Gündem Gezeravcı’nın ilk bağlantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olacak

Gezeravcı’nın ilk bağlantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olacak

22.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı uzaya taşıyan Dragon kapsülü, 19 Ocak’ta Florida’dan başarıyla fırlatıldı.

Gezeravcı’nın ilk bağlantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olacak

Yaklaşık 36 saat süren yolculuğun ardından önceki gün de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlendi. Uzay yolculuğunu heyecanla takip ettiğimiz Gezeravcı’nın Uzay İstasyonu’ndaki görevi boyunca Türkiye ile en az 7 kez iletişime geçecek.

Haberin Devamı

Gezeravcı’nın ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapması bekleniyor. Ailesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’la da bir görüşmesi bulunan Gezeravcı, Bursa’daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’yle ve Ankara’daki TÜBİTAK Uzay Merkezi’yle iletişim kuracak.

Türk öğrencilerle de görüşecek Gezeravcı, Samsun, Kocaeli, Hatay, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir’den üniversite, lise ve ortaokul öğrencileriyle deneyimlerini paylaşacak. Alper Gezeravcı, uzaydan Bakü, Konya, Ankara, İstanbul, Çanakkale’nin fotoğraflarını çekecek. Memleketi Mersin’in Silifke ilçesi ile Ağrı Dağı’nı da fotoğraflayacak.

610. KİŞİ OLDU

Gezeravcı ve beraberindeki İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli astronotların yer aldığı ekip, istasyona geçişlerini sağlayacak körüğün basıncının ayarlanması ve kıyafetlerini değiştirmelerinin ardından, 14 gün boyunca kendilerine ev sahipliği yapacak ISS’e geçti. ISS’de ilk kez aynı anda görev yapacak olan dört Avrupalı astronot törenle karşılandı. Gezeravcı’ya uzaya çıkan 610. kişi olduğuna dair bir rozet takıldı.

Haberin Devamı

GEZERAVCI’NIN İSTASYONDA İLK AÇIKLAMASI:

Atatürk’e, şehitlere, devlete ve millete şükrân

Karşılama töreninde konuşan Gezeravcı şunları söyledi: “Sekiz ay boyunca eğitimlerde destek vererek burada olmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Türkiye olarak tarihimiz için bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çabalarına katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum. Öncelikler misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Bizi kapıda bekliyorlardı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye olarak da tarihimizde ilk kez uzaya çıktık. Bilim ve araştırma için buradayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkânları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.”