Gündem FETÖ’nün yeni terminolojisi

FETÖ’nün yeni terminolojisi

31.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kayseri’de bir FETÖ üyesine ilişkin hazırlanan iddianamede terör örgütünün yeniden yapılanmada kullandığı yeni terminoloji de deşifre oldu. Buna göre tutuklu ve hükümlü örgüt üyeleri “Yusuf” ve “mağdur, ailelerine yardım yapanlar ise “muavenetçi”ler olarak adlandırılıyor...

FETÖ’nün yeni terminolojisi

FETÖ terör örgütünün “Kayseri il imamı” olduğu ileri sürülen ve saklandığı hücre evinde yakalanan Serdal Karakurt hakkındaki iddianamede, örgütün yeniden yapılanma çalışmalarını deşifre etti. İddianamede örgütün güncel yapılanmasının kullandığı terminoloji de tespit edildi. Şüpheli Karakurt hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” “resmi belgede sahtecilik” ve “terörizmin finansmanı” suçlarından 37.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
Örgüt içerisinde “Akif” kod adını kullandığı belirlenen Karakurt’un, 4 yıldır arandığı, 10 Ekim 2020’de düzenlenen operasyonla Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde saklandığı evde, sahte kimlik ve örgütsel faaliyetler için topladığı yüklü miktarda parayla yakalandığı kaydedildi. Karakurt’un darbe girişiminin ardından örgütün yeniden yapılanmasında görevli olduğu vurgulanan iddianamede, şüphelinin, örgüt terminolojisinde “Yusuf” ve “mağdur” olarak isimlendirilen tutuklu ve hükümlü örgüt üyeleri ile ailelerine maddi yardım yapan “muavenetçi”ler olarak ifade edilen yapıda yer aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Liste bulundu

Şüphelinin örgüt üyelerinin gerektiğinde yasal olmayan yollardan yurt dışına çıkarılmasında koordinasyon görevi üstlendiği anlatılan iddianamede, Karakurt’un haberleşme programı “Signal” üzerinden yazıştığı “Melih Bey” şeklinde kayıtlı şahsın “Atina Mağdur Listesi” başlıklı mesaj gönderdiğinin belirtildi. İddianamede “Bu listeden, ‘muavenet organizasyonu’nun sadece ülke sathıyla sınırlı kalmadığı, yurt dışına çıkmış veya çıkarılmış örgüt üyeleri ve ailelerine de örgüt adına toplanan para kullanılarak muavenet edildiği anlaşılmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Operasyonlar hız kesmiyor

Ankara’da 2012 yılındaki polis memurluğundan komiser yardımcılığına geçiş sınavı sorularının çalınmasına ilişkin 77 FETÖ mensubu hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerden 54’ü gözaltına alındı.

Haberin Devamı

FETÖ’nün savunma sanayi alanındaki örgütlenmesinin deşifresine yönelik MİT’le koordineli olarak yürütülen başka bir soruşturmada ise haklarında yakalama kararı bulunan 26 kişiden 19’u yakalandı.

İstanbul merkezli 25 ilde, FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 115 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Eş zamanlı operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Edirne’nin Keşan ilçesinde de FETÖ şüphelisi 3 kişi, yasa dışı yollardan sınırı geçmeye çalışırken yakalandı.

Samsun merkez ve ilçelerinde yapılan operasyonlarda ise meslekten ihraç edilmiş 3 emniyet mensubu ile 2 eski askeri okul öğrencisi yakalandı. l  DHA/ AA

İşte örgütün yeni isimlendirmeleri

İddianamede, FETÖ’nün güncel yapılanmasının kullandığı terminolojide yer alan bazı isimlendirmeler şöyle tanımlandı:

Gaybubet evleri: Örgüt üyelerinin yakalanmadan kurtulmaları amacıyla yerleştirildikleri güvenli ev.

Yusuf: Tutuklanan veya hüküm giyen ve ceza infaz kurumunda bulunan örgüt üyeleri.

Yusuf ailesi: Tutuklanan veya hüküm giyen ve ceza infaz kurumunda bulunan örgüt üyelerinin ailelerine verilen ad.

Muavenet: Örgüt üyelerine ve ailelerine yapılan maddi yardımlar.

Muavenetçi: Örgüt üyelerine ve ailelerine yapılan maddi yardımları ulaştıran kişi.

Haberin Devamı

Mağdur: Yardım yapılan örgüt üyeleri ve ailelerine verilen ad.

Mağdur Mesulü: Bircoğrafi bölgede yardım yapılan tüm örgüt üyeleri ve ailelerinden sorumlu olarak görev yapan kişi.

Hicret: Örgüt üyelerinin yakalamadan kurtulmak amacıyla yerleşmek üzere yurt dışına çıkış yapmaları.

Aile Birleştirme: Örgüt icazeti ile örgüt üyelerinin ailelerinin, yurt dışına çıkmış örgüt üyesinin bulunduğu ülkeye ulaştırılması.