Gündem Genişletme için hem uyarı hem onay

Genişletme için hem uyarı hem onay

15.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erzincan İliç’te facianın yaşandığı madende geçen sene genişletme projesi yürütüldü. Genişletme için geçtiğimiz ağustos ayında “ÇED gereksiz” raporu verilirken, pek çok kurumdan da projeyle ilgili görüş alındı.

Genişletme için hem uyarı hem onay

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Görüşüne başvurulan Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) gönderilen yazıda, ocakta patlatma yapılacağı hatırlatılarak, “Sınır değerlerinin kullanıcı/malzeme hatasından dolayı aşılması durumunda, patlatma dolayısıyla özellikle civardaki yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden dolayı firma sorumludur” denildi. Yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin bölgedeki doğa olaylarını da tetikleyebileceği vurgulanan raporda, “Deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ, vb. gibi afetler göz önünde bulundurulmalıdır” denildi. AFAD Müdürlüğü, “mevzuatlara titizlikle uyulması ve taahhütlerin yerine getirilmesi kaydıyla” projede sakınca bulmadığını bildirdi. 

Haberin Devamı

Hidrojen siyanür emisyonu 

ÇED raporunda, madende kullanılan kimyasalların buharlaşması sonucunda hidrojen siyanür (HCN) emisyonu oluştuğu belirtilerek, “Amerika Çevre Koruma Ajansı ve New York eyaletinde HCN için farklı ortalama zamanlarda sınır değerler belirlenmiş olup, projenin HCN oluşumu kaynaklı dış ortam hava kalitesi üzerindeki etkileri bu sınır değerler çerçevesinde değerlendirilmiştir” denildi. Raporda, tesisteki faaliyetler nedeniyle oluşacak HCN emisyonlarının, bölgedeki canlılar üzerinde “akut veya kronik” etkilere sebep olmayacağının öngörüldüğü kaydedildi.