Gündem Gebelikte 37. hafta, hamileliğin 37. haftası

Gebelikte 37. hafta, hamileliğin 37. haftası

30.04.2018 - 20:06 | Son Güncellenme:

9 ay 10 günlük serüvenin 37. haftasındasınız. Bebeğinizi kucağınıza almanıza çok az kaldı. Peki bu serüvenin sonuna yaklaşmışken bebeğiniz ne durumda, sizin vücudunuzda ve psikolojinizde olan değişiklikler normal mi, sona yaklaşmışken ne yapmak, nasıl hareket etmek gerekmektedir?

Gebelikte 37. hafta, hamileliğin 37. haftası

37. haftada bebeğinizin durumu

Haberin Devamı

Gebeliğin 37. haftasında bebeğinizin büyüklüğü bir pazı demeti kadardır. Boyu ortalama 48 santimetre civarında, kilosu ise 2.5-3 kilo civarındadır. Bu haftadan itibaren eğer bebeğiniz doğarsa artık erken doğum sayılmayacaktır. Süresini tamamlamış ve normal sürede doğmuş bir bebek olacaktır. Ciğerlerine amniyon sıvısından çekip boşaltmaya başlamış olan bebeğiniz bu refleksiyle ilk nefes egzersizlerini yapmaktadır. Aslında akciğerleri rahat nefes alabilecek kadar gelişmiş durumdadır. Ayrıca gebeliğin 37. haftasında bebeğiniz emme refleksini geliştirmek için anne karnında parmağını emmeye başlamıştır.

37. haftada annenin durumu

Hamileliğin 37. haftasında bebeğin vücudu gibi annenin vücudu da doğuma hazırlanmaya başlar. Bu haftada doktor, annenin rahim ağzını ve pelvislerini kontrol eder. Doğumun yaklaşıp yaklaşmadığı hakkında kontroller yapılır. Bebeğin pozisyonu kontrol edilir.

Haberin Devamı

Annenin vajinal akıntısı artmış olabilir. Yalancı doğum sancılarının olması da muhtemeldir. Bunlar genel olarak dinlenerek geçen sancılardır. Eğer geçmiyorsa hastanenin yolunu tutmakta fayda vardır.

Anne adayı uyuyabildiği her anda uyumalıdır çünkü bu dönemlerde uykuya dalmak anne için son derece çok zor olacaktır.

Annenin karnının üst kısmında bir rahatlama olacaktır. Mideye olan baskı azaldığı için iştah açılması olabilir. Bu da hem annede hem bebekte kilo artışına neden olur. Annenin karnındaki çatlaklar daha da belirginleşir ve bacak krampları artar. Doğum yaklaştıkça bunların olması normaldir. Haliyle endişelenmeye de gerek yoktur.

Bu haftada anne karnında kaşıntılar gözlemlenebilir. Ayrıca bebek aşağı kısımlarda iyice yerleştiği için idrara çıkma sıklığı artacaktır ancak aşağı yerleşme durumu kabızlığa da neden olabilir.

Annenin diş etleri hassaslaşacak sırt ağrısında ise artış olacaktır. Bunların hepsi her şeyin yolunda olduğunu, sürecin normal şekilde ilerlediğini gösterir.

Anne bebeğinin hareketlerine oldukça dikkat etmelidir. Eğer bir gün bebeğin hareketleri, bir önceki güne göre yarı yarıya azaldıysa acilen doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Gebeliğin 37. Haftasında bebeğin pozisyonu

Bebek gebeliğin 37. haftasında, pelviste baş aşağı durur; ancak gebeliklerin %3’ünde bebeğin kalçası aşağıda olabilmektedir. Doktor bunu anlamak için ultrasonografi muayenesi yapar. Bu durumda sezaryen doğum gerekli olabilir.

Bu haftalarda yapmanız gerekenler

  • Hastane çantanızı mutlaka hazırlamış olun ve kapıya yakın bir yere koyun.
  • Bebek doğduktan sonra yemek için buzlukta yemek stoğunuzu arttırın, doğumdan sonra yemek hazırlamaya vakit bulamayabilirsiniz.