Gündem Gebeliğin 32. haftası

Gebeliğin 32. haftası

01.05.2018 - 13:42 | Son Güncellenme:

Doğuma artık sayılı haftalar kaldı. Son dönemler hamilelik için en zor dönemlerdir. İçinizi sabırsızlık kaplarken bir yandan da iyice büyüyen bedeninizi kontrol etmekte zorlanırsınız. Peki bu dönem hem bebeğiniz hem de sizin için nasıl gelişmelere gebe?

Gebeliğin 32. haftası

Erken doğum, enfeksiyon ve çeşitli olası komplikasyonlar sebebiyle doktor kontrol aralıklarının süresi kısalır. Doktor kontrolleri bu haftadan itibaren 2 haftada bir yapılmaya başlanır. 32. haftadan itibaren doğum hazırlıkları ve doğumla ilgili olası önemlerin alınmaya başlandığı bir döneme girilir.

Haberin Devamı

Bebekteki Gelişmeler

Bebek 32. haftada 1900 gr ağırlına ulaşmıştır. Boy uzunluğu ise 45 cm e ulaşmıştır. Yağ dokusu geliştiği için bebeğin cildi artık o kırmızı renginden pembe renge dönüşmüş ve cilt dokusu gevşek hâlinden sıkı bir doku hâlini almıştır. Yani bebeğiniz artık hayallerinizdeki yapısını almıştır.

Bebeğin bu dönemde artık baş aşağı bir pozisyon alarak doğuma hazır olmaya başlar. Dışardan gelen bütün uyaranları algılayabildiği için annenin bebeğin rahatsız olmaması için yüksek ses ve yoğun ışıktan kaçınması gerekir.

Gün geçtikçe büyüyen bebeğin artık hareketlerinde artış gözlemlenir. Bebeğin hareketliliği iyi bir durumun göstergesidir. Ancak anne adaylarının bu dönemde bebeğin hareketlerinin takibini sıkı bir şekilde yapması gerekmektedir. Bebeğin hareketleri artarken büyüme hızı ise yavaşlar.

Haberin Devamı

Bebek bu dönemde rahim içerisinde parmakları açık durabilir hatta parmağını bile emebilir. Ve bu dönemde tırnakları tamamen gelişmiştir. Bebeğin kemikleri 32. haftada sertleşmektedir.

Annenin durumu

Gün geçtikçe karnı büyüyen annelerin özellikle bu dönemde kendini beğenmeme gibi bir duygu ve düşünce haline bürünürler. Bunun yanında duygusal yoğunluğun artmasından dolayı sebepsiz ağlamalar ve artan bir dalgınlık durumu da gözlemlenir.

Anne adaylarının karnı büyüdükçe karında kaşıntı ve çatlaklar bu dönemde gözlemlenebilir. Bebek baş aşağı durduğu için bebeğin başı sinirlere baskı yapabilir bu da annede bacaklarda kramp şikayeti yaşamasına sebep olabilir. Bebek doğum pozisyonu alırken rahimde yavaş yavaş doğum alıştırmalarına başlar ve 15-30 sn süren Braxton Hicks adı verilen rahimin toparlanıp sertleştiği bir kasılmalar yaşanır. Bu kasılmalar rahimin üst kısmında başlayıp aşağı doğru ilerler halk arasında rahim jimnastiği olarakta bilinir.

Bebeğin aldığı pozisyon ve annenin karnının büyümesinden dolayı annenin ağırlık merkezi değişmiştir ve hareket kısıtlılığı artmış. Bunun için anne adaylarının hafif egzersiz yapması tavsiye edilir.

Bu dönemde ayrıca uykusuzluk şikayetlerinde artış gözlemlenebilir.Bebeğin kemik gelişiminin arttığı bu haftada anneni kalsiyum açısından zengin peynir, yeşil yapraklı sebzeler, badem, yeşil fasülye, bamya, yumurta gibi besinler tüketip su tüketimine özen göstermelidir. Annenin diyaframındaki ve midesindeki baskıdan dolayı az az ve sık sık beslenmesi gerekmektedir.

Yazarlar