Gündem Genel Kurul’da yüksek tansiyon

Genel Kurul’da yüksek tansiyon

11.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Süleyman Soylu ile HDP’li vekiller arasında gerginlik yaşandı. Karşılıklı suçlama ve hakaret içerikli söz dalaşıyla Genel Kurul’da tansiyonun yükseldi, birleşime sık sık ara verildi...

Genel Kurul’da yüksek tansiyon

ANKARA Milliyet - TBMM Genel Kurulu’nda dün İçişleri, Sağlık ve Aile bakanlıklarının bütçeleri ele alındı. Görüşmeler boyunca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile muhalefet milletvekilleri arasında gerilim yaşındı. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tansiyonun yükselmesi nedeniyle sık sık birleşime ara vermek durumunda kaldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kendisinden önce söz alan AK Parti ve MHP’li vekillerin konuşmalarını eleştirerek, “’Terör’ diyorlarsa Şırnak Güçlükonak MHP İlçe Başkanlarına baksınlar, o Taksim saldırganıyla nasıl telefonla görüşmüş. Eğer ‘para kaçırma, hırsızlık’ diyorlarsa İskilip Belediye Başkanlarına baksınlar. Kürt düşmanlığı ve halk iradesinin gaspı üzerinden propaganda yapıyorlar” dedi. Beştaş’a yanıt veren Soylu, “Kürt düşmanı sizsiniz, hepiniz insanlık düşmanısınız” diye bağırdı. Beştaş ise “Yolsuzluk, hırsızlık ve taciz sizin işiniz” karşılığını verdi Gerilimin sürmesi üzerine Bilgiç, birleşime ara verdi ancak aranın ardından da tartışma sürdü. Beştaş “İçişleri Bakanı’na söylüyorum, aynaya bir bakarsa peruk konularına hiç girmez herhâlde. Sizin ağababalarınıza boyun eğmedik, Ayaklı bir nefret makinesine dönüştünüz” dedi. Soylu bunun üzerine kürsüye gelerek, Beştaş’a şöyle yanıt verdi:

Haberin Devamı

Genel Kurul’da yüksek tansiyon

‘Kendimi tutuyorum’

“Gazi Meclis’te Türkiye’de hepimizi Kürt düşmanlığıyla suçlayan ve ne dediğini bilmeyen,i konuşmasının sadece PKK terör örgütü tarafından tasvip edilebileceği düşüncesiyle hareket eden... Daha sıkıntılı sözler söylemem lazım ama kendimi tutuyorum. Birincisi, Kürt düşmanı, 10 yaşındaki çocuğa Kalaşnikof veren PKK ve HDP’dir; hiç masum gibi bakma. Kimi dağa gönderdiğini, annelerin sana nasıl bela ve nefret ettiğini herkes bilmektedir. Burada tülbent atan Remziye Tosun, sadece ve sadece PKK’nın kadro elemanıdır. Son beş yılda bin 230’un üzerinde teslim olan terör örgütünden kişiler var; ‘HDP bizi dağa gönderdi’ dediler. Esas hesabı siz vereceksiniz!” Soylu’nun konuşması sırasında HDP sıralarından “Çete elemanısın”, “Mafya, mafya!”, “Torbacı Bakan!” sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

‘Anneler size ah ediyor’

Yeniden söz alan Beştaş “Ayaküstü beni ve Remziye Tosun’u suçlu ilan ettiniz. Anneler sizin hakkınızda ne diyor biliyor musunuz? ‘En büyük Kürt düşmanı Süleyman’dır’ diyorlar. Anneler sizinle ilgili her gün ah ediyor” dedi.

Karşılıklı fotoğraflar

HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki de, Soylu’nun “peruk” göndermesi yaptığı HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in “İstanbul’un ortasında bir sosyal tesiste gözaltına alındığı”nı söyleyerek, “Gözaltına alındığında milletvekiliydi ama Sayın Bakanın milletvekillerine zerre kadar saygısı olmadığı için ters kelepçeyle kelepçelediler. Peruğa Semra Güzel’in ihtiyacı yok. Peruk takacaksa Sayın Bakan taksın” dedi. Soylu, bunun üzerine Güzel’in yurt dışına kaçarken yakalandığında çekilen “peruklu” fotoğrafını gösterdi. HDP’li vekiller ise karşılık olarak Soylu’nun suça karıştığı iddia edilen farklı isimlerle çekilmiş fotoğraflarını sıraların üzerine koydu. HDP’li Rıdvan Turan’ın kürsüden yaptığı konuşma sırasında Soylu ile HDP’li vekiller arasında yeniden tartışma yaşandı.

AK Parti’den protesto

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Kurul’daki  konuşmasında, Bakan Soylu’ya yönelik “Siz buraya bütçe istemeye geldiniz, Meclis’te hiçbir siyasi parti grubuna hadsizlik yapmak sizin işiniz değil. Bak, bu konuşma dosyam, bu da senin yapacağın konuşmadan sonra açacağım dosya. Elinden geleni ardına koyarsan şerefsizsin” dedi. AK Parti’li vekiller sıra kapaklarına vurarak Altay’ın sözlerini protesto ederken, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Altay’a, “Böyle bir terbiyesizlik hoş mu? Ahlâksız. Şerefsiz sensin, haysiyetsiz” diye seslendi. Daha sonra AK Parti’li ve CHP’li milletvekilleri karşı karşıya geldi. Meclis Başkanvekili Bilgiç oturuma yeniden ara vermek durumunda kaldı.

Haberin Devamı

‘Bölücülük yapıyorsun’

HDP’li Tiryaki, konuşmasında Konya Meram’da 12 Mayıs 2021’de yaşanan “Dedeoğulları” saldırısına ilişkin, “Irkçı saldırı. Telefon konuşmalarının tamamı Dedeoğulları ailesinin Kürtlüğüne vurgu yapıyordu. Saldırganlar ısrarla ‘Biz ülkücüyüz, sizi yok edeceğiz’ diyordu” dedi. Bunun üzerine Soylu, Tiryaki’ye “Yalan söylüyorsun, bölücülük yapıyorsun!” diye bağırdı. Soylu, HDP sıralarından yükselen seslere ise “LGBT’ci seni! Cinsiyetsiz! Küfür etme, oradan küfür etme!” diyerek cevap verdi.