Gündem Erkeklerin korkulu rüyası olan prostata ne iyi gelir?

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostata ne iyi gelir?

27.04.2018 - 17:26 | Son Güncellenme:

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat, erkeklerde en fazla görülen kanser türünden biridir. Prostat, erkeklerde mesanenin alt tarafında yer alır ve üreme sisteminin bir parçasıdır. İşte prostat hakkında bilmeniz gerekenler.

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostata ne iyi gelir

Prostat nedir?

Haberin Devamı

Erkek sağlığı için önem arz eden rahatsızlıklardan biri olan prostat, mesanenin altında bulunur ve çilek kadar büyüklüğü vardır. Prostatın vücuttaki görevi idrarı boşaltmaktır ve etrafı çevrelenmiştir. Erkeklerde semen sıvısı denen sıvının oldukça fazla bir bölümünü meydana getiren bir dokudur. Aynı zamanda erkeklerin üremeleriyle de oldukça yakından ilişkisi vardır. Ayrıca aynı vücuttaki diğer organlarda olduğu gibi yaşlandıkça prostat da büyüyüp gelişmektedir. Bu hastalık erkeklerde kendini ileri yaşlarda göstermeye başlar fakat prostatın her türü tedavi edilebilmektedir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi erken tanı oldukça büyük önem taşır ve orta yaşı geçmiş bütün erkeklerin rutin olarak kontrole gitmesi gerekmektedir. Bu kontrol elle muayene ile yapılabilmektedir fakat en iyi sonucu genellikle biyopsi ortaya çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

Prostat belirtileri

Prostat, ürenin akışını tıkayıp engellemesi sonucu rahatsız edici belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur hatta enfeksiyona da sebep olabilmektedir. Bu sebeple tıkanan kanaldan idrar geçemez ve baskı yaparak rahatsızlığa neden olur.

Gece uykudan uyanıp idrar atmaya kalkmak prostatın önemli belirtilerinden biridir. Bu hastalığa yakalanınca geceleri idrar atma sıklığınız artabilir ve rahat uyku düzeniniz kaybolabilir. Bu idrar sıklığı ilk olarak az başlayıp ilerleyen zamanlarda daha da artıp rahat bir uyku çekmenizi engelleyebilmektedir. Diğer belirtilerden bazıları idrar tutamama, idrar akışı ve idrar damlaması gibi rahatsızlıklardır. İdrar yolu tıkandığı için böbrek sorunlarına da yol açabilmektedir.

Prostata ne iyi gelir?

Brokoli tarzı bazı sebzeler prostat hastalığının önlenmesinde, oluşumundan sonraki süre zarfında ise tedavi sürecini destekleyen etkilere sahiptir. Prostat kanserini engellemek için lifli ve tam tahıllı besinlerin tüketilmesi oldukça önemli ve gereklidir. Lifli gıdalar kötü huylu tümörlerin büyümesini ve gelişmesini engellemektedir.

Bunun yanı sıra domateste bulunan likopen adlı pigment, prostat hastalığına karşı oldukça yararlıdır. Bu açıdan domates tüketimi oldukça yararlıdır. Önemli antioksidanlar içerdiği için domatesi közleyerek yediğiniz zaman kanserle savaşma etkisi artabilir ve kanser hücrelerinin üremesinde yavaşlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Yeşil çay, sağlık açısından oldukça yararlı bir bitkisel çaydır ve kanseri önlediği için prostata da iyi gelebilmektedir.