Gündem 'Gazze artık meçhul çocuklar şehri'

'Gazze artık meçhul çocuklar şehri'

16.11.2023 - 06:44 | Son Güncellenme:

Gazze’nin meçhul çocuklar şehri olduğunu belirten Emine Erdoğan, First lady’leri Gazze için ses olmaya davet etti. Erdoğan, “Böyle kirli bir mirası hesabı görülmeden sonraki nesillere devretmeyi reddediyorum” dedi.

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde “Filistin İçin Tek Yürek” temalı zirveye ev sahipliği yaptı. Emine Erdoğan’ın himayesinde düzenlenen zirveye pek çok ülkeden lider eşleri ve temsilciler katılarak, savaş mağduru Gazze halkı için dünyaya çağrıda bulundu. 

Haberin Devamı

Erdoğan, konuşmasında tarihte yaşatılan korkunç mağduriyet üzerinden kendine uluslararası meşruiyet alanı açmış bir devleti, uluslararası sistemin göz göre göre şımartarak canavara dönüştürdüğünü kaydetti. Erdoğan, “Her şey aklıma gelirdi de bir gün savaşlarda kimliği belirlenemeyen askerler için kullanılan ‘meçhul asker’ kavramını çocuklar için kullanacağımızı düşünmezdim” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Gazze bugün artık meçhul çocuklar şehri. Bir anne, bir kadın, bir insan olarak böyle kirli bir mirası, hesabı görülmeden sonraki nesillere devretmeyi reddediyorum. İsrail devletinin ilgili bütün mensuplarının, işledikleri tüm savaş suçları sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarını talep ediyorum. Filistin’de bugün yaşanan post-modern Holokost’un, bir kendini savunma hakkının tezahürü olduğunu iddia edenlerin de aynı şekilde sorumlu tutulması gerektiğine inanıyorum. Artık kimse bu komik retoriklerle dünyanın vicdanlı insanlarını aptal yerine koymasın. Hiçbir ideoloji, hiçbir siyasi menfaat, hiçbir ekonomik kazanç masum bir insanın canından daha değerli değildir. Siyonist çarkın gerçeklikten kopuk, adaletten uzak planlarını işletmek için çocukları adeta harcanacak bir yakıt gibi gören bu narsizmine insanlığın yenik düşürülmesini reddediyorum. Tarihin vicdanı, hiçbir dönemde zalimin yanında olmamıştır. Yakın geçmişte Yahudileri yok etmek isteyen zalimlik ile aynı yerde anılacaksınız.” 

Haberin Devamı

Gazze artık meçhul çocuklar şehri

Daha kaç çocuk ölmeli? 

Erdoğan, “Buradan İsrail devletine ve dünyada barış ve düzeni tesis etmekle mükellef BM’nin daimî 5 üyesine sormak istiyorum. Bu vahşeti durdurmak için hangi kritik ölüm eşiğini bekliyorsunuz? Vicdanları sağır eden sessizlikteki uluslararası topluma sormak istiyorum. 40 gündür devam eden bu utanç döneminden sonra hangi hakla dünyada barışı ve adaleti insanlığın evrensel değerlerini savunacaksınız? İnsan Hakları Beyannamesi’nde ve Uluslararası birçok sözleşmelerde hakları korunma altına alınmış insan tanımı sadece Batı’nın belirlediği sınırlar içindekileri mi kapsıyor?” diye konuştu. 

Haberin Devamı

First lady’lere çağrı 

Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün tanık olduğumuz şey bir savaş değil, bu sadece en güçlü ve zalim olanın hayatta kaldığı, öteki hayatların kolayca harcanabildiği dünya düzenini kabul ettirmek çabası. Bu ezelden gelip ebedi sürecek olan iyinin, güzelin, hakikatin Batıl ile kavgası. İşte bu sebeple bütün devlet başkanı eşlerini Gazze’de öldürülenlerin kitlesel bir kıyım sürerken sesleri bastırılmak ve susturulmak istenilenlerin sesi olmaya davet ediyorum. Yeni kamusal alan haline gelen sosyal medyada, hep birlikte nöbet halinde, derhal ateşkes, barış ve insani yardım çağrımızı sürdürelim. Her birimizin ayrı ayrı güçlü, bir araya gelince ise çok daha güçlü bir sesimiz var. Sözlerimizi onlar için ve dünya için hemen şimdi ateşkes için birleştirelim. Gelin bu buluşmayı sözden eyleme taşıyarak Filistin’de barış için bir inisiyatif haline getirelim. Çünkü ateşkes öncelikli hedefimiz olsa da nihai hedef değildir. Bütün dünyayı aynı sesle, Filistin’de ve İsrail’de kalıcı barışın sağlanması için çabalarımızı birleştirmeye çağıralım.” 

