Gündem Gençler artık patron ruhlu

Gençler artık patron ruhlu

10.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Devletin verdiği hibe ve fonların yanı sıra özel sektörün sunduğu destekler, genç girişimcileri cesaretlendiriyor

Gençler artık  patron ruhlu

DÜNYADA ve Türkiye’de son yıllarda genç girişimcilere ve projelerine önemli destekler veriliyor. Türkiye’de hızla artan genç nüfusun gelecek 10 yılda iş bulabilme imkânlarının azalması, girişimcilik ruhunu ortaya çıkaran en büyük etkenlerden biri. Çeşitli hibe ve fonların artmasıyla kendi işini kurmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Tabii bu arada karşımıza güzel başarı hikâyeleri de çıkıyor. Girişimcilik konusunu ele almak ve bir örnek paylaşmak isterken, okulumuzun kurucusu Ümit Kalko’dan genç bir girişimci olarak başarı hikâyesini bizlerle paylaşmasını istedik.

Haberin Devamı

Yılın En Genç Girişimcisi ödülüne layık görüldünüz. Neler hissettiniz?

Bu tür ödüller, insanı hedefine ulaşmaya çalıştığı yolda fazlasıyla motive ediyor. Yaptığım işlerin karşılık görmesi ve somut bir ödülle karşılık bulması beni mutlu etti ve gururlandırdı.

Bir eğitimci olarak gençlere girişimcilik konusunda nasıl destek oluyorsunuz?

Tüm kampüslerimizde “Girişimcilik Kulüpleri” oluşturacağız ve özel bir seminer dizisi düzenleyeceğiz. Genç bir girişimci olarak ben de kendi hikâyemi paylaşacağım. Ayrıca bu seminerlere sektöründe önemli işlere imza atan, başarı hikâyeleri olan iş dünyasının önemli isimleri de katılacak.

Biz M-CSM derslerimizde girişimcilik de görüyoruz, lisede bu derslerin verilmesi gençleri girişimciliğe teşvik eder mi?

Girişimciliğe bir yerden başlanmalı. Çekirdekten yetişme diye bir tabir vardır. Babanın, ustanın yanında işi öğrenerek girişimciliğe adım atabilirsin ama bunun yanı sıra teoride de konuyla alakalı doğru bilgiler edinirsen, daha sağlam olur. Girişimcilik cesaret, yetenek ve bilginin harmanlanmasıyla ortaya çıkıyor. Geleceğe umutla bakmayan, karamsar olan bir kişi girişimci olamaz. Fırsatları değerlendirmiyorsanız hedefinize ulaşmanız da o kadar zorlaşacaktır. Yeniliğe açık olmak gerekiyor. Girişimci tutkulu, hırslı, meraklıdır, usanmadan ilgi duyduğu işleri devam ettirmeye çalışır.
Seçtiğiniz herhangi bir konuda girişimde bulunacaksanız aldığınız bu derslerde nerelerden destek alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Mektebim Kariyer Çözümleri Modeli (Mektebim-Career Solutions Model - M-CSM) ile hazırlanan eğitim içerikleriyle tüm kampüslerimizde uygulanan dersler öğrencilerimizin eğitimlerini hangi alanlarda sürdürmeleri gerektiği konusunda da rehber niteliğinde.

Haberin Devamı

Sektöre dershaneyle girdiniz. Dershanede çalışırken böyle bir okulun sahibi olacağınızı tahmin ediyor muydunuz?

Okula giderken hayalim kaymakam olmaktı. Kaymakamlık sınavını 1-2 soruyla kaçırınca özel bir dershanede öğretmenlik yapmaya başladım. Haksız bir şekilde işten çıkartılınca da karşı binada 3-4 sınıflık dershane açtım ve asıl yapmak istediğim işin eğitim olduğunu keşfedince de attığım bütün adımları ve çalışmaları bu yönde gerçekleştirdim.
Eğitimden kazandığımı eğitime yatırarak dershaneden özel okulculuğa adım attım. İlk açtığımız okulun kontenjanın hemen dolması bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi ve o günden sonra okul sayımızı artırarak bu noktaya geldik. İlk başladığımda, bu noktaya gelebileceğimi tahmin etmiyordum ama attığımız her adımda hedeflerimiz de büyüdü.

Haberin Devamı

Yeni hedefleriniz neler?

En büyük hedefim 4 yıl içinde Mektebim Koleji’ni Türkiye genelinde 100 kampüse çıkartmak. Daha sonra Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’da da okullarımızın olmasını istiyoruz. Ayrıca Mektebim Üniversitesi’ni İstanbul’da faaliyete geçirmek de hedeflerimiz arasında.

Mektebim Koleji’nin logosu ne ifade ediyor?

El ele vermiş çocukların hikâyesidir Mektebim Koleji’nin logosu. Çocukların bir arada olduğunun göstergesi.

