Gündem ‘F-16’da Ege şartı yok’

‘F-16’da Ege şartı yok’

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD’li yetkililerin açıklamaları ile yeniden gündeme gelen F-35 dosyası konusunda, “Her iki ülkenin duruşunda değişiklik yok” dedi.

‘F-16’da Ege şartı yok’

AYDIN HASAN Ankara - Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma füzesi alması nedeniyle 2019 yılında ABD tarafından F-35 5. nesil savaş uçağı programından hukuken tartışmalı bir biçimde çıkarılmıştı. Kaynaklar, “Her iki ülkenin duruşunda şu an herhangi bir değişiklik yok. ABD tarafından gelen açıklamaları bu aşamada bir iyi niyet beyanı olarak değerlendirmek gerekir” dedi. 

Haberin Devamı

Bakanlık kaynakları, ABD’den talep edilen F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleriyle ilgili olarak şunları söyledi: 

“40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak’ta başlamıştır. Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir.” 

Eurofighter alımı

Kaynaklar, Türkiye’nin Eurofighter talebi konusunda “Talebimiz devam etmekte. Konsorsiyum ülkelerinden Almanya’nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, “Son bir haftada 63 terörist etkisiz hâle getirildi” dedi.