Gündem ‘Gazze’de utancı durdurmalıyız’

‘Gazze’de utancı durdurmalıyız’

11.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail’in katliamlarının uluslararası sistemin zafiyetini gözler önüne serdiğini ifade ederek, “Bu utancı geleceğe taşımamak, sivillere yönelik katliamı durdurmak için harekete geçmek tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür” dedi.

‘Gazze’de utancı durdurmalıyız’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajında Gazze’deki katliama değinerek “Yaşanan dramın şimdiye kadar durdurulamaması uluslararası sistemin zafiyetini gözler önüne sermektedir. Bu utancı geleceğe taşımamak için, Gazze’de sivillere yönelik katliamın durması ve kalıcı barışın tesisi yönünde harekete geçilmesi tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür” dedi.

Haberin Devamı

Fidan, mesajında ağırlıklı olarak şu ifadelere yer verdi:

“Gazze’de devam eden insanlık dışı saldırılar, yalnızca Filistin halkının asli haklarına değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak değerlerine büyük bir darbe vurmaktadır. Yaşanan dramın şimdiye kadar durdurulamaması uluslararası sistemin zafiyetini gözler önüne sermektedir. Bu utancı geleceğe taşımamak için, Gazze’de sivillere yönelik katliamın durması ve kalıcı barışın tesisi yönünde harekete geçilmesi tüm ülkelerin ortak yükümlülüğüdür. Türkiye, Filistin halkına yönelik bu katliamların durdurulması, Filistin halkının ihtiyaçlarının giderilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız ve egemen Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde hayat bulması için uluslararası toplumun insan haysiyetine değer veren, vicdan ve ahlak sahibi tüm üyeleriyle birlikte çalışmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

‘Gazze’de utancı durdurmalıyız’

Fidan, Justin Trudeau ile bir süre sohbet etti.

‘Duruşumuz net’

Günümüzde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı temelli olanlar başta olmak üzere, özellikle bazı ülkelerde arttığı görülen nefret suçlarına karşı duruşumuz net ve kararlıdır. Nefret suçlarıyla mücadelede tüm ülkelerin dayanışma içinde olması ve hiçbir bahaneye sığınmadan somut adımlar atması, toplumların barış ortamında bir arada yaşayabilmesi adına son derece önemlidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin de temelini teşkil eden ortak değerlerin ve insan onurunun gerektiği gibi korunması için tüm ülkelerin ilkeli, tutarlı ve çifte standarttan uzak şekilde tavır alması elzemdir. Bu düşüncelerle, değerli milletimizin ve insanlık ailesinin 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, insan hakları ve insani değerlerin daima öncelikli olduğu, adil ve barışçıl bir dünya düzeninin gerçekleşmesini temenni ediyorum.”

Fidan ve Temas Grubu, Kanada’da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’deki savaşın durdurulması ve kalıcı barış için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi adına uluslararası girişimlerde bulunan Temas Grubu üyesi mevkidaşlarıyla dün Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile bir araya geldi.