Beşiktaş ile buluşup otizme dikkat çektik

Haberin Devamı

Otizm Farkındalık Günü kapsamında Kadıköy Mediha ve
Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileriyle buluştuk. Onlara tekerlekli sandalyelerini teslim ettik

Mektebim Koleji Bahçelievler Kampüsü öğrencileri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Nevzat Demir Tesisleri’ni ziyaret etti. Futbolcularla antrenman öncesi bir araya gelen öğrenciler, 2 Nisan “Otizm Farkındalık Günü” vesilesiyle tesisleri ziyarete gelen Kadıköy Mediha ve Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileriyle buluştu. BJK Futbol Takımı Kaptanı Tolga Zengin’in de katıldığı buluşmada Mektebim Koleji öğrencilerinin Kadıköy Mediha ve Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerine tekerlekli sandalye hediye etti. Sonrasında tüm öğrenciler birlikte antrenmanları izlediler.
Otizm nedir?
Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk. Otizmin nedeni henüz tam olarak tespit edilememekte, ancak eğitimle tedavi edilebildiği bilinmekte. Hatta tek tedavisi eğitim.

Haberin Devamı

Odalarda ışıksızız…

Türk müziğinin en büyük isimlerinden Kayahan, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. 3. kez mücadele ettiği yumuşak doku kanserine yenik düşen ve yaşamını yitiren büyük ustanın naaşı Cemal Reşit Rey’de düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii’ne getirildi. Cenaze namazının kılınmasının ardından Kayahan’ın cenazesi Kanlıca Mezarlığı’nda sevenlerinin eşliğinde toprağa verildi. Biz de Mektebim Koleji Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri olarak usta müzisyenin cenaze törenine katılarak Kayahan’ı son yolculuğuna uğurladık.

Maltepe ve Mektebim’den işbirliği...

Öğretmen ve öğrenci eğitimi kapsamında Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Mektebim Koleji arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
Mektebim Koleji Genel Müdürü Okan Dilik ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar arasında imzalanan anlaşmaya göre Mektebim Koleji Sosyal Bilimler Bölümünde görev alan öğretmenlere üniversite tarafından “Eğitimcinin Eğitimi” sertifika programları verilerek seminerler, paneller ve çalıştaylar düzenlenecek.
İlk proje hayata geçti
İşbirliği kapsamında ayrıca lise öğrencilerinin üniversite faaliyetlerini tanıması ve bölümler hakkında bilgi edinebilmeleri amacıyla online eğitimler de gerçekleştirilecek. Eğitimlerin ardından Mektebim Koleji öğrencileri Maltepe Üniversitesi Kampüsü’nü de ziyaret edeceklerler de düzenlenecek.
Liseden üniversiteye geçerken gençlere sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik açıdan destek olmak, seçecekleri meslekler hakkında bilgi vermek, aynı zamanda ulusal ve uluslararası projelerde, yarışmalarda, sempozyum ve felsefe olimpiyatlarında akademik danışmanlık sağlayarak hedeflerine ulaşabilmelerine katkı sunmak amacıyla ortak projeler yürütme kararı alan Maltepe Üniversitesi ve Mektebim Koleji anlaşma doğrultusunda “Eğitimde İnsan Hakları” Konferansı ile çalışmalarına başladı.
Mektebim Koleji Beylikdüzü Kampüsünde düzenlenen ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Prof. Dr. Sevgi İyi ve Arş. Gör. Bergen Coşkun’un katıldığı konferansta İnsan Hakları konusu öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı video, röportaj, drama-şiir dinletisi ve maket-model çalışmalarına yer verildi.

Satranç turnuvasına
ev sahipliği yaptık

Türkiye Satranç Federasyonu’nun düzenlediği Çocuk Ligi’ne 4-5 Nisan 2015 tarihleri arasında Mektebim Koleji Bahçelievler Kampüsü ev sahipliği yaptı. İlçe müsabakaya Mektebim Koleji, Mevlana İlköğretim Okulu (İÖO), Esenler Başak Satranç G.Ş, Koza İÖO, Hamdi Akverdi İÖO, Emlak Konutları İÖO, Aka Koleji, Doğa Koleji Bahçelievler Kampüsü takımları katıldı. Müsabaka sonucunda ilk üçe kalan takımlar Türkiye Çocuk Ligi Finallerine katılmaya hak kazandı. Mevlana Kale takımı birinci, Esenler Başak Satranç G.Ş. takımı ikinci, Mevlana Atlar takımı üçüncü olarak müsabakayı tamamladı.

Sağlıklı bir yaşama adım atın

Mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürmenin sağlıklı olmaktan geçtiği bilinen bir gerçek. Bireyler, uzun ve sağlıklı yaşamak için düzenli bir yaşam, beslenme ve spor gibi alışkanlıklarını her geçen gün yenilenen teknik ve stillere göre değiştiriyor.
Özel diyet listeleri, farklı branşlarda spor, yoga, organik beslenme gibi yeni kavramlar hayatımıza giriyor. Bedenen sağlıklı olmak kadar ruhsal olarak da bireyin sağlıklı olması birçok hastalığın ortaya çıkmasını engelliyor. Peki, sağlıklı ve uzun bir yaşam için neler yapabiliriz? Hastalıkları önlemek ve erken teşhis için uzmanlar düzenli kontrole gidilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nın 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmesinden dolayı ülkemizde ve dünyada 7-13 Nisan tarihleri arasında Sağlık Haftası kutlanıyor.
Bu kapsamda birçok özel-kamu kurum ve kuruluş etkinler düzenleyerek bireyleri sağlıklı bir yaşama adım atmak için davet ediyor. Düzenli spor, sağlıklı beslenme, temizlik, sağlık taramaları ve kontrolleri konusunda seminer ve konferanslar gerçekleştirilerek toplumun bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
AYÇA YAVUZ

Yazarlar