Gündem Fransız bakanın ‘Pile Yolu’ merakı!

Fransız bakanın ‘Pile Yolu’ merakı!

18.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefonda görüştü. Görüşmede KKTC Hükümeti’nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi de gündeme geldi.

Fransız bakanın ‘Pile Yolu’ merakı

Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada görüşme talebinin Colonna’dan geldiği belirtilerek şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile adı geçenin talebi üzerine bugün (17 Ağustos) bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Bakan Fidan, sorusu üzerine, KKTC Hükümeti’nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi hakkında muhatabını bilgilendirmiştir. Görüşmede ayrıca, Karadeniz Tahıl Girişimi de ele alınmıştır.”

Fransız Bakan Colonna’nın KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından projeye yönelik yapılan açıklaması sonrası Fidan’ı araması dikkat çekti. Türklerle, Rumların yaşadığı Pile Köyü İngiliz bölgesi içinde. Köydeki KKTC vatandaşlarının en yakın geçiş yeri ise KKTC’deki Yiğitler Köyü. KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin, “Pile halkının Pile bölgesindeki arazilerine kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’ne (İEÜB) muhtaç kalmaksızın geçiş yapmasını sağlamak maksadıyla” hazırlandığı bilgisi verilmişti.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Ada’nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile-Yiğitler Yolu’nun tamamlanması için gerekli çalışmaları başlatma kararı almıştır” denildi. Pile’de yaşayan Rumlar ise hiçbir sınır ve gümrük kontrolünden geçmeden serbestçe Rum kesimine gidip dönebiliyor.