Gündem FETÖ sanığı her yargıca ayrı yargılama yapılacak

FETÖ sanığı her yargıca ayrı yargılama yapılacak

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ üyeliği iddiasıyla 77 yüksek yargı mensubu hakkında hazırladığı fezlekeyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin her yargıç için tek tek yapacağı yargılamalar ay sonunda başlayacak...

FETÖ sanığı her yargıca ayrı yargılama yapılacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunca, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi oldukları iddiasıyla 188 yüksek yargı mensubu hakkında soruşturma başlatıldı. Bu kişilerden 146’sı gözaltına alınıp çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 12 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 30 yüksek yargı mensubu hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Haberin Devamı

Başsavcılık, hakkında soruşturma yürütülen yüksek yargı mensuplarından 77’si için FETÖ üyeliği ididasıyla fezleke düzenleyerek, iddianame hazırlanması amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Diğer şüpheliler hakkındaki çalışmaların devam ettiği, bu kişiler için düzenlenecek fezlekelerin de gelecek günlerde Yargıtaya gönderileceği bildirildi.

Yargılama 9. Ceza’da

Hakkında soruşturma başlatılan yüksek yargı üyeleriyle ilgili yargılamalara, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca Daireye gönderilecek fezlekeler, iddianame yerine geçecek. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin her yüksek yargıç için tek tek yapacağı yargılamalarda ilk duruşmaların, bu ay sonunda veya kasım başında başlaması planlanıyor. Daire, eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin yanı sıra tutuklu bulunan iki eski Anayasa Mahkemesi üyesinin de yargılanmasına bakacak.

Haberin Devamı

Balyoz davasının savcısı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında fezleke hazırlanan yüksek yargı mensupları arasında Yargıtay üyeleri Süleyman Pehlivan, Muzaffer Özdemir, Osman Yurdakul, Salih Sönmez, Salih Özaykut, Önder Aytaç, Abdi Cengiz, Turgut Emiroğlu ile YSK üyesi İbrahim Zengin de bulunuyor. Hakkında fezleke düzenlenenlerden dönemin özel yetkili savcısı eski Yargıtay üyesi Süleyman Pehlivan, 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı “Balyoz Darbe Planı” davasının savcıları arasında yer alıyor. Amirallere suikast soruşturması sırasında Deniz Yarbay Ali Tatar’ın intiharına neden olan ikinci ifade çağrısını çıkartan Pehlivan hakkında, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından gözaltı kararı alındı. Kararı duyduktan sonra firar eden Pehlivan, yakalanacağını anlayınca İzmir’de polise teslim oldu.

‘Kumpas planladılar’

Örgütün yargı yapılanmasında etkin konumda bulunduğu tespit edilen şüphelilerden eski Yargıtay üyesi Turgut Emiroğlu hakkında hazırlanan fezlekede, “Örgütün amacını gerçekleştirmek kastıyla Silahlı Kuvvetler içinde örgütün yapılanması ve etkin olmasını sağlayıp, kamuoyunda kumpas davaları olarak bilinen davaların hazırlanmasına zemin sağladığı, örgütün deşifre olmasını engellemek, örgüt mensupları hakkında soruşturmaların bertaraf edilmesini sağlamak amacıyla diğer örgüt yöneticileriyle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiği” iddiasına yer veriliyor.

Haberin Devamı

Fezlekeye göre, FETÖ/PDY mensupları 2010’da HSYK’da çoğunluğu ele geçirdikten sonra yüksek mahkemelere gönderilecek örgüte bağlı yargı mensuplarının belirlenmesi amacıyla Mehmet Kaya ve Bülent Çiçekli’nin evinde toplantılar düzenliyor.