Gündem Enerjiye olumsuzluğu ciddi seviyede

Enerjiye olumsuzluğu ciddi seviyede

27.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM ev sahipliğinde düzenlenen 12’nci İnternet Yönetişim Forumu’na sanal para Bitcoin damga vurdu. Son zamanlarda değeri artan Bitcoin’in enerji tüketiminde ciddi seviyede olumsuz etki oluşturduğu belirtildi

Enerjiye olumsuzluğu ciddi seviyede

İnternet Yönetişim Forumu’nun (IGF 2017) on ikinci yıllık toplantısı, bu yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler Binası’nda düzenlendi. Türkiye’den Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Taha Yücel ile Arif Fırtına, İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Yasin Yiğit ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Üst Kurul Uzmanı Orhan Gümüşsoy’un katıldığı toplantıda internet yönetişimine ilişkin konularda küresel anlamda açık ve kapsamlı diyaloglar gerçekleştirildi. ‘Sayısal Geleceğini Şekillendir’ teması altında düzenlenen IGF 2017’ye 142 ülkeden toplam 2019 kişi katıldı.

Haberin Devamı

‘Sayısal uçurum’

Toplantıda, interneti korumak, güçlendirmek ve özellikle az temsil edilen ve henüz internet bağlantıları olmayan kitlelerin internet yönetişimi içinde yer almasını sağlamak için gerekli çalışmaların yapılması çağrısında bulunuldu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki internet kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği üzerinde durularak, sayısal uçurumun (digitaldivide) azaltılması ve dünyadaki herkese eşit erişim imkanının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Son zamanlarda gündemden düşmeyen şifreli para birimi Bitcoin’in temelini oluşturan blockchain teknolojisinin de ele alındığı toplantıda, bu teknolojinin güvenlik boyutu üzerinde durulurken Bitcoin ve blockchain teknolojilerinin enerji tüketimine ciddi seviyede olumsuz etki oluşturmaya başladığına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Enerjiye olumsuzluğu ciddi seviyede

Yapay Zeka grubuna Taha Yücel seçildi

Avrupa Konseyi bünyesinde oluşturulan Yapay Zeka ve İnsan Hakları uzmanlar grubuna RTÜK üyesi Taha Yücel seçildi. Forumdaki toplantılarda verilen mesajlar şu şekilde:

- Siber güvenlik: Otomatik araçların güvenli sürüşlerinin garanti altına alınması gibi yeni teknolojilerin düzenlemelerinin hemen başlanılması üzerinde duruldu. Siber güvenlikte bütün uluslararası tarafların birlikte ve uyum içinde hareket etmesi gerektiği belirtildi.
- Bulut bilişim: Bulut bilişim hizmetlerinin yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğu ve bu hizmetlerin sunduğu zaman, enerji ve maliyet avantajları öne çıktı. Hangi verinin halka açık bulut bilişim sistemleri üzerinde saklanması gerektiği hususunda tartışmalar olduğu belirtildi.
- Yapay Zeka: İnsanlığın sayısal geleceğini şekillendirecek en önemli teknolojik gelişmelerden biri olan yapay zekanın da masaya yatırıldığı toplantılarda bazı kişiler tarafından, bu teknolojinin insanlığın yapacağı son icat olarak göründüğüne vurgu yapıldı. Ancak yapay zeka nedeniyle ortaya çıkabilecek iş kayıplarının nasıl telafi edileceğinin de irdelenmesi gerektiği üzerinde duruldu.