Gündem Ercan: Kentsel değil yapısal dönüşüm var

Ercan: Kentsel değil yapısal dönüşüm var

19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüksek Jeofizik Mühendisi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Burhaniye-Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali kapsamında “17 Ağustos depreminin 24. yılında deprem gerçeği” konulu söyleşide, deprem konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Ercan: Kentsel değil yapısal dönüşüm var

NAMIK DURUKAN Burhaniye - Ercan özetle şunları söyledi: “Kentsel dönüşümü yapmak için para lazım. 24 yılda çok şeyler yapıldı ama 12’den vurulmadı. İstanbul için Ekrem İmamoğlu diyor ki; ‘25 milyar dolara ihtiyacım var’. Elinde yok, kentsel dönüşüm yapamıyor. Yerine ‘yapısal dönüşüm’ yapılıyor. Kentsel dönüşüm halkı mutlu eder, ulaşım sorunlarını giderir, daha çok yeşil alan ve oksijen verir. Yapısal dönüşüm yani ‘yapını yık, yeniden yap’, sadece daireleri olanların, müteahitin gelirini, orada oturan insan sayısını, trafiği artırır, sağlık ve eğitim sorunları yaratır. Yapısal dönüşüm yapanlara bankaların kredi açmaması gerekir. 

Haberin Devamı

Halkın eğitilmesi, siyasilerin de bilimsel konuşması, depremin bir takdir-i ilahi değil, takdir-i siyasi olduğunu söylemeleri gerekiyor. Depremden ölmenin yazgı olmadığını söylemek gerekiyor. Bir Japon’un, ABD’linin neden yazgısı olmuyor? Türkiye ekonomisini düzeltir ve en yoksulun geliri 45 bin dolara çıkarsa, depremler olur ama ölen olmaz. 

Deprem haberleri insanların psikolojisini, ruh halini bozuyor ve yatırımların yönünü değiştiriyor. 1999 depreminden sonra İstanbul’daki yatırımcıların çoğu, fabrikalarını Bulgaristan’a, Romanya’ya kaydırdılar. 24 yıldır beklenen deprem olamadı. Meteorolojik olay gibi her hafta deprem haberi verilmez. İnsanların ruh halini bozmayacağız. TV’ye ben çıksam dahi hemen kanal değiştirin. Sürekli depreme göre yaşamayın hayatınızı. Deprem gerçek bir bilim dalı değildir, bilinmezleri çoktur. Onun için deprem bilimciler tek bir ağızdan söyleyemezler. ‘Yan gelip yatın’ demiyorum. Tek çözüm, ‘sağlam yerde sağlam yapı’nın oluşturulması. 

Haberin Devamı

(6 Şubat depremleri bölgesi) 4-5 yıl daha sarsılmaya devam edecek. Beklediğimiz büyük artçı depremler daha olmadı. Büyük artçılar nerelerde olmaz? Malatya (geçen günkü büyük değildi), Elazığ, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Adana’da. Kahramanmaraş’ta, Hatay’da büyük artçı depremler olur. 

En çok korktuğum, Ölüdeniz kırığının güneyi. O kırık, Kilis’in batısından Hatay’da sınırdan geçiyor. Gelecekte 7’den daha büyük bir deprem muhakkak yapacaktır ama ne zaman? Bilemeyiz. Depremden en az etkilenecek yerler Kırklareli, Sinop, Kastamonu, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin. Bütün Karadeniz kıyıları. Yanı sıra Karaman, Aksaray, Niğde, kısmen Mersin ve Alanya, Sivas ve Tokat’ın güney kısmı. Mardin, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa. Bunlar güvenli yerler ama yapılaşma niteliğine baktığımız zaman Karadeniz yapıları çok sağlam değil.”