Gündem F-16 adımı Türkiye’nin NATO kararıyla bağlantılı olabilir

F-16 adımı Türkiye’nin NATO kararıyla bağlantılı olabilir

28.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Fatih Ceylan, Washington’ın attığı F-16 savaş uçağı adımını Milliyet’e değerlendirdi.

F-16 adımı Türkiye’nin NATO kararıyla bağlantılı olabilir

PELİN AYKIN - Washington yönetimi, Türkiye’nin 2021 sonunda ABD’den satın almak için başvurduğu 40 adet yeni Block 70 F-16 savaş uçağı ve mevcut filoları için 79 modernizasyon kiti sürecinde ilk adımı 17 Nisan’da atmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 filosunu desteklemek için Türkiye’ye yönelik 259 milyon dolar değerindeki modernizasyon kitinin satışını onaylamış, ancak, Türkiye’nin aynı pakette talep ettiği F-16’nın satışını ise bekletme kararı almıştı.

Haberin Devamı

Milliyet’e yaptığı açıklamada, sürecin ilerlediğini belirten Jeffrey, “Şimdi daha iyimserim. Resmi olarak Başkan Joe Biden yönetimi satışı desteklediklerini söyledi. Senatoya gayriresmi bildiri gönderildi. Ayrıca kısa bir süre önce resmi olarak satışın bir kısmını bildirdiler. Süreç ilerliyor” dedi. Senatoda anlaşmayı destekleyen bir grubun olduğunu ancak Senatör Bob Menendez de dahil olmak üzere anlaşmaya muhtemelen karşı duracak birkaç kişinin de bulunduğunu hatırlatan Jeffrey, çok sayıda senatörün ise anlaşmaya olan tavırlarının Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Jeffrey, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini kabul etmesinin ardından F-16 anlaşmasıyla ilgili gerçek bir ilerleme görüldüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

Tesadüf mü?

Türkiye’nin Eski NATO Daimi Temsilcisi de olan eski büyükelçi Ceylan ise Washington’ın adımının Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Ukrayna’daki savaş sürerken NATO ülkeleri arasındaki dayanışmanın canlı tutulması için de önemli olduğunu vurguladı. ABD’nin ileriye doğru bir adım attığını ancak bunun “kısmi” bir adım olduğunu söyleyen Ceylan, “Vilnius zirvesine giden süreçte parlamento tarafından İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması da bekleniyor hem Türkiye’de hem Macaristan’da. Ancak bu F-16’lar bağlamında tam bir açılım mı,değil mi sorgulamak gerekli. Bana göre değil daha ilave adımlar atılması lazım” diye konuştu. ABD’nin resmi olarak İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreciyle söz konusu anlaşmanın bağlantısı olmadığını söylediğini hatırlatan Ceylan, ancak perde arkasında böyle bir bağlantının kurulmuş olabileceğini sözlerine ekledi. Ceylan, “Türkiye, Finlandiya’nın üyeliğini parlamentoda onayladıktan sonra böyle bir adım geldi. Bu tesadüf mü değil mi iyi yorumlamak lazım. ABD şunu söylüyor olabilir: “(Türkiye) İsveç’le ilgili adımı da atsın biz de gerisini getirelim.”