Gündem Gayrettepe Metro Hattı açılıyor! Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı'na yarım saatte gidilecek

Gayrettepe Metro Hattı açılıyor! Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı'na yarım saatte gidilecek

28.01.2024 - 19:32 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN TÜRK'te yarın açılacak Gayrettepe - Kağıthane metro hattıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada, "Yoğunluğu biz rahatlatmış olacağız, hem süre hem ulaşım maliyeti olarak rahatlatmış olacağız. Buradan bindiğinizde İstanbul havalimanına yarım saatte gidilmiş olacak. " dedi.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları şöyle; Bütün inşaatı bitirmiş durumdayız. Zorlu bir uğraş sonucunda şu anda ortamı görüyoruz. Buradaki zorlukları çalışanlar biliyor. Sonuna geldik çok şükür. Toplam 37.5 km'lik bir hat. 1 yıl önce Kağıthane ile İstanbul Havalimanı'nı bitirerek hizmete açmıştık. Şimdi de Kağıthane - Gayrettepe hattını hizmete açmış olacağız. Siz trafiğin yoğun olduğu zamanda 3.5 km'yi yarım saatte falan araçla gidersiniz. Tam İstanbul'un kalbi olan yerlerden bir tanesi. Yoğunluğu biz rahatlatmış olacağız, hem süre hem ulaşım maliyeti olarak rahatlatmış olacağız. Burasının 600 bin günlük kapasiteye göre tasarladık. Konforlu bir şekilde bu seyahati gerçekleştireceksiniz. Buradan bindiğinizde İstanbul havalimanına yaklaşık yarım saatte gidilmiş olacak. 

Haberin Devamı

Bir kere siz mevcut bir yerleşimin altına iniyorsunuz üstte devam eden bir yaşam var. Gece siz çalıştığınızda oradaki insanları etkileyen çalışmalar var. 7-24 burada çalışıyorsunuz.

Gayrettepe Metro Hattı açılıyor Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanına yarım saatte gidilecek

Bütün illerdeki raylı sistemlerin onay mercii biziz. Dolayısıyla herhalükarda yapılan ya da yapılması planlanan çalışmalardan haberdarız. İstanbul için de geçerli Ankara için de geçerli. Belediyelerin talep etmesi üzerine inşaatları biz yapabiliyoruz. İstanbul'un bin kilometrelik raylı sistem ihtiyacı var. Hali hazırdaki 340'lar civarı. 50 km daha bitirdiğimizde 394 km'le gelmiş olacak. İstanbul'un daha 600 km daha metro ağı ihtiyacı var. Murat Kurum başkanımızla zaman zaman değerlendirme yapıyoruz.

ANKARA'DA NELER YAPILACAK?

Haberin Devamı

Ankara'da son zamanlarda ulaşımın yavaşladığını trafikte geçen zamanın fazlalaştığını görüyoruz. Yer üstü bize gerçekten yetmiyor. Ankara'da da yaptığımız projeler var. Esenboğa'daki 30 km'lik proje hattı bunlardan bir tanesi. Önümüzdeki süreçte Turgut Altınok başkanımızla hayata geçireceğiz. Ankara'nın gelişen ve değişen şartlarına göre projeyi gözden geçiriyoruz.

Hatay Havalimanı üzerinde çalışıyoruz. İskenderun'da çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Deniz taşkınlarında onun ne kadar işe yaradığını görmüş olduk. Daha çok İçişleri, AFAD'la yaptığımız koordinasyon sonucunda oradaki yeni yaşam alanlarının bağlantı yolları yapılıyor. Siz evi bitirdiniz, elektriğini, suyunu, yolunu bağlamadınız bir anlamı yok. Eş zamanlı olarak çalışıyoruz. 

Öncelikle bir yarım saat belki Gayrette - Kağıthane arasındaki araç yolculuğu birkaç dakikaya düşmüş olacak. Tamamen modern her şeyiyle vatandaşımızın imkanına sunacağız.

HABERLEŞME AĞI 

Büyük bir afetti oradaki baz istasyonları düzgün olmayan bir şehircilik anlayışıyla binaların üzerine koyulmuş durumda. Bizim baz istasyonları otomatik olarak devre dışı kalmış oldu. Yıkılanlar ilk etapta hayata geçirilemedi ve seyyar baz istasyonları gönderdik oralara. Kulelere baz istasyonları koyuyoruz.

TÜRKSAT 6A UYDUSU NE ZAMAN FIRTILATILACAK?

Alper Gezeravcı hepimizin gururu. 6A'da ilk yerli ve milli uydumuz Ankara'da üretiliyor. Mart ayının ilk yarısında yer teslimini yapacağız. Haziran ayında da yörüngesine fırlatacağız. 

YENİ HAVALİMANI AÇILACAK MI?

Haberin Devamı

Biz 2002 yılından bu yana havalimanı sayısı 57'ye yükselttik. Şu anda da 3 tanesinin yapımı devam ediyor. Bir tane de planladığımız var 61 olacak. Bu havalimanlarından 2023 yılında 214 milyonun birazcık üzerinde yolcu hareketi olmuş oldu. Gerçekten yüksek bir rakam.

YÜKSEK HIZLI TREN

Gaziantep geliyorsunuz Osmaniye, Adana, Mersin çalışmalarımız devam ediyor. Karaman ile ilgili çalışmalar başlayacak. Çorum ve Samsun bu sene ihalesini yapacağız. 2053 yılına kadar 52 ilimizi yüksek hızlı trenle tanıştırmak.

KIZILDENİZ'DE AKSAYAN GEMİ TRAFİĞİ

Burası güney koridoru üzerinde bulunan hem ülkemize ticari mal taşıyan ama daha çok Avrupa'yı etkileyen güzergahın riskinden dolayı orası Ümit Burnu'na döndü. Ülkemizi de etkiliyor mutlaka ama bütün Avrupa'yı etkileyen süreç. 

5G TEKNOLOJİSİ

Biz 5G'ye çok yakınız. Çok hızlı gelişen teknoloji. Dünya 5G'ye geçti. Ülkemizde halihazırda yapılmış ciddi bir yatırım var. Onu daha makul fiyatlara indiğinde yerli baz istasyonlarında geliştirerek 5G'ye geçeriz diye düşünüyoruz. Denemelere başlandı. İstanbul Havalimanı'nda 5G uyumlu telefonlar kullanıyorlar. Üretim tesislerinde de deneme izinleri verdik.