Gündem Eşitliğe destek büyüyor

Eşitliğe destek büyüyor

08.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Çalışan anne çocuğuna iyi bakamaz, kadın daha çok kazanırsa sorun olur, baba çocuk bakmasa da olur” ve benzeri cinsiyet temelli pek çok yaygın önyargı... “2024 Kadın ve İstihdam Araştırması”na göre, Türkiye’de son 2 yılda bu önyargıların büyük oranda azaldı.

Eşitliğe destek büyüyor

CEYDA ULUKAYA İstanbul - TurkishWIN, XSIGHTS Araştırma ve Danışmanlık ve TED Üniversitesi ortaklığında yapılan araştırma, 1000 kişiyle telefon anketi yöntemiyle gerçekleştirildi. Çalışmaya göre, “Ev işleri ve çocuk bakımı annenin, eve para getirmek babanın işidir” diyenlerin oranı yüzde 25’ten yüzde 13’e, “Çalışan anne çocuğuna iyi bakamaz” diyenlerin oranı yüzde 31’den yüzde 15’e geriledi. “Babanın çocuk bakımında önemli bir rolü olmasa da olur” diyenlerin oranı ise yüzde 39’dan yüzde 15’e düştü. 

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, 2022’de “Eğer bir kadın kocasından daha fazla para kazanıyorsa bu durum evlilikte sorunlara yol açar” görüşüne taşıyanların oranı yüzde 41 düzeyinde iken, bu yıl yüzde 13’e gerilemiş durumda. Çalışma, üniversite eğitiminin kız çocuktan çok erkek çocuk için önemli olduğunu düşünenler ise yüzde 26’dan yüzde 11’e düştüğünü gösteriyor. Araştırma, kadınların çalışarak ailesinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini düşünenlerin oranının ise yüzde 32’den yüzde 60’a yükseldiğine işaret ediyor. Katılımcıların, kadın istihdamını kolaylaştırıcı politikalar konusunda en büyük beklentisi ise esnek çalışma politikaları olarak öne çıkıyor. 2022’de kadınlar için esnek-kısa çalışmaya olan yüzde 35 düzeyindeki talep bu yıl yüzde 40’a yükseldi. Bununla birlikte erkekler için işverenden beklenen bir numaralı kolaylaştırıcı politika 2022’de daha yüksek maaşken, bu yıl esnek-kısa çalışma saatleri oldu. Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası Ekonomisti Özen Karaca Tümer “Fırsat eşitliğini sağlayabildiğimiz ölçüde engeller kalkacak ve kadınlar ekonomik büyümenin ve sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörleri olacak” dedi.