Gündem Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan hayatını kaybetti

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan hayatını kaybetti

04.12.2023 - 10:15 | Son Güncellenme:

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan 93 yaşında hayatını kaybetti.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan hayatını kaybetti

Alınan bilgiye göre, Doğan, bir süredir Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Haberin Devamı

Gümüşhane'nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930'da dünyaya gelen Doğan, babası Mehmet Fehmi Efendi'den Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi ve 1942'de dayısı Kurra Hafız Fevzi Efendi'de hıfzını tamamladı. Dönemin önemli ilim adamlarının tedrisinde tecvid, kıraat ve Arapça gibi dini ilimleri tahsil edip icazet alan Doğan, ilk, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi.

Askerlik dönüşü Gümüşhane'nin merkez ilçesinin Özcan Mahallesi'nde imam hatip olarak göreve başlayan Doğan, 1954'te Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı müftülük imtihanını kazanarak muhtelif şehirlerde müftülük, müftü yardımcılığı ve vaizlik yaptı.

Ankara'daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1965'te birincilikle mezun olan Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesiyken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı vazifesine 15 Ocak 1968'de vekaleten atanan Doğan, bu görevini 25 Ağustos 1972'ye kadar yürüttü.

Haberin Devamı

Daha sonra Milli Görüş hareketinin kurucusu ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine siyasete giren Doğan, Milli Selamet Partisinden (MSP) 1973-1980 arasında, iki dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı.

1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi'nde 8 ay tutuklu kalan Doğan, 1991'den itibaren 3 dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı.

Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Doğan, bir kısım arkadaşıyla 1987'de İSİLAY'ı kurdu. Doğan, Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat'taki müesseselerinde, ilerleyen yaşına rağmen eğitim faaliyetlerine devam ediyordu.

ERBAŞ'TAN TAZİYE

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da sosyal medya hesabından Doğan için taziye mesajı yayınladı. Erbaş mesajında şu ifadeleri kullandı;

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn

Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. İlmi, hilmi, ihlas ve samimiyetiyle milletimizin kalbinde taht kurmuş, Peygamber ahlakını hayatının her alanında tavizsiz yaşamaya çalışan, nesillerimize örnek göstereceğimiz güzel insan önceki Diyanet İşleri Başkanlarımızdan muhterem Lütfi Doğan hocamızın mekanı cennet, makamı âlî olsun. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

ANKARA'DA CENAZE TÖRENİ

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan için Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan hayatını kaybetti

Törene, Doğan'ın ailesi ve yakınları ile TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara Valisi Vasip Şahin, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay ve eski bakanlar katıldı. İkindi namazı sonrası kılınan cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Ardından konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş, Doğan'a Allah'tan rahmet dileyerek, "Lütfi Doğan Hocamız, yaşadığı çağın sahabesi gibiydi. Hakkında ne söylenirse eksik kalmış olur. O, edep, merhamet abidesiydi. İnsanlara karşı şefkatle muamele eden bir büyük çınardı. Öyle anlatılıyor ki dün akşam hastanede de yanındakilere birkaç hadisi şerifi anlatarak, onları açıklamış ve insanları giderayak Hazreti Peygamger'in sünnetine sımsıkı sarılması gerektiğini tembihlemiş. Mekanı cennet olsun" dedi.

Haberin Devamı

Doğan'ın cenazesi, yarın öğle namazı sonrası İstanbul Süleymaniye Camii'nde kılınacak namazın ardından caminin haziresine defnedilecek. (Oğuzhan SARI-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, DHA)

Yazarlar