Gündem GATA'da eksik malzeme iddiasına Bakan Koca'dan yanıt: Tamamen asılsızdır

GATA'da eksik malzeme iddiasına Bakan Koca'dan yanıt: Tamamen asılsızdır

22.08.2023 - 12:07 | Son Güncellenme:

GATA'dan “Malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi!" balığıyla yer alan habere yanıt verdi.

GATAda eksik malzeme iddiasına Bakan Kocadan yanıt: Tamamen asılsızdır

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / MİLLİYET Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Çapa Tıp Fakültesi'nde henüz reşit olmamış çocuklara "kanunsuzca" cinsiyet değiştirme ameliyatı ve hormon tedavisi yapıldığı iddiasıyla ilgili soruları yanıtlayan Koca, "Bu konu son derece hassas hareket ettiğimiz bir alan. Öncelikle işin sağlık boyutu var. Bahse konu işlemlerin bir sağlık gereksinimi olması durumunda tavrımız son derece net. Konu bir vatandaşımızın sağlığı ise tüm imkanlarımızla bu sağlık sorununu çözmek için var gücümüzle gayret ederiz. Bu her türlü sağlık sorunu için geçerli. Bahse konu olan işlemler 18 yaşından küçüklerimize uygulanmış ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz. Bu konuda çok net kurallarımız var ve işletiyoruz. Bakanlığımızın İncelemesi devam ediyor. Soruşturmamızın neticesini de sizlerle paylaşırız" dedi.

Haberin Devamı

'GATA'DA MALZEME KRİZİ' İDDİASI

İş kazasında parmağı kopan bir vatandaşın, Ankara GATA'da "dikecek malzeme olmadığı" gerekçesiyle ameliyata alınamadığı iddiasıyla ilgili de Koca, "Tamamen asılsızdır. Hastamız 18 Ağustos 2023 Cuma günü akşama doğru Gülhane Eğitim Araştırma ve Hastanesi Acil Servisi'ne sağ elinin 1. parmağını kapıya sıkıştırma sonucu total ampütasyon nedeniyle başvurmuştur. Hastamız Ortopedi Kliniği tarafından değerlendirilmiş ve acil replantasyon cerrahisi planlanmıştır. Ameliyatı gerçekleştirecek olan hekim ameliyat sırasında gerekli olan 11-0 prolene sutürün hazırlanmasını ve hastanın acilen ameliyata alınmasını istemiştir.

Ameliyathane deposunda bulunmayan ama hastanenin ana deposunda bulunan malzeme ile ilgili hastanede olmadığı şeklinde yanlış bilgi verilmesi üzerine Ankara Etlik Şehir Hastanesi ile iletişime geçilerek malzemenin temini sağlanmıştır. Malzemenin temin edilmesi sonrasında, ameliyata alınmış yaklaşık 5 saat süren ameliyat başarıyla tamamlanmıştır. Replantasyonun 3. gününde hastanın fizik muayenesinde replante edilen parçanın canlı olduğu ve ameliyatın başarıyla geçtiği görülmüştür. Ameliyat sırasında malzeme temininde yaşanan aksaklıklarla ilgili kişiler hakkında hastane yönetimi tarafından gerekli inceleme ve idari soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca, hastaya veya yakınlarına malzeme temin edildikten sonra ameliyatın gerçekleştirileceği ya da kendilerinin temin etmesi gerektiği ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Yazarlar