dünyasında olan bitene müdahil oluyor.

Haberin Devamı

‘O kadar kalpsiz olamazdık’

Tam da böyle bir ortamda Ağaçkakan Yayınları, Facebook sayfasında “Keşke biz yayımlasaydık” sloganıyla kitap duyuruları yapıyor.

Bu hafta Patti Smith’in Domingo Yayınları’ndan çıkan ‘M Treni’ni, Tomris Uyar’ın YKY’den çıkan ‘Aşkın Yıpranma Payı’nı, Sinek Sekiz Yayınları’nın bastığı Michael Pollan’ın ‘Bana Ait Bir Yer’ini, Everest Yayınları’nın yayımladığı Asaf Hâlet Çelebi’nin ‘Bütün Şiirleri’ni ve Reşad Ekrem Koçu’nun Doğan Kitap’tan çıkan ‘Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü’nü seçip sayfasında tanıtan yayınevinden Metin Solmaz ile yaptıkları bu centilmence hareketini konuştuk.

-Dünyada yayıncıların birbirlerinden yazar kapmanın derdindeyken siz yayımlayamadığınız kitapların bir nevi reklamını yapıyorsunuz. Bu centilmence hareket nasıl ortaya çıktı?

Haberin Devamı

Bizim tanıtım bütçemiz yok. Sağ olsunlar gazeteler, dergiler kitaplarımıza epey yer veriyor. Ama yine de kitaplarımızı düzenli tanıtabilmemiz için kendi medyamıza ihtiyacımız var. Bir gazete kurmaya gücümüz yetmediği için bir kitap bloğu hazırlamaya çalışıyoruz. Yeni kitaplar olmadan kitap bloğu olmaz diye düşündük. Ve tabii “Yeni kitaplar” deyince sadece kendi kitaplarımızdan bahsedecek kadar kalpsiz olamazdık. Zaten daha önce de başka vesilelerle başka yayınevlerinin kitaplarını tanıtmıştık. En çok okunan yazılarımızdan birisi “Daha ilk satırlarda çarpan 12 kitap”ta da tek bir yayınımız bile yok. Hem diğer yayınevleri de bize çok yardım ediyor zaten. Özellikle Pan, İthaki ve İletişim Yayınları’nın çok iyiliklerini gördük. Bu arada şunu da söylemeden geçmeyelim, arkadaşımız ve her daim fahri danışmanımız Raşit Çavaş’ın Açık Radyo’da “Keşke Ben Yayınlasaydım” diye bir programı vardı. Ondan da esinlendik. Raşit Çavaş o vakitler YKY’nin başındaydı.

‘Haftalık seçilecek’

-Kitapları kimler seçiyor?

Küçük bir ekibiz. Her kafadan bir ses çıkınca liste oluşuveriyor.

-Kitaplar haftalık mı seçilecek?

Evet. Her hafta yapmayı ve her seferinde daha çok kitapla yapmayı hedefliyoruz. Arada imzalı kitap yazıları da olacak yeni kitaplardan.

Haberin Devamı

-Şu sıralar yayınevinizden çıkacak olan ve diğer yayıncıları kıskandıracak olan kitaplar var mı?

Olmaz olur mu? Murat Meriç’in ‘100 Şarkıda Memleket Tarihi’, Sevan Nişanyan’ın ‘100 Güzel Kelime’si, Bülent Somay’ın ‘Cinselliğe Dair 100 Yanılgı’sı, Mehmet Said Aydın’ın ‘Kürtlerle İlgili 100 Mit’i, Dr. Demet Ilıkkan’ın ‘Çocuklu Hayatın Temel İlkeleri’ baskıya hazırlanan kitaplarımız. Ayrıca bir de ‘Hazır Bilgi Serisi’ içinde ‘100’de 100’ dizisi başlayacak.

Yayınevi bu hafta, Domingo Yayınları’ndan çıkan Patti Smith’in ‘M Treni’ni ve Doğan Kitap’tan yayımlanan Reşad Ekrem Koçu’nun ‘Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü’ gibi kitaplara Facebook’ta yer verdi.