Gündem ‘Evlatlarımız senin izinden gidecek’

‘Evlatlarımız senin izinden gidecek’

23.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı gerçekleştirerek “Bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun” dedi.

‘Evlatlarımız senin izinden gidecek’

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) üçüncü görev gününde canlı bağlantı kurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’ya başarılar dileyerek “Bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun” dedi. Erdoğan, Gezeravcı’ya “Görevinin şu anda hangi aşamasındasın?” diye sordu. Yerçekimsiz ortamda bulunmanın çok farklı bir deneyim olduğuna dikkat çeken Gezeravcı ise, önce elindeki mikrofonu bıraktı, ardından havada asılı kalan mikrofonu tekrar eline alarak konuşmasına devam etti.

Haberin Devamı

Aksaklık yok

Deneylere başladığını ifade eden Gezeravcı, “Mikro yerçekiminde havada bir kuş misali özgürce hareket edebiliyoruz. Bu ortama çok hızlı biçimde uyum sağladım. Herhangi bir aksaklık olmadan tüm faaliyetlerimizi yürütüyorum” dedi. Erdoğan, astronota yaşadığı zorlu yolculuğu sordu. Gezeravcı, uzaya ulaşmalarının 10 dakika sürdüğünü ancak en zorlayıcı ve riskli bölümün bu olduğunu belirtti. Erdoğan’ın “Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta, yerçekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?” sorusuna ise Gezeravcı şu yanıtı verdi: “Tüm vücuduma dağılması gereken sıvılar başta kan olmak üzere vücudumun üst kısımlarına doğru birikiyor. Yüz çehrem dünyada olduğundan çok daha şişkin görünüyor. Vücut ağırlığımı taşıyan iskelet ve kas sistemim burada aynı yükü hissetmiyor. Bu da kemik yoğunluğunun ve kas kütlemin azalmasına neden oluyor. Bu etkiyi azaltmak için özel egzersiz programları uyguluyorum.”

Haberin Devamı

‘Evlatlarımız senin izinden gidecek’

‘İlk oldun ama son olmayacaksın’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’nın farklı ülkelerden gelen astronotlarla birlikte olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Onlara da Türkiye’den selamlarımızı özellikle ilet. Bu görev ile birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakları daha da artacak. Belki pek çok evladımız bu alana yönlenecek, senin izinden gidecek. Sen ilk astronotumuz oldun. Ama tabii ki son olmayacaksın.”

‘Al bayrağı teslim edeceğim’

Gezeravcı, görüşmede “Millet olarak kendimize olan güvenimizi daha da sağlamlaştıracak bu tarihi görev konusunda ortaya koyduğunuz güçlü irade konusunda size minnettarım. Yüce milletimiz ve devletimizin sunduğu imkanlar doğrultusunda gerçekleştirdiğim bu görev sırasında bana desteğini sunan, dualarına esirgemeyen milletimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Erdoğan canlı bağlantının sonunda, “Görevini tamamlayıp inşallah yeryüzüne sağ salim iftiharla taşıdığın ay yıldızlı bayrağımızla birlikte dönmeni temenni ediyorum. Sağlıcakla kal, Allah’a emanet ol” diye veda ederken, Gezeravcı “İnşallah görevimi başarıyla tamamlayıp sizinle buluşmak ve emanet ettiğiniz al bayrağımızı teslim etmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

İlk deney Tuz Gölü’ndeki bitki

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki deneylerine başladı. 14 gün boyunca 13 bilimsel deneye imza atacak olan Gezeravcı’nın ilk deneyi Extremophyte oldu. Bu deneyle, Tuz Gölü’nde endemik olarak yetişen ‘Schrenkiella Parvula’ bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak.

‘Evlatlarımız senin izinden gidecek’

Uçakta Gezeravcı Ailesi’ni gururlandıran anons

Alper Gezeravcı’nın ailesi, tarihi yolculuğa tanıklık etmek için ABD’ye gitmişti. Anne Sıddıka ve baba Ali Gezeravcı, Türkiye’ye dönüş uçağında THY pilotunun sürprizi ile karşılaştı. Uçağın pilotu anonsunda “Milli gururumuz, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı uzaya uğurladık. Biz bu uçuşu gerçekleştirmekte iken, ay yıldızımızı uzaya çıkaran astronotumuzu taşıyan uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenecek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk Uzay Bilim misyonunun gerçekleşmesine liderlik eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a ve tüm emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum” dedi. DHA