Gündem Gabar’da büyük keşif! İşte o petrol sahası

Gabar’da büyük keşif! İşte o petrol sahası

03.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gabar'da yeni keşfedilen Şehit Aybüke Yalçın-1 adı verilen petrol sahası görüntülendi. Günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip saha Türkiye'nin petrol ihtiyacının 10'da 1'ini tek başına karşılayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni petrol rezervi müjdesi verdi. Erdoğan, "Cudi, Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasiteli petrol bulduk" dedi. Erdoğan, şehit öğretmen Aybüke Yalçın'ın isminin verildiği petrol rezervinin müjdesini dün Konya'da açıkladı.

Haberin Devamı

Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 sahasında günlük 100 bin varil petrol üretimi yapılacak. Tükiye'nin günlük petrol tüketiminin 10'da 1'ini bu saha tek başına karşılayacak.

Yüksek kaliteye sahip petrol rezervinden alınan petrolün işlenmek üzere rafinerelere sevki de başladı. Bu sahadan sağlanacak petrol, Türkiye'nin tamamında üretilen petrol miktarından daha fazla. Petrol kuyusu Cizre'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunurken, yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulunuyor.

Gabar’da büyük keşif İşte o petrol sahası


İŞTE O PETROL SAHASI

TRT Haber ekibi, Gabar'da yeni keşfedilen Şehit Aybüke Yalçın-1 adı verilen petrol sahasını görüntüledi.

Gabar’da büyük keşif İşte o petrol sahası


ERDOĞAN'DAN GABAR AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karapınar Güneş Enerji Santrali, Bozkır Barajı ve Abdülhamit Han Caddesi ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, özetle şunları ifade etti:

Haberin Devamı

KENDİMİZE YETİYORUZ: Biz söz verirsek yaparız. SİHA gemimiz TCG Anadolu’yu deniz kuvvetlerimize teslim ettik. Yerli aracımız Togg teslimatına başladık. Altay Tankımızı silahlı kuvvetlere teslim ettik. Kaan’ı pist başı yaptırdık. Hürjet uçuşunu gerçekleştirdik. Atak 2 ilk kez havalandırdık. Anka 3 ilk yürüyüşünü yaptı. Birçok tarihi adım attık. 4 sondaj gemimiz, 2 sismik araştırma gemimiz var. Artık kendimize yetiyoruz.

YENİ BİR MÜJDE: ‘Her seçim öncesinde gaz buluyorlar’ yalanını nasıl Karadeniz gazıyla boşa çıkardıysak, enerji hamlelerimize kara çalanları da yeni müjdelerle hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz. Özellikle petrol konusunda etrafına bakıp da iç geçiren milletimizin bir asırlık hasretini dindirmekte kararlıyız. ‘Daha önce petrol yok’ diye üzerine beton dökülen kuyulardan terör nedeniyle terk edilmek zorunda kalınan bölgelerden, hamdolsun şimdi petrol üretmeye başladık. Dünyada karada yapılan en büyük on keşiften birini geçen sene Türkiye olarak biz gerçekleştirdik. Ülkemizin 5-6 yıl önce yaklaşık 40 bin varil olan günlük üretimi iki kat artışla 80 bin varile ulaştı. Şimdi sizlerle yeni bir müjdeyi daha paylaşmak istiyorum. Cudi Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulduk. Bu ne demek biliyor musun? Ey teröristler, işte sizi o petrol kuyularına gömeceğiz. Cizre’ye 20 kilometre mesafedeki bu petrol rezervi çok yüksek kaliteye sahip. Yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulduğumuz petrolü bölgede açacağımız 100 kuyu ile 100 bin varillik üretim kapasitesine çıkartabileceğiz. İlk kuyudan aldığımız petrolü şimdiden işlenmek üzere rafinerilere sevk etmeye başladık. Gabar’daki yeni keşfimizin değeri on milyarlarca doları buluyor. Biz kaynağı tefecilerde aramıyoruz. Kendi topraklarımızda arıyoruz. Tek derdimiz yaptığımız keşiflerin ve yatırımların ülkemizin enerji bağımsızlığına katkısını en üst düzeye çıkarmak.

Haberin Devamı

Gabar’da büyük keşif İşte o petrol sahası

Şehit Aybüke öğretmenin adı verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gabar’daki kuyumuza bölücü örgütün alçakça katlettiği şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ın adını verdik. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.