Gündem Flakka nedir? Zombiye çeviren uyuşturucu Flakka hakkında bilinmeyenler

Flakka nedir? Zombiye çeviren uyuşturucu Flakka hakkında bilinmeyenler

27.04.2018 - 14:21 | Son Güncellenme:

Flakka, uzmanlara göre bilinen en tehlikeli uyuşturucu maddelerden biri...İçenlerin zombiye benzer hareketlerde bulunmasından dolayı sosyal medyada ‘zombi hapı’ olarak da bilinmektedir. Gün geçtikçe tüm dünyaya yayılan Flakka nedir? Flakka hakkında bilinmeyenler yazının devamında…

Flakka nedir Zombiye çeviren uyuşturucu Flakka hakkında bilinmeyenler

Flakka bağımlılarının videoları sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. El yapımı olan bu uyuşturucu kokaine benzer bir etki gösterir. Fakat 2012 yılında Amerika’da yasaklanan sentetik uyuşturucu olan “banyo tuzları” gibi flakka da kokainden çok daha tehlikeli olma potansiyeline sahiptir. Florida’daki Nova Southeastern Üniversitesi’nde epidemiyolojist olan Jim Hall, flakkanın dozunu kontrol etmenin zor olduğunu ve ne kadar fazla tüketilirse o kadar ölümcül olabileceğini belirtmişti. Bu açıklama flakkanın ne kadar tehlikeli bir madde olduğunun anlaşılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Flakka’nın yan etkileri

Flakka'nın davranış ve ruh hali değişiklikleri de dahil olmak üzere birçok kötü yan etkisi vardır. Çok az doz aşımında bile aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabiliyor:

  • Garip davranışlar
  • Aşırı çırpınmalar
  • Ani kas hareketleri
  • Çılgın düşünceler
  • Aşırı enerji ve güç
  • Genellikle derin paranoya

Amerika’da son zamanlarda görülen vakalarda trafikte çıplak koşan, aşırı heyecanlı davranışlarda bulunan, ağaç üzerinde uygunsuz hareketlerde bulunan ve polislere direnenlerin olduğu aktarılıyor. Bu tuhaf ve tehlikeli davranışların doğrudan bu yeni sokak uyuşturucusu Flakka'nın yan etkilerinden kaynaklandığı söyleniyor.

Neden zombi gibi davranıyorlar?

Kullanıcı deneyimlerine göre tipik bir paranoyaya sahip olunuyor. Söylenenlere göre Flakka kullananlar, onları öldürmeye çalışan bir grup insan tarafından kovalandıklarını hissediyorlarmış. Bu yüzden çevrede bulunan ve yardım etmeye çalışan insanları veya polisleri kendileri için bir tehdit olarak görebiliyorlar. Bu gibi durumlarda kullanıcıyı dizginlemek ve yatıştırmak için birden fazla kişiye ihtiyaç duyuluyor.

Haberin Devamı

Flakka’nın görünüşü nasıldır?

Flakka beyaz ve pembe granülden oluşuyor. Bu yüzden de akvaryum çakılına benzetiliyor. Kötü bir kokuya sahip olan bu madde bazı yerlerde ‘çakıl’ adıyla da geçiyor.

Flakka insana ne yapar?

Amerika’da bazı insanlar flakkayı ‘5 dolara delilik’ olarak adlandırıyor. Bu madde heyecanlı ‘delirium’ olarak bilinen bir duruma neden oluyor. Halüsinasyonlara, hiperstimülasyona (yumurtalıkların aşırı uyarılması) ve aşırı şiddet eylemlerine neden oluyor.

Uzun dönemde etkileri nelerdir?

Yüksek seviyede etkisi birkaç saat sürebiliyor. Paranoya etkisi ise birkaç ay devam edebiliyor. Böbreklerin zarar görmesi sebebiyle, kullananları ömür boyu diyaliz cihazlarına mahkum edebiliyor.

Flakka yasal mıdır?

İthal etmek, bulundurmak veya satmak yasaktır. Türkiye, Estonya, Fransa, Litvanya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Finlandiya, Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, İngiltere, İsveç, Macaristan, Norveç, İrlanda’da yasaklanmıştır.