Gündem ‘Gazze’deki şiddetle çatışmalar yayılabilir’

‘Gazze’deki şiddetle çatışmalar yayılabilir’

21.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2024 yılı bütçe teklifini sundu ve soruları yanıtladı.

‘Gazze’deki şiddetle çatışmalar yayılabilir’

AYDIN HASAN/ANKARA- Fidan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TAHLİYELER SÜRÜYOR: Bugüne kadar 170 vatandaşımız ve yakınlarının Gazze’den çıkışı sağlanmıştır. 983 vatandaşımızın ve yakınlarının Gazze’den, Refah Sınır Kapısı’ndan tahliyesi için İsrail ve Mısır makamlarıyla temaslarımız sürüyor.

ÖNGÖRÜLMEZ İTTİFAKLAR: Gazze’deki yasa dışı kuşatmanın, insanlık dışı saldırıların devam etmesi utanç vericidir. Daha vahimi İsrail üzerinde nüfuz sahibi Batılı ülkelerin Gazze’deki vahşet karşısında sessizliğe bürünmeleri ve İsrail’e kayıtsız şartsız destek vermeleridir. Bu başka krizlerin kapısını aralayabilecek, Çatışmaların coğrafi olarak yayılmasının yanı sıra, toplumsal ayaklanmaların yaşanması ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ:  Avrupa Birliği üyeliğimiz talebimizde bir değişiklik yok. Ama bizim AB üyesi yapılıp yapılmayacağımız meselesi teknik bir konu değil, kriterlere bağlı bir konu değil. Bu birebir ortamlarda hem AB yetkilileriyle, bakanlarıyla da tartıştığım bir konu. AB şuna karar vermek zorunda; Türkiye ölçeğinde Müslüman bir ülkeyle ben yeni bir birlik kurmak istiyor muyum? AB felsefi olarak karar vermeli.

Yazarlar