Haberin Devamı

‘Gazze fonu kurulmalı’ 

Emine Erdoğan, şunları ifade etti: “Filistinli çocuklara ve gençlere ölmek ya da öldürülmek dışında insan onuruna yakışır bir gelecek borçluyuz. Bu yüzden başkenti Doğu Kudüs olan, toprak bütünlüğü korunmuş, tam bağımsız bir Filistin Devleti’ni kapsayan, iki devletli çözümün vadettiği gecikmiş barışı tesis etmenin artık tam da vakti. Bölgenin ve hatta dünyanın barış ve huzuru için Filistin’deki haksız işgal sona ermeli ve İsrail gasp ettiği toprakları sahibine, Filistinlilere geri vermelidir. Gazze çocuklarına aydınlık bir gelecek sunabilecek şekilde yıkıntıları arasından yeniden inşa edilmelidir. Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlar bünyesinde İsrail’in yıktığı okulları, parkları, hastaneleri yeniden inşa etmek üzere şimdiden bir fon kurulmalıdır. Gazze’nin sahillerinde dini etnik kökeni fark etmeksizin Filistinli çocukların el ele kardeşçe koşturduğu bir hayal.” 

Haberin Devamı

Emine Erdoğan’a teşekkür ettiler

Zirveye katılan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin annesi Şeyha Moza binti Nasır, Senegal Cumhurbaşkanının eşi Marieme Faye Sall, Malezya Kraliçesi Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın eşi Ziroat Mirziyoyeva, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın eşi Antoinette Sassou N’Guesso, Bangladeş Cumhurbaşkanı’nın eşi Rebeka Sultana, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Hırvat üyesi Zeljko Komsic’in eşi Sabina Komsic, Lübnan Başbakanı’nın eşi May Mikati, İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf’un eşi Nadia El-Nakla, Libya Başbakanı’nın eşi Amina Ali Muhammed El Shavush El-Dilawi, Filistin Özel Temsilcisi Ferial Kamel Abdalrahman Salem, BAE Dışişleri Bakanı’nın eşi Şeyha Al Yazia Bint Saif Bin Muhammed Al Nahyan, birer konuşma yaparak Emine Erdoğan’a çabaları için teşekkür etti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva, Brezilya Devlet Başkanı Silva’nın eşi Rosangela da Silva ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun eşi Cilia Flores de toplantıya video mesaj gönderdi. 

‘Baskı artırılmalı’ 

Toplantıda konuşan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin annesi Şeyha Moza binti Nasır, “Vahşi bir şekilde bu insanlar katledilmektedir. Uluslararası toplum baskısını artırmalıdır. En azından saldırılarda hastaneler, okullar hedef alınmamalı” dedi. İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf’un eşi Nadia El-Nakla da “Ailem ve Gazze’de yaşayan 2,2 milyon insanla birlikte 17 yıldır abluka altında yaşıyoruz. Söze değil eyleme ve ateşkese ihtiyacımız var” diye konuştu. 

‘Acilen ateşkes’ çağrısı

Zirve kapsamında hazırlanan ortak çağrı metnini okuyan Emine Erdoğan, “Devlet ve hükümet başkanlarının eşleri ve ülke temsilcileri olarak tüm dünyaya, Gazze’de süren katliamları durdurmak için derhal ve topyekün harekete geçilmesi, Gazze’de okul, hastane ve diğer tıbbi tesisler, mülteci kampları, Birleşmiş Milletler tesisleri ve ibadethaneler dahil tüm sivil yerleşim yerlerini hedef alan İsrail saldırılarının derhal durdurulması, bu doğrultuda çatışmalara son verecek bir ateşkesin acilen tesisi çağrısında bulunuyoruz” dedi.